Харчування

Властивості і застосування амарантового борошна

амарантового борошно — продукт харчування, що отримується в результаті перемелювання насіння амаранту.

Продукт цінується високому якістю білка, зміст якого досягає майже 17% від сухої маси суміші. Всього 100-200 г готового продукту на основі даної борошна забезпечують повну потребу людини в білку.

Вона вважається хорошим замінником пшеничного борошна, так як менш калорійна, не містить глютен і її глікемічний індекс нижче, ніж у пшениці.

в помоле в три рази більше кальцію і, на відміну від інших зернових, мало холестерину і клейковини.

Борошно з амаранту ідеально підходить тим, хто потребує безглютенової дієті.

Харчова цінність амарантового борошна (на 100 г) в порівнянні з пшеничного:

В її складі багато складної клітковини і, яка важко засвоюється організмом. А це добре для кишечника (ефект волоті) і для приборкання голоду (чим довше перетравлюється продукт, тим менше тягне на перекушування)

Властивості амарантового борошна

  • До складу борошна входять магній, кальцій і залізо, які покращують стан кісткової тканини і необхідні при анемії.
  • Міститься пептид, який надає протипухлинну дію.
  • Велика концентрація амінокислоти допомагає засвоєнню кальцію і покращує ріст м’язових клітин.
  • Корисна до і після тренувань, так як вуглеводи гарантують енергію для фізкабінет еской активності, а білки служать «будівельним матеріалом» для відновлення м’язів.
  • Що входить до складу комплекс білків і харчових волокон, стабілізує рівень цукру в крові після сну. Як правило вранці він завжди низький.
  • Регулярне вживання борошна з насіння амаранту допомагає знизити рівень холестерину і знизити тиск при гіпертонії.
  • Підвищує імунітет.
  • Поєднання амінокислот і рослинних волокон сприяє профілактиці ракових захворювань.
  • Корисна людям, які не переносять глютен, так як його в цій борошні немає.
  • Борошно наділена протизапальними властивостями.
  • в складі є фітонутрієнти, які покращують роботу серця.
  • Завдяки рослинним нерозчинним і розчинів імим волокнам покращує роботу кишечника.
  • Діє як сильний антиоксидант.
  • Регулює рівень гормонів.
  • Містить в складі цинк, що запобігає раннє посивіння.
  • корисна при діабеті, так як стабілізує рівень цукру.
  • Наявний вітамін (А) допомагає при профілактиці катаракти.
  • амарантового борошно корисна при остеопорозі, так як містить компоненти, які допомагають засвоювати кальцій.
  • Всього сто п’ятдесят борошна амаранту забезпечать денну потребу організму в білку.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Препарат Коензим Q10 100: інструкція із застосування

Чим корисна при схудненні

Перемелені зерна амаранту можуть стати хорошим доповненням до дієтичного харчування тому як:

ХОРОШI НОВИНИ:

  • Рослина містить рослинний білок, який спалює жири і зміцнює м’язи, не даючи їм обвисати в період схуднення, також білок збільшує вироблення гормону «насичення», який пригнічує надмірний апетит.
  • Містить мало солі і жирів, що є цінним під час дієт.
  • Препарат не дуже калорійний — 357 ккал на 100 г.
  • Наявна клітковина, (а її досить багато — 9 г на 100 г продукту) дає можливість довше залишатися ситі м і виключити перекушування.

Цінна як для жінок, так і для чоловіків

Для жінок мелені насіння амаранту корисні тим, що допомагає стабілізувати гормональний фон в період менопаузи і при порушенні менструального циклу. Рекомендується при хворобливих місячних.

Чоловіки теж можуть отримати користь з борошна амаранту. До її складу входить цинк, який корисний для чоловічої сили (покращує вироблення чоловічого гормону — тестостерону).

Чим хороші амарантові висівки і як їх застосовувати
Рецепти для схуднення з лляної борошном

Як зробити борошно з насіння амаранту

Купити амарантового борошно можна в магазинах здорового харчування. Але при бажанні можна приготувати самому в домашніх умовах. Для цього не потрібно додаткової обробки і спеціального устаткування. Досить зерна амаранту змолоти в кавомолці або в комбайні.

  • Вживати борошно амаранту в сирому вигляді не рекомендується. Отруєння вам не загрожує, але це буде перешкоджати здатності організму поглинати поживні елементи, які зроблять їжу менш продуктивною.

Тому завжди перед застосування піддавайте амарант термічній обробці. Зерна перед помелом або вже придбану в магазині борошно необхідно протушкувати в духовці при 100 — 150 градусах протягом 10 — 15 хвилин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Гель Троксевазин: інструкція із застосування

Як приймати

Один з варіантів прийому борошна — вранці натщесерце. Розмішайте десертну ложку продукту в склянці з водою і випийте вранці перед сніданком. Рослинні волокна і білок допоможуть стабілізувати рівень глюкози (як правило, низький, коли ми прокидаємося) і забезпечать почуття ситості.

Також не зайвим буде прийом амаранту до і після тренування. Вуглеводи (а їх в рослині більше 80 г на кожні 100 г) забезпечать енергією для фізичної активності, а білки допоможуть зменшити м’язовий біль і дозволять м’язам швидше відновлюватися.

  • Комбінуйте різні види борошна в своєму рецепті. Борошно амаранту містить широкий спектр амінокислот і найбільш корисна тільки в поєднанні з іншого борошном, наприклад пшеничного або кукурудзяного. Тож не перемикайтеся повністю на цей вид продукту, щоб отримати найбільшу переваги для здоров’я.

Борошно з амаранту приємна на смак, тому її використовують для випічки і згущення соусів, крем — супів.

Можна пекти хліб, тільки на три частини амарантового борошна додають одну частину пшеничного борошна, так як амарант не має клейковини і тісто не зможе підійти.

Також її додають в кефір, йогурт, сир і соки для приготування смузі і коктейлів.

Як зберігати

зберігати борошно слід в щільно закритому посуді в х олодільніке. При зберіганні не в холодильнику продукт псується вдвічі швидше.

Готувати ж безпосередньо перед вживанням, щоб вона не втратила своїх корисних властивостей.

Купуючи продукт, обов’язково дивіться термін придатності. З часу помелу борошна, зберігати її можна не більше півроку, так як після закінчення терміну придатності вона набуває прогірклий смак і втрачає частину своїх корисних властивостей.

Дієтичні рецепти з амарантового борошном

Нагадаю, борошно можна додавати в коктейлі тільки після термічної обробки.

Смузі з апельсином і папайя

Апельсин великий — 1 шт.

ДОБРI НОВИНИ

папайя — 1 шт.

Борошно амаранту — 1 ст. лож.

Видавити сік апельсина, помістити в блендер. Туди ж додати очищений і нарізаний плід папайї, додати борошно. Все перебити. Смузі можна використовувати замість сніданку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Сироп Амоксиклав: інструкція із застосування

Оладки з борошном амаранту

Яйце — 1 шт.

Оливкова олія — ​​1 ст. лож.

Борошно амаранту — 1 ст. лож.

Вода — ½ ст.

Сіль, перець, зелена цибуля — за смаком
Сода — пучку

В воду додати яйце, масло , соду, сіль і перець. Добре перемішати. Потім додати суміш борошна, перемішати і в кінці додати нарізану зелену цибулю. Все добре перемішати. Піч оладки на невеликій кількості оливкової олії.

амарантового борошно з йогуртом, сиром та родзинками

Борошно амаранту — 1 ст. лож.

Йогурт натуральний нежирний — 250 мл
Сир нежирний — 150 г
Ізюм — 1 ч. лож.

В йогурт додати борошно амаранту, розмішати. Потім сир змішати з родзинками і залити сумішшю йогурту з борошном.

амарантового борошно з кефіром

Борошно амарантового — 1 ст. лож.

Кефір 1% жирності — 250 мл

Борошно всипати в кефір і перемішати.

амарантового хліб

Борошно амаранту — 3 ст. лож.

Борошно пшеничне — 1 ст.

Яйце — 1 шт.

Оливкова олія — ​​1 ст. лож.

Дріжджі — 10 г
Вода — ½ ст.

Цукор — 1 ч. лож.

Сіль — 1/3 ч лож .

Зробити опару: в воду додати цукор, яйце, дріжджі і трохи борошна. Нехай дріжджі заграє. Потім додати оливкове масло, сіль і борошно, що залишилося. Замісити некруте тісто. Нехай підійде. Випікати у формі в духовці.

Протипоказання

  • Рослина містить щавлеву кислоту, тому протипоказаний при подагрі і сечокам’яної хвороби.
  • Може спровокувати алергію .

ПодробнееСемена Чіа знижують рівень холестерину
Зерна льону зменшують апетит і тягу до солодкого

Користь амарантового борошна незаперечна. Але вона не є основою для зниження ваги, хоча і визнана продуктом здорового харчування. Для різноманітності раціону і цілющих властивостей, її періодично можна вводити в свій раціон під час дієт. Адже в ній так багато корисних речовин і вона є цінним натуральним продуктом.

Оцінити статтю
[Усього: Середній: ]

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

САМЫЕ ИНТЕРЕСНЫЕ НОВОСТИ ЗА СЕГОДНЯ!

Схожі статті

Як приймати корінь солодки при різних захворюваннях

Coolio

Диня при схудненні корисна чи шкідлива? Як схуднути за допомогою дині

Elena

Як відрізнити справжню корицю від підробки

Megusta

Краща зливу для схуднення або як схуднути за допомогою сливи

Andrey

Кориця при схудненні: у чому ефективність і можливу шкоду

Scooby

Коли краще їсти грейпфрут: відповіді ваші питання

Sasha

Чи можна варену кукурудзу худне. Користь і шкода кукурудзи при дієті

Undershmidtther

Чи можна їсти полуницю при схудненні і в якій кількості

Serega

Буряковий сік: лікування і поєднання з іншими соками

Tanya

Залишити коментар