Харчування

Її величність гарбуз: рецепти і вплив на зниження ваги

Гарбузова дієта — чудовий спосіб не тільки смачно і швидко схуднути, але і оздоровити весь організм. Вся суть схуднення полягає в тому, що гарбуз має дуже мало калорій і є відмінним чистильником організму. Вона дуже корисна, містить велику кількість вітамінів (А, С, Д, Е), макро і мікроелементів, пантотенову і фолієву кислоти, а також велика кількість бета-каротину.

Калорійність гарбуза Кількість калорій в 100 г Сира 28 ккал Варена 20 ккал Смажена 76 ккал Сік 38 ккал Насіння 540 ккал Масло 896 ккал Борошно 305 ккал

Корисні властивості гарбуза для зниження ваги

В дієтах використовуються всі частини гарбуза — м’якоть, насіння, сік і масло з гарбузового насіння.

м’якоть гарбуза

Явною перевагою м’якоті гарбуза, є її низька алорійность і наявність вітаміну Т (карнітин), який здатний значно прискорити обмінні процеси і інтенсивно спалити жирові відкладення. Вітамін зміцнює м’язову масу, а не сприяє її обвисання після зниження ваги.

М’якоть містить 95% води і клітковину, яка затримає голод і зменшить апетит. Також клітковина підсилює кишковий транзит, не дає всмоктуватися жирам і чистить кишечник від токсинів.

Рослинні волокна, наявні в м’якоті гарбуза, уповільнюють засвоєння глюкози організмом і стабілізують рівень цукру в крові. А коли ви дотримуєтеся дієти, то стабільність рівня цукру необхідна, тому що в противному випадку підвищення показників цукру викличе уповільнення процесів схуднення.

Вживаючи страви з гарбуза протягом двох тижнів, можна знизити вагу до шести кілограмів, а якщо підключити фізичні навантаження, то можна схуднути на всі вісім.

Гарбуз чистить печінку від токсинів і знижує холестерин, відновлюючи обмінні процеси.

Має сечогінну дію. Що добре не тільки для зменшення ваги, але і для позбутися набряків і зниження тиску в судинах через зайвої рідини.

Гарбуз надає легкий проносний ефект, тим самим прискорюючи метаболізм.

гарбузове насіння

Використовуючи гарбуз, не забувайте і про її насінні. Вони можуть стати здоровою частиною вашого харчування. У них знаходиться багато вітамінів і корисних речовин. Візьміть за звичку для підтримки фігури і здоров’я організму додавати насіння гарбуза в ваші повсякденні страви.

ХОРОШI НОВИНИ:

Вони не тільки внесуть смакове різноманітність страв, а й збагатять організм корисними речовинами і потрібними вітамінами. Дієта з додаванням насіння гарбуза триває до чотирьох днів. У цей період такі насіння додають в нежирний йогурт, сир або салати з овочів або фруктів. Вони чудово підійдуть в невеликих кількостях і для перекусів. Вживати їх краще в сирому вигляді.

Наявні в насінні гарбуза вітаміни (В) групи регулюють правильне функціонування організму і прискорюють метаболізм вуглеводів, що позитивно впливає на зниження ваги. Хоч калорійність їх і не маленька, але якщо ви будете в їжу додавати їх небагато, то це не зашкодить вашій фігурі, а тільки піде на користь.

Сік гарбуза

Сік гарбуза в ідеалі підходить тим, хто страждає надмірною вагою. Найкраще гарбузовий сік приймати в сирому вигляді, так як в ньому є набагато більше корисних речовин і він є відмінним антиоксидантом і му вітамінів (С, А, В1, В2, В6, Е), бета — каротину, а також харчових волокон, які в стані прискорити перистальтику кишечника, омолодити організм, вичистити токсини з печінки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  М'ята для схуднення - рецепти і протипоказання

Дієту на гарбузовому соку можна продовжувати не більше трьох днів. Вона передбачає вживання тільки гарбузового соку з м’якоттю і очищеної води. При цьому сік приймається по 250 мл тричі на день, решту часу потрібно пити тільки воду (кількість води не обмежена).

Гарбузовий сік при дієтах можна змішувати і з іншими соками, такими як апельсиновий, яблучний, вишневий або морквяний.

як готувати, пити і змішувати гарбузовий сік з іншими овочевими соками

А якщо цей сік використовувати як доповнення до дієтичного харчування, то пити його потрібно по сто п’ятдесят грам в день натщесерце, протягом декількох тижнів.

Масло гарбуза

Масло з насіння гарбуза також використовується в дієтах. Воно має велику кількість ненасичених жирних кислот, які зменшують кількість поганого холестерину і відновлюють обмінні процеси. А правильний обмін речовин це запорука схуднення.

Крім цього в гарбузовому маслі є По-тіамін, рибофлавін і піридоксин. Комплекс цих вітамінів позитивно діє на зниження ваги. Так як підтримує окислення жирів, вуглеводів і білків. І в той же час забезпечує організм в період дієти необхідними корисними речовинами. Гарбузова олія можна використовувати як доповнення до салатів, соусів, сиру, супів.

Плюси і мінуси гарбузової дієти, меню на три дні

Основні правила гарбузової дієти:

  • Гарбузову дієту слід дотримувати не більше двох тижнів.
  • Виключіть перекушування.
  • в дієту крім гарбуза можна включати не жирну рибу і м’ясо, мед і солодкі фрукти в невеликих кількостях, овочі.
  • Прибрати з раціону цукор і обмежити вживання солі.
  • Вечеря завжди повинен бути легким і не пізніше шести вечора.
  • Приймати їжу 3 — 4 рази на день.

Гарбуз — абсолютно універсальний овоч, з неї можна приготувати масу дієтичних страв (супи, каші, десерти, напої). Придумати меню для своєї особистої дієти можна самостійно, керуючись основними правилами і особистими уподобаннями. Як завжди поділюся деякими рецептами, які можна використовувати в дієтах на сніданок, обід і вечерю.

Рецепти з гарбузом для сніданків

Рецепт № 1

Гарбуз — 300 г
Рис відварний — 50 г
Насіння гарбуза очищені — 10 шт.

Гарбуз відварити і розім’яти до пюре, подрібнити насіння і все змішати з рисом. Вийде чудова каша, яка не дасть багато калорій і надовго вгамує голод.

Рецепт № 2

Гарбуз — 500 г
Помідори середніх розмірів — 3 шт.
Морква — 3 шт.
Салат — 1 невеликий пучок
Квасоля відварна — 100 г
Олія гарбузова — 2 ст. лож.

Очистити моркву і гарбуз, нарізати невеликими кубиками й обсмажити на сковороді, додавши масло. Наступним етапом додати в овочі відварну квасоля і нарізані помідори. Всі разом тушкувати близько десяти хвилин. При бажанні можна підсолити. Перед подачею посипати страву нарізаним салатом і петрушкою. Цього страви вистачить на кілька порцій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Прості рецепти з авокадо для схуднення

Рецепт № 3

Гарбуз — 150 г
Гречка відварна — 100 г
Масло гарбуза — 3 ст. лож.

ДОБРI НОВИНИ

Гарбуз нарізати кубиками й обсмажити на гарбузовому маслі до готовності. Змішати з гречкою.

Рецепти супів з гарбуза до обіду

До обіду можна приготувати дуже смачні, малокалорійні і корисні супи з гарбуза.

Рецепт № 1

Гарбуз — 500 г
Сир твердий — 100 г
Перець, сіль — за смаком
Перець солодкий — 1 шт.
Зелень — 1 невеликий пучок
Часник — 1 зубок
Цибуля ріпчаста — 1 шт.
Морква середня — 2 шт.
Імбир мелений — пучку
Мускат мелений — пучку
Вода — 1 л. (Можна овочевий бульйон)

Нарізати дрібно цибулю, солодкий перець і часник. Підсмажити злегка на невеликій кількості оливкової олії. Потім туди ж покласти нарізану дрібними кубиками гарбуз і обсмажити ще пару хвилин.

Далі залити в каструлю воду або овочевий бульйон, довести до кипіння, додати туди зелень і натерту на тертці моркву, потім обсмажені овочі, імбир, мускат , поперчити, посолити.

Варити до м’якості гарбуза. В кінці додати натертий сир і зелень. Дати трохи охолонути і перебити всі в блендері. Вийде ситний дієтичний крем-суп.

Рецепт № 2

Лук — 1 шт.
Гарбуз — 0, 5 кг
Кмин мелений 1/2 ч. Лож.
Перець, сіль — за смаком
Бульйон овочевий — 400 мл
Коріандр — пучку

Заправка:

Йогурт натуральний не жирний — 4 ст. лож.
Паприка — ½ ч. Лож.

Готувати такий суп слід на повільному вогні.

Нарізати дрібно цибулю і злегка підсмажити на оливковій олії. Додати туди дрібно нарізаний гарбуз і смажити ще близько чотирьох хвилин. Потім все скласти в каструлю і залити овочевим бульйоном. Варити до готовності гарбуза, при цьому посолити і поперчити. В кінці варіння додати коріандр. Далі суп збити блендером до пюре. При подачі в тарілку слід додати одну столову ложку йогурту і дрібку паприки.

Рецепт № 3

Гарбуз — 300 г
Часник — 1 зубок
Лук — 1 шт.
Бульйон — 800 мл
Перець, сіль — за смаком
Селера корінь — 50 г

В бульйон помістити нарізаний гарбуз, цибуля і натертий селера. Додати сіль, перець. Варити близько тридцяти хвилин. Потім збити до пюре. При подачі прикрасити зеленню.

Для полудня

Якщо вам складно обійтися без перекусів до основного прийому їжі, то можна використовувати такі напої з гарбузом.

Коктейль з гарбузом

Пюре з відварної гарбуза — 3 ст. лож.
Сироп кленовий — 1 ч. Лож.
Сік лайма — 1 ст. лож.
Вода мінеральна — 200 мл

Всі складові просто змішати в шейкері і коктейль готовий. Так ви легко зможете перебити голод.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Ячна крупа при діабеті: корисні властивості, рецепти, протипоказання

Смузі з гарбузом

Сік з м’якоттю зі свіжого гарбуза — 100 мл
Сік з м’якоттю зі свіжого яблука — 100 мл
Пюре з відварної гарбуза — 1 ст. лож.
Йогурт натуральний не жирний — 100 мл

За допомогою міксера змішати всі інгредієнти. У підсумку вийде смачний низькокалорійний напій, який допоможе впоратися з відчуттям голоду.

Страви з гарбузом на вечерю

Вечеря при гарбузової дієти повинен бути зовсім легким і для цього можна використовувати такі рецепти:

гарбуз з фруктами та овочами

Свіжий гарбуз натерти на тертці і змішати з натертими овочами (буряком, огірком, морквою) або з нарізаними фруктами (ківі, абрикосом, грушею, яблуком або апельсином). Салат можна заправити нежирним натуральним йогуртом або кефіром. Пропорцію фруктів і овочів в салаті виберіть самі.

Гарбуз, запечена з медом

Гарбуз — 300 г
Мед — 2 ст. лож.

Гарбуз нарізати кубиками, змастити медом і протягом двадцяти хвилин запекти в духовці. Гарбуз з медом можна вживати на вечерю, а також і як десерт на обід.

Гарбуз з імбиром, медом, сиром і апельсиновим соком

Гарбуз відварна — 1 склянка
Сир 5% жирності — 100 г
Свіжовичавлений сік апельсина — 250 мл
Мед — 1 ч. лож.
Імбир свіжий натертий — 1 ч. Лож.

В ємність влити апельсиновий сік, додати імбир і десять хвилин прокип’ятити на слабкому вогні. Процідити, дати охолонути і додати мед. Гарбуз розім’яти в пюре, змішати з сиром і залити апельсиновим соком. Отриману масу збити блендером.

Гарбуз з сиром і йогуртом

Гарбуз свіжа — 150 г
Йогурт не жирний натуральний — 100мл
Сир 5% жирності — 150 г

Гарбуз очистити і натерти на дрібній тертці. Додати йогурт, сир і добре перемішати. При бажанні можна в це блюдо додати десять штук подрібнених гарбузового насіння.

Як вибрати гарбуз

Вибираючи гарбуз, потрібно звертати увагу на те, щоб вона була яскраво-оранжевого кольору, це означає , що вона має багато бета-каротину і все антиоксиданти. Гарбуз має бути без м’яких плям і тріщин. Перевагу віддавайте «цукровим» сортам.

Протипоказання до вживання гарбуза

  1. Слід обмежувати вживання гарбуза дітям (до 1 року) і літнім людям, а також вагітним і мамам в період лактації .
  2. Ті, хто має кишкові захворювання, перед тим як сісти на гарбузову дієту, слід проконсультуватися з лікарем.

Завдяки великій різноманітності страв, гарбузова дієта не набридає і легко переноситься. Можна не тільки пристойно скинути вагу, але і зміцнити імунітет, поліпшити стан волосся і шкіри, омолодити і очистити організм.

Корисно знати
Розвантажувальний день на гарбузі: основи проведення + рецепти
Схуднути на квашеній капусті легко! Читайте як
Поради худнуть: як повніти від картоплі
Для любителів солодкого: самі дієтичні солодощі

Оцінити статтю
[Усього: Середній: ]

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

САМЫЕ ИНТЕРЕСНЫЕ НОВОСТИ ЗА СЕГОДНЯ!

Схожі статті

Властивості і застосування амарантового борошна

Coolio

Кмин: корисні властивості, застосування і протипоказання

Maria

Як вибрати саме низькокалорійне печиво в магазині або приготувати самому в домашніх умовах

Marina

Властивості імбирного кореня. Скільки імбиру можна їсти в день

Murcia

Висівки для схуднення: види, рецепти і протипоказання

Bobby

Як вибрати правильно справжній кефір

admin

Чи можна поправитися від вишні? Шкода вишні натщесерце

Scooby

Корисний топінамбур: як готувати і застосовувати для схуднення

Sasha

Як відрізнити справжню корицю від підробки

Megusta

Залишити коментар