Діабет

Як засвоюються вуглеводи і що потрібно знати діабетикові

Як засвоюються вуглеводи і що потрібно знати діабетикові
Зміст

  • 1 Фактори, які впливають на всмоктування вуглеводів
  • 2 Продукти з вмістом вуглеводів
  • 3 Оцінка продуктів
  • 4 Продукти з вмістом вуглеводів

На процес всмоктування вуглеводів в кров людини впливає ряд факторів, і це не тільки процес розщеплення.

  • Прості вуглеводи мають найпростішу структуру молекули, а тому легко засвоюються в організмі. Результатом цього процесу є швидке збільшення рівня цукру в складі крові.
  • Молекулярна структура складних вуглеводів дещо інша. Для їх засвоєння необхідно попереднє розщеплення до простих цукрів.

Для хворого на діабет небезпечно не просто збільшення рівня цукру, а його швидке підвищення. При такій ситуації відбувається стрімке всмоктування вуглеводів в шлунково-кишковому тракті в кров, яка так само швидко насичується глюкозою. Все це призводить до появи гіперглікемії.

Фактори, які впливають на всмоктування вуглеводів

Назвемо все ті чинники, від яких безпосередньо залежить швидкість, з якою всмоктуються вуглеводи.

Як засвоюються вуглеводи і що потрібно знати діабетикові

  1. Структура вуглеводів — складна або проста.
  2. Консистенція прийнятої їжі — їжа з великим вмістом клітковини сприяє більш повільному всмоктуванню вуглеводів.
  3. Температурний режим їжі — охолоджена їжа значно знижує процес всмоктування.
  4. Наявність в складі їжі жирів — продукти з великим содер аніем жиру ведуть до повільного всмоктуванню вуглеводів.
  5. Спеціальні препарати, які уповільнюють процес всмоктування — наприклад, Глюкобай.

ХОРОШI НОВИНИ:

Продукти з вмістом вуглеводів

Виходячи зі швидкості всмоктування, всі продукти з вмістом вуглеводів можна умовно розділити такі групи:

  • Ті, хто має в складі «миттєвий» цукор. В результаті їх вживання концентрація цукру в крові підвищується моментально, тобто відразу ж після прийому їжі або вчасно нього. «Моментальний» цукор є в складі фруктози, глюкози, сахарози і мальтози.
  • Ті, хто має в своєму складі цукор «швидкий». При вживанні таких продуктів цукор в крові починає підвищуватися приблизно через 15 хвилин після прийому їжі. Ці продукти переробляються в шлунково-кишковому тракті протягом одного-двох годин. «Швидкий» цукор міститься в складі сахарози і фруктози, які доповнюються пролонгатор процесу всмоктування (сюди можна віднести яблука).
  • Ті, хто має в своєму складі цукор «повільний». Концентрація цукру в крові починає повільно підвищуватися приблизно через 30 хвилин після їди. Продукти переробляються в шлунково-кишковому тракті протягом двох і більше годин. «Повільний» цукор — це крохмаль, лактоза, сахароза, фруктоза, які поєднуються з сильним пролонгатором всмоктування.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Які кольори з фен - шуй потрібно вибирати для багатства, щастя і благополуччя?

Як засвоюються вуглеводи і що потрібно знати діабетикові
Схеми інсулінотерапії, як розподіляється доза протягом дня, переваги та недоліки популярних схем

чи можна діабетикам вживати в їжу вершкове масло? Чим це загрожує і які корисні властивості притаманні маслу?

Куди колоти інсулін? Які зони вважаються кращими і загальновизнаними і чому?

Наведемо приклади для пояснення вищесказаного:

Як засвоюються вуглеводи і що потрібно знати діабетикові

  1. Всмоктування чистої глюкози, наприклад, прийнятої у вигляді таблеток, відбувається миттєвою. З подібною швидкістю відбувається всмоктування фруктози, що міститься у фруктовому соку, а також мальтози з квасу чи пива. У цих напоях повністю відсутня клітковина, яка могла б уповільнити процес всмоктування.
  2. У фруктах ж клітковина присутній, а тому миттєве всмоктування вже неможливо. Вуглеводи всмоктуються швидко, однак, не моментально, як у випадку з соками, отриманими з фруктів.
  3. Їжа, приготована з борошна, містить в собі не тільки клітковину, але і крохмаль. Тому тут процес всмоктування істотно уповільнений.

ДОБРI НОВИНИ

Оцінка продуктів

Оцінка продуктів харчування з точки зору хворого на діабет значно ускладнюється. При підборі раціону важливо брати до уваги не тільки вид вуглеводів і їх кількість, але і вміст у їжі пролонгують речовин.

Знаючи цей принцип, можна зробити меню досить різноманітним. Наприклад, білий хліб краще замінити житнім, зважаючи на присутність в останньому клітковини. Але якщо дуже хочеться мучного, то перед його вживанням можна з’їсти салат зі свіжих овочів, в якому присутня у великій кількості клітковина.

Як засвоюються вуглеводи і що потрібно знати діабетикові
Ефективніше є не окремі продукти, а комбінувати кілька страв. Наприклад, в обід можна включити:

  • суп.
  • друге з м’яса і овочів.
  • салат на закуску.
  • хліб і яблуко.

    Всмоктування цукру відбувається не з окремих продуктів, а з їх суміші. Тому така їжа сприяє уповільненню всмоктування вуглеводів в кров.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Силіконові форми для випічки - як користуватися, як випікати і чи потрібно змащувати?

Як засвоюються вуглеводи і що потрібно знати діабетикові
Інсулінові пластирі: ін’єкції інсуліну можуть бути безболісними, своєчасними і без підрахунку дози

Гречана крупа при діабеті докладніше читайте в цій статті

Очні краплі для профілактики і лікування захворювань очей як ускладнення цукрового діабету

Продукти з вмістом вуглеводів

Тепер назвемо продукти, у складі яких присутні вуглеводи:

  • каші (рисова, манна).
  • вироби з борошна .
  • Солодке.
  • ягоди і фрукти.
  • молочні вироби.
  • деякі овочі.
  • соки з фруктів.
  • квас і пиво.

Вживання цих продуктів неминуче веде до підвищення рівня цукру в складі крові, однак цей процес має різну швидкість, що залежить від виду вуглеводів в кожному продукті і наявності пролонгаторів.

Оцінити статтю
[Усього: Середній: ]

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Схожі статті

Свічки Амоксиклав: інструкція із застосування

Alex

Свічки Кліндаміцин: інструкція із застосування

Scooby

Курячі сердечка і печінку дієтичні

Axel

Результати застосування Рінсулін НПХ при діабеті?

Coolio

Порівняння Есслівер і Есслівер Форте

Axel

Як правильно використовувати препарат Манініл 3,5?

Alex

Результати застосування Каптоприл — ФПО при діабеті

Dmitry

Що таке гіпоглікемія

Alfonso

Що вибрати: Пентоксифілін або Трентал?

Megusta

Залишити коментар