Діабет

Які соки можна пити при цукровому діабеті?

Які соки можна пити при цукровому діабеті?
Зміст

  • 1 Сік свіжовичавлений
  • 2 Сік консервований
  • 3 Відновлений сік
  • 4 Нектар
  • 5 соковмісних напій і морс
  • 6 Фруктові і овочеві соки при цукровому діабеті
    • 6.1 Гранатовий сік
    • 6.2 Журавлинний сік

Діабет захворювання, яке вимагає строгого дотримання дієти. Діабет другого типу часто виникає через порушення харчування, постійного переїдання. Лікування діабету передбачає контроль щоденного меню і обмеження кількості вуглеводів. Чи можна включати в раціон хворого соки? І які з них найбільш корисні діабетикові?

Соки сокам ворожнечу. Тому давайте розберемося, які соки діабетикові можна, а будь слід уникати.

Сік свіжовичавлений

Які соки можна пити при цукровому діабеті?
Сік це рідка дуже корисна складова фрукта, овоча або зеленого рослини. У соку містяться вітаміни, мінерали, ферменти, кислоти, все найнеобхідніше і корисне для організму, як здорової людини, так і хворого на діабет. Причому, всі компоненти знаходяться в засвоюваній формі.

При стисненні фрукта, овоча або зеленого рослини з нього витікає живий живильний сік. Всередині він знаходиться в постійному оновленні. Відразу після витікання починаються процеси руйнування вітамінів і ферментів.

Звідси висновок №1: найкорисніший і багатий за змістом життєво-важливих речовин сік свіжовичавлений, який вживається відразу після віджимання, так званий фреш.

сік консервований

Які соки можна пити при цукровому діабеті?
Невипітий відразу сік консервують і прибирають для тривалого зберігання. В процесі консервації його нагрівають до 90-100ºC. При цьому вітаміни і ферменти безповоротно гинуть, а мінерали набувають менш засвоювану форму. Колір натурального соку змінюється, що підтверджує зміну його хімічного складу. Зберігається поживна цінність продукту (вуглеводи, білки), але втрачається його корисність. Кип’яченої продукт стає мертвою живильної масою.

Тому висновок №2: кип’ячена або пастеризовані (консервовані) соки майже не містять корисних речовин, і придатні для формування калорійності в меню діабетика.

Якщо в процесі консервування сік відстоюють і очищають від м’якоті, то одержуваний напій називають освітлений соком. Разом з м’якоттю він втрачає ту невелику частину клітковини, яка могла б в ньому міститися.

ХОРОШI НОВИНИ:

Відновлений сік

Які соки можна пити при цукровому діабеті?
Пастеризація і консервація соку це ще не всі операції, які використовують для отримання різних напоїв. Отриманий пастеризований сік можуть згустити (випарувати), отримати так званий концентрат і відправити його в інші країни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Чим можна замінити цукор при правильному харчуванні?

Наприклад, апельсиновий концентрат може бути доставлений в будь-яку частину світу, туди, де апельсинові дерева ніколи не ростуть. І там стати основою для так званого відновленого соку (розведеного водою концентрату). Відновлений сік повинен містити не менше 70% натурального фруктового або овочевого пюре.

Користь такого соку також мінімальна, але і шкоди також немає.

Усі наступні операції, які використовує харчова промисловість для виробництва напоїв, несуть певний шкоду як здоровій людині, так і діабетикові. З різницею в тому, що організм діабетика дасть болючу відповідь швидше, ніж травлення здорової людини.

Нектар

Нектар це концентрований сік, розведений не водою, а цукровим сиропом. Іноді замість цукрового сиропу використовують фруктозо-глюкозний сироп, що для діабетика краще, якби не інші харчові добавки, які містяться у відновленому соку.

Які соки можна пити при цукровому діабеті?
Крім цукрового сиропу в концентрат додають підкислювач (лимонну кислоту), антиокислювач консервант (аскорбінову кислоту), ароматобразующіе речовини і барвники. Зміст натурального пюре в нектарі нижче, ніж у відновленому соку. Воно не перевищує 40%.

Є ще один варіант приготування нектару. Залишки від прямого віджиму замочують у воді і віджимають їх ще кілька разів. Отримана рідина також називається нектаром або пакетірованих соком.

Найдоступнішим сировиною є яблука. Тому багато пакетовані соки виготовляють на основі яблучного пюре з додаванням імітатора смаку і ароматизатора.

Такий напій не підходить для вживання діабетиком.

Які соки можна пити при цукровому діабеті?
Бразильський горіх: корисні властивості і шкода при цукровому діабеті.

Як кава впливає на організм людини? Чи можна пити каву діабетикам? Детальніше читайте в цій статті

Роль і функції нирок в організмі людини. Вплив діабету, можливі прогнози і профілактика

ДОБРI НОВИНИ

соковмісних напій і морс

Наступний етап здешевлення виробництва так званого соку змішування концентрату (пюре) з великою кількістю сиропу (10% пюре для соковмісного напою і 15% для морсу, решта солодка вода).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Чи можна поправитися від вишні? Шкода вишні натщесерце

Такий сік діабетикам протипоказаний в будь-яких кількостях. У нього високий глікемічний індекс і рекордна кількість цукру в складі.

Отже, ми з’ясували, що найкорисніший сік свіжовичавлений. Самим нешкідливим є пастеризований відновлений сік без цукру і харчових добавок.

Тепер давайте розберемося, з яких овочів і фруктів можна виготовляти фреш для діабетика, а з яких не варто.

Фруктові і овочеві соки при цукровому діабеті

Які соки можна пити при цукровому діабеті?
Овочі та несолодкі фрукти є основою меню діабетика. Переробка натуральних продуктів в сік, з одного боку, покращує засвоюваність вітамінів і мікроелементів. З іншого боку, прискорює розщеплення і засвоєння вуглеводів в кишечнику. Соки не містять клітковини, яка гальмує процеси всмоктування і уповільнює збільшення цукру в крові.

Тому використання соку в харчуванні хворого на діабет має бути розраховане і зважено: скільки ХЕ? який глікемічний індекс?

Сік і м’якоть одного і того ж плоду мають різні гликемические індекси.
Індекс всмоктуваності соку фрукта (або овоча) вище, ніж аналогічний показник для його м’якоті. Так, наприклад, глікемічний індекс апельсина дорівнює 35 одиницям, у апельсинового соку індекс становить 65 одиниць.

Аналогічна картина з показниками калорійності. Якщо 100 г винограду містять 35 кКал, то 100 г виноградного соку майже в два рази більше 55 кКал.

Для харчування діабетиків підходять продукти, ГІ яких не перевищує 70 одиниць. Якщо ГІ знаходиться в межах від 30 до 70, то кількість такого продукту в меню необхідно розраховувати, щоб не перевищити кількість хлібних одиниць (ХО). Якщо ГІ соку фрукта або овоча менше 30 одиниць, то його кількість можна не враховувати в розрахунках хлібних одиниць для діабетика.

Які соки можна пити при цукровому діабеті?
Як вибрати хліб діабетикові? Якою буде корисніше і чому?

Топінамбур або земляна груша в раціоні діабетика: користь і шкода

Що таке латентний або прихований діабет? Як його розпізнати і викорінити? Детальніше читайте в цій статті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Чи можна застосовувати разом Мидокалм і Комбіліпен?

Наведемо деякі значення глікемічного індексу (ГІ) для фруктів, овочів і соків, приготованих з них (відомості таблиці відносяться до соків, віджатим без додавання цукру).

Таблиця Глікемічний індекс соків і фруктів, овочів
Сік ГІ соку Фрукт або овоч ГІ фрукта або овоча Сік брокколі 18 брокколі 10 Томатний 18 помідор 10 Порічковий 25 смородина 15 Лимонний 33 лимон 20 Абрикосовий 33 абрикоси 20 Журавлинний 33 журавлина 20 Вишневий 38 вишня 25 Морквяний 40 морква 30 полуничний 42 полуниця 32 Грушевий 45 груша 33 Грейпфрутовий 45 грейпфрут 33 Яблучний 50 яблуко 35 Виноградний 55 виноград 43 Апельсиновий 55 апельсин 43 Ананасовий 65 ананас 48 Банановий 78 банани 60 Динний 82 диня 65 Кавуновий 93 кавун 70
Соки можуть забезпечити додаткове лікувальну дію. Наприклад, склад гранатового соку покращує кровотворення і підвищує гемоглобін, що важливо для діабетика. А журавлинний сік протидіє запаленню, покращує загоєння ран.

Гранатовий сік

Які соки можна пити при цукровому діабеті?
Містить 1,2 ХО і 64 кКал (на 100 г соку ). Сік гранатових насіння містять антисклеротические компоненти. Тому його регулярне вживання уповільнює і зупиняє атеросклероз судин головне ускладнення діабету будь-якого типу.

Відновлення еластичності судин дозволяє знизити тиск і нормалізувати кровообіг, поліпшити харчування тканин і зменшити гнильні процеси в ранах і кінцівках. Сік граната протипоказаний при виразці і гастриті з підвищеною кислотністю.

Журавлинний сік

Які соки можна пити при цукровому діабеті?
Калорійність журавлинного соку 45 кКал. Кількість ХЕ 1,1. Компоненти журавлини забезпечують несприятливе середовище для розмноження бактерій. Ці вони зупиняють гнильні процеси і підвищують імунітет діабетика. Блокування розмноження бактерій в нирках протидіє нирковим запалень, які часто супроводжують хворобу.

Свіжовичавлені соки для діабетика корисні так само, як і для здорової людини. Необхідно тільки підібрати соки, глікемічний індекс яких невисокий: томатний і смородиновий, журавлинний і вишневий, а також морквяний, гранатовий, яблучний, капустяний і селеровий.

Оцінити статтю
[Усього: Середній: ]

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Схожі статті

Препарат Арфазетин — Е: інструкція із застосування

Bobby

Як правильно використовувати препарат Протафан НМ?

Marina

Таблетки Хтозна: інструкція із застосування

Maria

Яєчна запіканка з сиром і овочами

Elena

Препарат Коензим Q10 Форте: інструкція із застосування

Sasha

Як приймати куркуму при цукровому діабеті?

Axel

Препарат Тіо — ліпону — Новофарм: інструкція із застосування

Tanya

Як правильно використовувати препарат Еспа — ліпону 600?

Andrey

Користь і шкода фруктози для діабетиків

Coolio

Залишити коментар