Діабет

Який хліб для діабетиків буде корисніше?

Який хліб для діабетиків буде корисніше?
Зміст

  • 1 Хліб при діабеті I і II типу — загальні відомості
  • 2 Який хліб краще
    • 2.1 Діабетичні хлібці
    • 2.2 Чорний (бородинський) хліб
    • 2.3 Білковий (вафельний) хліб
  • 3 Рецепти корисного хліба

Основним показником стану організму при діабеті є рівень глюкози в крові. Регуляція цього рівня — головна мета терапевтичного впливу. Частково це завдання можна виконати за допомогою раціонального харчування, інакше кажучи — дієтотерапії.

Кількість вуглеводів в раціоні і, зокрема, хліба, при діабеті потрібно обов’язково контролювати. Це не означає, що пацієнтам з СД потрібно повністю відмовитися від хліба. Деякі сорти цього продукту, навпаки, вельми корисні при діабеті — наприклад, хліб з житнього борошна. Такий сорт містить сполуки, які надають на організм діабетика певний терапевтичний вплив.

Хліб при діабеті I і II типи — загальні відомості

Який хліб для діабетиків буде корисніше?
Хліб містить клітковину, рослинні протеїни, вуглеводи, цінні мінеральні речовини (натрій, магній, залізо, фосфор і інші). Дієтологи вважають, що хліб містить всі амінокислоти та інші поживні речовини, потрібні для повноцінної життєдіяльності.

Раціон здорового людини не можна уявити без присутності хлібних виробів в тому чи іншому вигляді.

Але не всякий хліб корисний, особливо для людей з порушеннями метаболізму. Вироби, що містять швидкі вуглеводи, не рекомендовані навіть здоровим людям, а для діабетиків або людей із зайвою вагою є і зовсім забороненими продуктами.

Повністю усунути з раціону діабетиків слід такі хлібобулочні вироби як:

  • Білий хліб.
  • Здоба.
  • Випічка з пшеничного борошна вищого гатунку.

    Ці продукти можуть різко підвищити рівень глюкози, привести до гіперглікемії і супутнім даному стану симптомів. Інсулінозалежний хворим дозволяється вживати житній хліб, до складу якого частково входить пшеничне борошно, але тільки 1 або 2 сорту.

При діабеті найбільш корисний житній хліб, в який додаються висівки і цільні зерна жита.

ХОРОШI НОВИНИ:

Який хліб для діабетиків буде корисніше?
Після вживання житнього хліба у людини надовго залишається відчуття ситості, оскільки такий сорт містить більше калорій за рахунок харчових волокон. Дані сполуки застосовуються в якості профілактики порушень обміну. Крім того, в житньому хлібі присутні вітаміни групи В, які стимулюють метаболізм, сприяють повноцінному функціонуванню кровотворних органів. А ще в такому хлібі містяться повільно розщеплюються вуглеводи.

Який хліб краще

Численні дослідження повністю підтвердили той факт, що всі продукти, в яких міститься жито, більш корисні і поживні для людей з порушеннями метаболічних процесів.

Який хліб для діабетиків буде корисніше?
Однак людям з діагнозом ЦД слід бути гранично обережними при покупці хліба під найменуванням Діабетик (або іншого з подібною назвою) в магазинах роздрібної мережі продажів. В основній масі такий хліб випікається з борошна вищого сорту, оскільки технологи пекарень чи знайомі з обмеженнями для хворих на діабет.

Лікарі-діабетології не ставлять повну заборону на вживання білого хліба для всіх діабетиків.
Деякі категорії хворих — наприклад, ті, які попутно до діабету мають проблеми з травленням у вигляді гастриту, виразкової хвороби, може включати в раціон білий хліб або здобу. Тут необхідно діяти за принципом вибору найменшого із зол і орієнтуватися на розмір збитку для здоров’я.

Діабетичні хлібці

Який хліб для діабетиків буде корисніше?
Спеціальні хлібці при діабеті найбільш корисні і кращі. Ці продукти, крім того, що містять виключно повільні вуглеводи, виключають проблеми з травленням. Ці продукти зазвичай збагачені клітковиною, мікроелементами, вітамінами. При виготовленні хлібців не використовують дріжджі, що забезпечує сприятливий вплив на кишковий тракт. Житні хлібці краще пшеничних, але і ті й інші можна вживати при СД.

Чорний (бородинський) хліб

При вживанні чорного хліба діабетикам слід орієнтуватися на глікемічний індекс продукту. В ідеалі він повинен бути дорівнює 51. У 100 г цього продукту міститься всього 1 г жиру і 15 г вуглеводів, що позитивно впливає на організм хворого. При вживанні такого хліба кількість цукру в плазмі зростає в помірному ступені, а наявність харчових волокон сприяє зниженню рівня холестерину.

ДОБРI НОВИНИ

Крім того, житній хліб містить такі елементи як:

Який хліб для діабетиків буде корисніше?

  • тіамін,
  • залізо,
  • фолієва кислота,
  • селен,
  • ніацин.

Всі ці сполуки життєво необхідні для пацієнта з ЦД. Однак житній хліб слід вживати в певних кількостях. Для діабетика його норма становить 325 г на добу.

Білковий (вафельний) хліб

Вафельний діабетичний хліб розроблений спеціально для хворих на цукровий діабет. Даний продукт містить низьку кількість вуглеводів і підвищена кількість легкозасвоюваного білка. В такому хлібі присутній повний набір незамінних амінокислот плюс мінеральні солі, численні мікроелементи і багато інших корисних речовин.

Нижче наведено порівняльну таблицю різних видів хліба.
Глікемічний індекс Кількість продукту на 1 ХЕ Калорійність Білий хліб 95 20 г (1 шматок товщиною 1 см) 260 Чорний хліб 55-65 25 г (шматок товщиною 1 см) 200 Бородинський хліб 50-53 15 г 208 Висівковий хліб 45 -50 30 г 227

Який хліб для діабетиків буде корисніше?
чи можливо лікування діабету 2 типу народними засобами?

Лавровий лист при цукровому діабеті: корисні властивості і можливе застосування

Навіщо діабетикам займатися гімнастикою? У чому полягає позитивний вплив?

Рецепти корисного хліба

При СД II типу вживати хліб потрібно обов’язково.

Але не завжди в магазинах вашого міста можна відшукати корисний для діабетиків сорт. У таких випадках можна випікати хліб самостійно. Рецепт приготування досить простий, але необхідно мати власну міні-хлібопічку.

Інгредієнти для випічки хліба будинку наступні:

  • Борошно грубого помелу.
  • Сухі дріжджі.
  • Житні висівки.
  • Фруктоза.
  • Вода.
  • Сіль.

Який хліб для діабетиків буде корисніше?
Хлебопечка встановлюється на звичайний режим, і через годину ви отримуєте смачний і корисний для діабетика хліб. Такий продукт забезпечує організм всіма компонентами і з’єднаннями для повноцінної життєдіяльності і метаболізму.

І пам’ятайте, що найбільш оптимальний раціон харчування при діабеті краще обговорити з дієтологом або вашим лікуючим лікарем. Експериментувати самостійно (вживати нові і незнайомі продукти) без узгодження з фахівцем не варто.

Оцінити статтю
[Усього: Середній: ]

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

САМЫЕ ИНТЕРЕСНЫЕ НОВОСТИ ЗА СЕГОДНЯ!

Схожі статті

Які фрукти можна їсти при цукровому діабеті, а які не можна?

Marina

Глюкометри без тест — смужок

Serega

Чи можна їсти чорнослив при цукровому діабеті?

Axel

Сирно — грушева запіканка

Maxim

Препарат ліпантіл: інструкція із застосування

Maria

Чи можна їсти курагу при цукровому діабеті?

Lamaxima

Гель Актовегін: інструкція із застосування

Axel

Порівняння Лозапу і Конкора

Pasha

Гарбузовий суп — пюре з шавлією

Elena

Залишити коментар