Діабет

Гречка: користь і шкода при цукровому діабеті

Гречка: користь і шкода при цукровому діабеті
Зміст

  • 1 Гречка — природний джерело вітамінів і мікроелементів
  • 2 Гречка при цукровому діабеті
  • 3 Корисні рецепти страв з гречки
    • 3.1 Гречка по-монастирськи
    • 3.2 Оладки з гречки
    • 3.3 Котлети з гречаних пластівців
    • 3.4 Каша із зеленої гречки
    • 3.5 Локшина соба

Гречка — природний джерело вітамінів і мікроелементів

Гречана каша — смачна і корисна їжа, яка необхідна для повноцінного раціону людей, які страждають на діабет.

Про її цілющі властивості було відомо ще давні слов’янам. А в Італії ця крупа вважається виключно лікувальною, тому продається в аптеках.

До її складу входять речовини, необхідні для здорового функціонування організму:

  • вітаміни A, E, PP і групи B, а також рутин.
  • мікроелементи: йод, залізо, селен, калій, кальцій, магній, марганець, цинк, мідь, фосфор, хром і ін ..
  • поліненасичені жири і незамінні амінокислоти.

    Гречка: користь і шкода при цукровому діабеті
    Вітаміни групи В нормалізують функцію і структуру нервових клітин, пошкоджуються при підвищенні рівня цукру в крові. Вітаміни А і Е забезпечують антиоксидантну дію. Вітамін РР в формі нікотинаміду запобігає пошкодженню підшлункової залози, що провокує зниження вироблення інсуліну. Рутин захищає кровоносні судини від пошкодження.

З усіх мікроелементів, що містяться в гречці, найціннішими для людей хворих на діабет є селен, цинк, хром і марганець:

  • селен має виражену антиоксидантну дію, попереджає розвиток катаракти, атеросклерозу, поява порушень роботи підшлункової залози, нирок і печінки.
  • цинк необхідний для повноцінної дії інсуліну, бар’єрної функції шкіри і підвищення опірності організму до інфекцій.
  • хром особливо необхідний діабетик м 2-го типу, як фактор толерантності до глюкози, що знижує тягу до солодкого, ніж допомагає дотримуватися дієти.
  • марганець безпосередньо впливає на вироблення інсуліну. Дефіцит цього елемента викликає діабет і може спровокувати таке ускладнення, як стеатоз печінки.

    Білки необхідні організму щодня для вироблення ферментів, а поліненасичені жири допомагають знизити рівень холестерину і попередити атеросклероз.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Кефір при діабеті: корисні властивості і є побоювання?

Гречка при цукровому діабеті

ХОРОШI НОВИНИ:

Навіть такий корисний продукт, як гречана крупа, потрібно вживати в міру через високого рівня вуглеводів, що містяться в ній.

Гречка: користь і шкода при цукровому діабеті
При приготуванні дієтичного страви для діабетика слід враховувати калорійність його інгредієнтів і кількість хлібних одиниць в порції. Гречка — досить висококалорійний продукт. Дві столові ложки будь-вареної крупи — це 1 ХЕ. Але глікемічний індекс гречаної крупи нижче ніж, наприклад, манки або пшениці, тому цукор в крові піднімається не так швидко. Це обумовлено наявністю клітковини і важкодоступних вуглеводів.

Для наочності складена таблиця, де вказана калорійність, глікемічний індекс і вага готового продукту на ХЕ.
Назва продукту Ккал в 100 г Грам на 1 ХЕ ГІ В’язка гречана каша на воді 90 75 40 Розсипчаста гречана каша 163 40 40

Гречану крупу діабетикам можна вживати з незначними обмеженнями.

  • Білок, яким багата гречка, може бути сприйнятий організмом, як чужорідне тіло, і викликати алергічну реакцію.
  • З особливою обережно стю її потрібно вводити в раціон дітей, які найбільш схильні до алергії.
  • Зелена гречка категорично протипоказана людям із захворюваннями селезінки, при підвищеному згортанні крові, дітям до 3-х років.

Гречка: користь і шкода при цукровому діабеті
Який хліб корисний діабетикові? Як вибрати і як приготувати правильний хліб?

Організм людини: роль і функції нирок, і як цукровий діабет впливає на роботу внутрішніх органів.

Препарат Гліформін: склад, властивості, фармакологічний вплив. Детальніше читайте в цій статті.

Корисні рецепти страв з гречки

З гречаної крупи можна приготувати суп, кашу, котлети, млинці і навіть локшину.

Гречка по-монастирськи

Гречка: користь і шкода при цукровому діабеті
Інгредієнти:

  • гриби білі (можна опеньки або сироїжки) — 150 г.
  • гаряча вода — 1,5 ст ..
  • цибуля ріпчаста — 1 головка.
  • гречана крупа — 0,5 ст.
  • рослинне масло — 15 г.

    Гриби помити, проварити в киплячій воді 20 хвилин, остудити і нарізати соломкою. Цибулю порізати, змішати з грибами і обсмажити на олії до утворення рум’яної скоринки, потім додати гречку і смажити ще дві хвилини. Посолити, залити гарячою водою і варити до готовності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Чи можна їсти чорнослив при цукровому діабеті?

ДОБРI НОВИНИ

Оладки з гречки

Інгредієнти:

Гречка: користь і шкода при цукровому діабеті

  • варена гречка — 2 ст ..
  • яйця — 2 шт ..
  • молоко — 0,5 ст ..
  • мед — 1 ст. л ..
  • свіже яблуко — 1 шт ..
  • борошно — 1 ст ..
  • розпушувач — 1 ч. л ..
  • сіль — 1 щіпка.
  • рослинне масло — 50 гр.

    Збити яйця з сіллю, додати мед, молоко і борошно з розпушувачем. Гречану кашу потовкти товкачем або подрібнити блендером, яблуко нарізати кубиками, додати рослинне масло і висипати все це в тісто. Обсмажувати оладки можна на сухій сковороді.

Гречка: користь і шкода при цукровому діабеті
Чи варто вживати молоко і молочні продукти з діагнозом діабет? Яке молоко краще вибрати і в чому його користь?

Спорт і діабет: чи варто займатися бодібілдінгом і як застерегти себе від можливих ускладнень?

Ускладнення діабету: гангрена поняття, причини, симптоми і методи лікування. Детальніше читайте в цій статті.

Котлети з гречаних пластівців

Для приготування фаршу вам знадобляться наступні інгредієнти:

  • гречані пластівці — 100 г.
  • середньої величини картопля — 1 шт ..
  • ріпчаста цибуля — 1 шт ..
  • часник — 1 зубчик.
  • сіль — щіпка.

    Гречка: користь і шкода при цукровому діабеті
    Залити пластівці гарячою водою і варити 5 хвилин. Повинна вийти в’язка каша. Потерти картоплю і віджати з нього зайву рідину, якою треба дати відстоятися, щоб сів крохмаль. Воду злити, додати до одержали крохмальних осадку остигнула гречку, віджатий картопля, дрібно порубані цибулю з часником, посолити і замісити фарш. Сформувати котлетки, обсмажити їх на сковорідці або приготувати в пароварці.

Каша із зеленої гречки

Особливі вимоги пред’являються процесу приготування зеленої гречки.

Її не потрібно не варити, а досить на 2 години замочити в холодній воді, потім обов’язково злити воду і на 10 годину помістити в прохолодне місце. Зелена гречка готова до вживання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Дієта на квасолі - рецепти дієтичних страв, користь і шкода, думка дієтологів

Гречка: користь і шкода при цукровому діабеті
Перевагою цього способу приготування є те, що без термічної обробки зберігаються всі вітаміни. Недоліком — при недотриманні правил приготування (якщо не злити воду) в гречці може утворитися слиз, в якій розвиваються хвороботворні бактерії, що викликають розлад роботи шлунку.

Локшина соба

Гречка: користь і шкода при цукровому діабеті
локшина під назвою соба прийшла до нас з японської кухні. Головна її відмінність від класичних макаронних виробів — використання гречаного борошна замість пшеничного. Енергетична цінність цього продукту становить 335 Ккал. Гречка, що не пшениця. Вона не містить глютен, багата білком і вітамінами, містить важкодоступні вуглеводи. Тому локшина з гречаного борошна більш корисна, ніж з пшеничного, і може гідно замінювати звичні макарони в раціоні діабетиків.

Гречана локшина має коричневий колір і горіховий присмак. Її можна приготувати в домашніх умовах. Для цього знадобиться готова гречана мука або проста гречка, мелена на кавомолці і просіяне через дрібне сито.

Рецепт приготування

  1. Змішати 500 г гречаного борошна з 200 г пшеничного.
  2. Влити півсклянки гарячої води і почати заміс тесту.
  3. Додати ще півсклянки води і вимісити тісто.
  4. Розділити його на частини, скачати колобки і залишити на півгодини.
  5. Розкачати кульки на тоненькі пласти і посипати борошном.
  6. Розрізати на смужки.
  7. Опустити локшину в гарячу воду і варити до готовності.

    Вимісити таке тісто непросто, так як воно вийде розсипчастим і дуже крутим. Але можна купити готову собу в супермаркеті.

Ці нескладні, але незвичайні рецепти допоможуть внести різноманітність в строгий дієтичний раціон діабетика без шкоди для його здоров’я.

Оцінити статтю
[Усього: Середній: ]

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

САМЫЕ ИНТЕРЕСНЫЕ НОВОСТИ ЗА СЕГОДНЯ!

Схожі статті

Як правильно використовувати препарат Аугментин СР?

Serega

Порівняння флемоксин і Флемоклава

Lamaxima

Препарат Ангіопріл: інструкція із застосування

Maria

Препарат Етамзилат — Еском: інструкція із застосування

Elena

Таблетки Амоксицилін 250: інструкція із застосування

Tanya

Глікемічний індекс продуктів. Коротка таблиця для діабетиків

Alfonso

Ангіофлюкс або Вессел Дуе Ф: що краще?

Marina

Чи можна їсти чорнослив при цукровому діабеті?

Axel

Як правильно використовувати препарат Інвокана 300?

Scooby

Залишити коментар