Діабет

Перловка при діабеті: користь і шкода живильної крупи

Перловка при діабеті: користь і шкода живильної крупи
Зміст

  • 1 Перловка склад, види, корисні властивості
  • 2 Перловка при діабеті
  • 3 Можлива шкода і протипоказання
  • 4 Як її готувати? Правильні рецепти перловки

Крупи — продукт для багатьох суперечливий. Багато з нас категорично не хочуть, наприклад, їсти каші. Просто в дитинстві переїли. Або просто не знаємо, який смачною буває каша, якщо приготовлена ​​правильно.

Багато з нас змінюються в обличчі від одного тільки слова перловка. Давайте розбиратися, чи так все жахливо.

Перловка склад, види, корисні властивості

Перлова крупа — це очищений ячмінь. Зерна цього злаку віддалено нагадують річкові перли (на відміну від морського він витягнутий, з нерівною поверхнею), звідси і назва.

Перловка при діабеті: користь і шкода живильної крупи
У перловки три різновиди:

  • Ціле , грубо очищене зерно — власне перлова крупа.
  • Цілісне зерно, очищене кілька разів і відшліфоване. Зерна при цьому набувають форму кульок. Такий різновид називається «голландкою»
  • Ячна крупа, вона ж перловка дроблена.

Зерна ячменю в давнину мали особливе значення у багатьох народів. Наприклад, є версія, що англійська дюйм — це спочатку довжина трьох ячмінних зерняток.

А які в перловці корисні властивості? Наприклад, в пшеничного крупі клітковини менше. Значить, перловка необхідна для хорошої роботи шлунково-кишкового тракту. Плюс основні групи вітамінів і безліч мікроелементів: кальцій, залізо марганець, йод і ще півдесятка інших. А це значить — стійкий імунітет, хороший обмін речовин і повноцінна діяльність організму.

ХОРОШI НОВИНИ:

До оригінальних властивостями перлової крупи відносять:

  • наявність природних антибактеріальних складових.
  • у алергіків — «вміння» знижувати гостроту прояви тієї чи іншої непереносимості.
  • зниження рівня холестерину і цукру в крові.

    Перловка при діабеті: користь і шкода живильної крупи
    Зрозуміло, на одній перлової каші не прожити — набридне. Крім того, потрібно правильно її готувати. Саме через кулінарного неуцтва перловка незаслужено вважається такою собі несмачно. Але це можна виправити, особливо, якщо перлова крупа неодмінно повинна бути в раціоні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Мурайя - користь і шкода рослини, організація догляду в домашніх умовах

Перловка при діабеті: користь і шкода живильної крупи
Які соки можна пити при цукровому діабеті? Чим відрізняються пакетовані, свіжовичавлені соки і нектари?

Наслідки діабету: гінгівіт захворювання ротової порожнини. Причини, симптоми, профілактика та лікування

Ягоди годжі при діабеті. Чим допоможуть ягоди і в чому полягає їх дивовижне вплив на людину?

Перловка при діабеті

Основні дані, важливі для діабетиків, можна отримати з міні-таблиці нижче:
Глікемічний індекс Хлібна одиниця Калорійність, ккал 20-30 1 столова ложка 324

Перловка при діабеті: користь і шкода живильної крупи
Розрахунок зроблений для сухої крупи. Важливо врахувати, що під час приготування зернятка перловки можуть збільшитися майже уп’ятеро. Приготувати перловку можна по-різному, і від цього показники готового блюда можуть помітно змінитися.

Перловка завдяки своїм корисним властивостям не просто дозволена — вона рекомендована діабетикам і при першому, і при другому типі захворювання. Зокрема, перлова крупа включена в продуктовий перелік дієти №9.

Можлива шкода і протипоказання

ДОБРI НОВИНИ

Безумовною користі не приносить жоден продукт в світі.

Перловка при діабеті: користь і шкода живильної крупи
Є деякі обмеження і у перловки. Втім, тут мова навіть не про шкоду, а про можливі проблеми, при яких вживання перловки доведеться обмежити:

  • схильність до метеоризму.
  • постійні запори.
  • підвищена кислотність шлунка.

За деякими даними, нестримне поїдання перлової каші знижує лібідо у чоловіків.

Перловка при діабеті: користь і шкода живильної крупи
Властивості мигдалю чи є користь при цукровому діабеті?

Норма цукру в крові у жінок. Як виміряти і чи відрізняються показники цукру у чоловіків? Детальніше читайте в цій статті

Кориця при діабеті: корисні властивості та способи застосування.

Як її готувати? Правильні рецепти перловки

Перловку готують зі смаженими грибами і цибулею, з вершками або вершковим маслом. Але при діабеті подібні заправки — під забороною. Але це не позбавляє діабетиків можливості приготувати перловку смачно.

  1. Для гарної перлової каші потрібен час і велика посуд (адже зернятка сильно розбухають). Перловку потрібно обов’язково промивати до і після замочування. Вирішили не замочувати? Промийте 3-4 рази.
  2. При готуванні співвідношення води і сухої крупи — як при замочуванні, 1: 4. Варити перловку потрібно довго. Самим терплячим радять поставити ємність з закипілої майбутньої кашею на водяну баню і витримати близько шести годин. Або дати поваритися на плиті дві години, а потім гарненько укутати каструлю на деякий час.
  3. Є кашу потрібно обов’язково гарячою. Охолоне — втратить смак, та до того ж засвоюватися стане помітно гірше.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Як приймати куркуму при цукровому діабеті?

Ще один рецепт: томатний суп з перловою крупою. Кількість продуктів підберіть самі. Одні люблять, щоб супчики плескалися, іншим хочеться, щоб там ложка стояла. Але співвідношення бульйону і крупи (4: 1) витримуйте обов’язково. Отже:

Перловка при діабеті: користь і шкода живильної крупи

  • бульйоні (курячий, м’ясний, який більше до смаку) зваріть перловку (вона повинна бути практично готової).
  • в невеликій кількості того ж бульйону тушкуйте моркву з цибулею, посоліть, приправте томатною пастою.
  • в бульйон з майже готової перловкою покладіть зовсім готові цибулю і моркву, а також нашатковану свіжу капусту.
  • зварилася капуста — суп готовий.

Як часто готувати перловку діабетикам? Якщо в раціоні і інші крупи є, то досить одного або двох разів на тиждень (пам’ятаєте про потенційні проблеми).

І наостанок — кілька загальних рекомендацій:

  • перлова крупа зберігається в темряві і прохолоді до двох років, а її подрібнені підвиди — всього 2-3 місяці.
  • перловку годі й замочувати, але якщо це зробити, вона приготується швидше.
  • замочити перловку можна в кислому молоці: готову страву буде ніжнішим.
  • стакан крупи «вимагає» літра рідини під час замочування.

Якщо у вас знайшли діабет — не думайте, що дієта буде монотонної і позбавленою смаку. Переконайтеся, що навіть ненависна перловка може виявитися дуже смачною.

Оцінити статтю
[Усього: Середній: ]

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

САМЫЕ ИНТЕРЕСНЫЕ НОВОСТИ ЗА СЕГОДНЯ!

Схожі статті

Чи можна застосовувати одночасно Лозап і Амлодипін?

Andrey

Чим небезпечний для здоров’я « високий цукор » і « низький цукор »?

Serega

У чому різниця між аторвастатином і симвастатину?

Elena

У чому різниця між Супракса і Амоксиклавом?

Alex

Чи дійсно Діанот дає такі хороші результати? І де купити не підробку

Marina

Препарат Офталамін: інструкція із застосування

Murcia

Як правильно використовувати препарат Апровель 300?

Maxim

Препарат Пентілін: інструкція із застосування

Dmitry

Огірковий салат з фетою

Alfonso

Залишити коментар