Діабет

Чим небезпечний для здоров’я « високий цукор » і « низький цукор »?

Чим небезпечний для здоров'я « високий цукор » і « низький цукор »?
Зміст

  • 1 Рівень цукру і цукровий діабет
  • 2 Метаболізм вуглеводів в організмі
  • 3 Чому важливо знати свій рівень цукру
  • 4 Дисбаланс цукру: наслідки
    • 4.1 Високий цукор
    • 4.2 Низький цукор

рівень цукру (глюкози) в плазмі крові — ключове поняття для хворих на діабет I і II типу. Підвищений вміст глюкози часто є єдиним і основним симптомом дебютної стадії захворювання. За даними медицини 50% хворих на діабет лише тоді дізнаються про патології, коли вона досягає прогресуючих і важких етапів.

Спробуємо розібратися, чому стабільний рівень вуглеводів в кровоносній системі так важливий для нормального самопочуття людини, і з яких причин виникає дисбаланс глюкози в організмі. З’ясуємо також, які показники рівня цукру є нормальними, і як впливають на організм зміни норми.

Рівень цукру і цукровий діабет

Цукор в крові — повсякденний термін, що позначає середня кількість глюкози, розчиненої в циркулюючої по судинах плазмі.

по суті, хронічно підвищена кількість глюкози і є головним проявом діабету — патології обміну речовин. Хвороба, безумовно, має більш складні механізми розвитку і багатогранну симптоматику, але головний показник — високий цукор.

Вміст глюкози в крові — величина, яку хворим на діабет потрібно постійно моніторити (вимірювати і відслідковувати показники).

  1. Моніторинг вуглеводного рівня — один з головних компонентів терапії пацієнтів з СД.
  2. Другим компонентом є інсулінове лікування (якщо воно показано лікарями). Інсулін — гормон, який регулює рівень цукру. При діабеті інсуліну в організмі або недостатньо, або клітини не реагують на нього належним чином.

І високе, і низький вміст цукру в плазмі однаково небажано для організму, але якщо дефіцит глюкози у багатьох випадках можна легко усунути, то високий рівень вуглеводів більш небезпечний.

Іноді для корекції гіперглікемії потрібно регулярне лікарський вплив: люди з запущеним діабетом роблять постійні внутрішньом’язові ін’єкції інсуліну: це усуває вуглеводний профіцит. На початковій стадії симптоми цукрового діабету можна усунути за допомогою збалансованого харчування та корекції фізичних навантажень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Небезпечний тропічний вірус звернули проти раку мозку

Чим небезпечний для здоров'я « високий цукор » і « низький цукор »?
Чи можна діабетикові включити в свій раціон кефір? У чому користь і чи може завдати шкоди цей кисломолочний продукт?

Як боротися з тріщинами на п’ятах при діабеті? Чому їх варто побоюватися? Детальніше читайте в цій статті.

ХОРОШI НОВИНИ:

Калина червона: корисні властивості в лікуванні діабету.

Метаболізм вуглеводів в організмі

Головне завдання глюкози в організмі — постачання клітин і тканин енергією для життєво важливих фізіологічних процесів.

Вважається, що найбільше потребує чистої глюкози нервові клітини, але насправді, без вуглеводів не обійдеться жодна система організму.

Перерахуємо найважливіші складові процесу метаболізму цукру в людському організмі:

Чим небезпечний для здоров'я « високий цукор » і « низький цукор »?

  • Глюкоза потрапляє в кровоносне русло з кишечника і печінки (у печінці присутні глікоген — полісахаридних рез ЕРВ, який використовується в міру необхідності).
  • Кровоносна система розносить глюкозу по всьому організму — таким чином, клітини і тканини забезпечуються енергією.
  • Для засвоєння глюкози з крові необхідна присутність інсуліну, який виробляється β-клітинами підшлункової залози.
  • Після їжі рівень цукру підвищується у всіх людей — але у здорових це підвищення незначно і не триває довго.

    Організм постійно регулює концентрацію глюкози в крові, підтримуючи гомеостаз (рівновагу). Якщо досягти рівноваги не вдається, і такі збої відбуваються регулярно, ендокринологи кажуть про наявність діабету — серйозної патології обмінних процесів.

Чому важливо знати свій рівень цукру

Стан, при якому рівень цукру підвищений, іменується гіперглікемією, знижена кількість глюкози називається гіпоглікемією.

Щоб з’ясувати свій рівень, одного аналізу недостатньо. Потрібно провести кілька проб в різні дні і в різний час доби, а також натщесерце і після їжі. Якщо тести постійно показують, що цукор підвищений, є всі підстави запідозрити діабет.

В Росії глюкоза в крові вимірюється в мілімоль на літр (ммоль / л). У Європі та США вимірювання проводяться в міліграмах на децилітр (мг / дц). Перекласти одні показники в інші нескладно: 1 ммоль / л це 18 мг / дл.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Низький гемоглобін - причини і наслідки

Норми цукру давно відомі 3,9-5 ммоль / л
Після їжі протягом години ці показники дещо вищі (5,1-5,3). У здорових людей вміст глюкози коливається в цих межах, але іноді (коли людина об’їдається швидкими вуглеводами) воно може досягати і 7 ммоль / л. У діабетиків показники вище 7 і до 10 вважаються цілком прийнятним рівнем. При таких значеннях навіть не завжди призначають спеціальну терапію, обмежуючись дієтою. Якщо рівень стабільно вище 10, лікарі ставлять питання про лікарської корекції.

ДОБРI НОВИНИ

Що необхідно знати про рівень цукру кожному:

Чим небезпечний для здоров'я « високий цукор » і « низький цукор »?

  • Норми глюкози в плазмі для всіх віку і підлоги однакові.
  • В віці після 40 перевіряти вміст цукру бажано щорічно.
  • Низько-вуглеводна дієта є профілактичним методом для запобігання діабету.
  • Діабет не настає відразу — зазвичай йому передує предиабет: це стан теж можна коригувати за допомогою збалансованої дієти.

    Скачки глюкози і інсулінове лікування — неминучі наслідки діабету на розвиненій стадії хвороби. Поки медицина не може вилікувати СД повністю. Однак якщо дотримуватися режиму харчування, проводити регулярний моніторинг і не пропускати уколи, можна уникнути вираженої симптоматики гіперглікемії і ускладнень, викликаних хронічно підвищеним рівнем цукру.

Дисбаланс цукру: наслідки

Будь-яке стійке порушення рівноваги (гомеостазу) в організмі призводить до патології. Винятком не є рівень глюкози.

Гіперглікемія і гіпоглікемія викликають хворобливі прояви, які нерідко призводять до невиліковних ускладнень або інвалідності.

Чим небезпечний для здоров'я « високий цукор » і « низький цукор »?
дозволять корисні властивості меду включити його в раціон діабетика?

Причини і симптоми цукрового діабету 1 типу. .

Які фрукти можна вживати діабетикам, а які краще уникати?

Високий цукор

Існуюча в народі думка, що цукровий діабет — це результат надмірного вживання солодкого, не зовсім вірно, але безумовно містить раціональне зерно.

Чим небезпечний для здоров'я « високий цукор » і « низький цукор »?
Поки кількість глюкози підвищується поступово, інсулін також виробляється повільно. Але коли в результаті великої кількості насиченою вуглеводами їжі в кров потрапляє надмірне число молекул цукру, організм реагує на це підвищеним синтезом інсуліну для розщеплення глюкози.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Види капусти і її користь для здоров'я

Якщо цукрові і інсулінові скачки триватимуть регулярно протягом кількох років, підшлункова залоза просто-напросто виснажиться. Орган буде виробляти або неповноцінний інсулін, або невеликий обсяг гормону, який не зможе впоратися з надходить в організм глюкозою.

Крім того, при стабільно високому гликемическом індексі у людини розвивається стан, який називається інсулінова резистентність: клітинне звикання до інсуліну і відсутність належної реакції рецепторів. Резистентність при тривалому присутності також може трансформуватися в діабет II типу.

«Високий цукор» — не завжди показник саме діабету. Іноді надлишок глюкози може бути викликаний:

  • Тривалим прийомом деяких препаратів (кортикостероїдів, антидепресантів).
  • дисфункції наднирників.
  • Інфекціями.
  • Хронічними стресами.
  • патології гіпофіза.

    Чим небезпечний для здоров'я « високий цукор » і « низький цукор »?
    Основні ознаки гіперглікемії — спрага, часте сечовипускання, суха шкіра, погіршення зору, сонливість, сприйнятливість до інфекцій, погане загоєння ран. Всі ці ознаки свідчать про прогресуючій стадії патології обміну речовин. Хронічно підвищений цукровий рівень призводить до руйнування судин, погіршення роботи нирок, зниження зору, нейропатії (пошкодження нервів).

Найбільш небезпечні ускладнення при підвищеному цукровому рівні: гіперглікемічна кома, кетоацидоз (отруєння організму продуктами метаболізму вуглеводів).

Низький цукор

Гипогликемия найчастіше викликана недостатнім або неправильним харчуванням, надлишковими навантаженнями (фізичними і психоемоційними ). Продукти з високим глікемічним індексом (солодощі та швидкі вуглеводи) спочатку різко підвищують цукровий рівень, але потім провокують його стрімке зниження, що призводить до патологічних результатів.

Стабільно «низький цукор» викликає:

Чим небезпечний для здоров'я « високий цукор » і « низький цукор »?

  • млявість,
  • слабкість,
  • сонливість,
  • головні болі,
  • оніміння кінцівок,
  • постійний голод.

    Лікування регулярної гіпоглікемії — це правильне харчування певними продуктами через невеликі проміжки.

Регулювати глікемічний індекс необхідно всім, але особливо людям зі схильністю до цукрового діабету. Найбільш дієвий метод підтримувати гомеостаз — дотримуватися режиму харчування, регулювати зміст вуглеводів в меню і регулярно проходити діагностику в клініці .

Оцінити статтю
[Усього: Середній: ]

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

САМЫЕ ИНТЕРЕСНЫЕ НОВОСТИ ЗА СЕГОДНЯ!

Схожі статті

Користь і шкода арахісу при цукровому діабеті

Lamaxima

Які продукти знижують цукор в крові

Coolio

Як правильно використовувати препарат Лізиноприл — ратіофарм?

Tanya

Десерт яблучно — виноградний

Bobby

Причини і симптоми діабету 2 типу. Чим відрізняється симптоматика від діабету 1 типу?

Murcia

Як розшифрувати біохімічний аналіз крові

Maria

Препарат Троксевенол: інструкція із застосування

Undershmidtther

Як правильно використовувати препарат Гентамицина сульфат?

Dmitry

Як правильно використовувати препарат Аспірин 100?

Lamaxima

Залишити коментар