Діабет

Помідори при діабеті: корисні властивості та можливу шкоду

Помідори при діабеті: корисні властивості та можливу шкоду
Зміст

  • 1 Корисні властивості помідора
  • 2 Чим помідор не корисний?
  • 3 Помідори при діабеті: можна чи ні?
  • 4 Як вживати помідори при діабеті?

Помідор займає перше місце за популярністю серед літніх овочів. Його використовують для приготування салатів, борщів, овочевих супів і рагу, овочевий ікри і томатного соку. Чи можна вживати помідори діабетикам? І чи є обмеження по кількості томатів в день?

Корисні властивості помідора

Помідори містять масу корисних речовин:

  • до 6% солодощі (глюкози і фруктози).
  • до 1% білка.
  • вітаміни А, в, С, фолієву кислоту.
  • макро- і мікроелементи (в основному калій і залізо, менше міді, фосфору, кремнію, сірки і йоду).
  • органічні і жирні кислоти.
  • до 1% клітковини,
  • залишилися 90% помідорів — це вода.

Що корисного діабетикові несуть перераховані компоненти?

Помідори при діабеті: корисні властивості та можливу шкоду
Вітаміни, елементи, жирні кислоти забезпечують живлення клітин і тканин. Клітковина очищає кишечник. Сама по собі клітковина не розщеплюються і не всмоктується в кров. Харчові волокна наповнюють кишечник і знижують швидкість всмоктування вуглеводів. Завдяки цьому помідори мають невисокий глікемічний індекс. Харчова клітковина з овочів і помідорів знижує кількість цукру в крові і кількість необхідного інсуліну. Наповнений клітковиною кишечник створює відчуття насичення і попереджає від переїдання. Що важливо для діабету 2 типу, де обов’язково необхідний контроль ваги.

Крім того, помідори містять лікопін рослинний пігмент і антиоксидант. Він зупиняє процеси старіння і блокує розвиток атеросклерозу. Для діабетиків лікопін важливий антисклеротичними властивостями Він попереджає осадження холестерину низької щільності і утворення холестеринових бляшок. Тобто помідор забезпечує здоров’я судин і підтримує зір, бореться з серцево-судинними захворюваннями.

Важлива особливість помідорів для харчування діабетика 2 типу: вони майже не містять калорій.
З точки зору калорійності, вони можуть бути додані в щоденне меню в будь-яких кількостях. Але крім аналізу кількості калорій, є ще деякі фактори, які застерігають меню діабетика від занадто великої кількості помідор.

ХОРОШI НОВИНИ:

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Як схуднути і набрати вагу при цукровому діабеті?

Чим помідор не корисний?

Плід томату помідор вважається їстівним. Рослина томата (листя і стебла), є отруйними.

Вони містять токсин соланін. Цей отруйний компонент міститься у всіх представників пасльонових картоплі, баклажані, перці, тютюні, беладони, блекоті.

Помідори при діабеті: корисні властивості та можливу шкоду
Соланін міститься в зеленому незрілому помідорі. При дозріванні кількість токсину зменшується до сотих часток відсотка. Цей факт застерігає нас від надмірного захоплення помідорами. Якщо для здорової людини кілограм помідорів в день не складе шкоди, то для діабетика він може зіграти негативну роль. Організм хворого на діабет працює в аварійному режимі, і будь-яка додаткова навантаження, нехай навіть незначна, збільшить ймовірність ускладнень.

До того ж ряд медичних досліджень говорить про те, що помідори впливають на розвиток артрозу (запалення суглобів). Тому кількість помідор в меню діабетика обмежують.
Ще одна некорисно помідорів полягає в їх стимуляції печінки і підшлункової залози. Активні речовини томатів підсилюють вироблення жовчі і секрету підшлункової, що для діабетика не завжди бажано.

Підшлункова залоза є хворим органом, і будь-яке стимулювання його діяльності може стати причиною погіршення і ускладнень.

Помідори при діабеті: корисні властивості та можливу шкоду
Ускладнення при цукровому діабеті: гангрена причини, симптоми, методи лікування та профілактика

чи можна вживати моркву при цукровому діабеті? Про корисні властивості читайте в цій статті.

Які напої можуть знизити ймовірність виникнення цукрового діабету?

ДОБРI НОВИНИ

Помідори при діабеті: можна чи ні?

Помідори при діабеті: корисні властивості та можливу шкоду
Складаючи меню діабетика, завжди необхідно відштовхуватися від кількості хлібних одиниць (ХО) і глікемічного індексу продукту. Тобто, скільки вуглеводів (цукрів) потрапить в кров і як швидко наявний цукор буде всмоктуватися в кишечнику. Для діабетиків 2 типу важлива також калорійність продукту. При цьому типі діабету пацієнти мають зайву вагу. Контроль зайвих кілограмів веден до поліпшення стану, дозволяє знизити дозу інсуліну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Перловка при діабеті: користь і шкода живильної крупи

У плодів томатного рослини дані показники демонструють відмінні властивості.

  • Один кілограм помідорів містить всього 3 ХЕ.
  • Глікемічний індекс також невеликий і становить 10%, тобто цукор з помідора всмоктується повільно, і підвищує цукор в крові також повільно.
  • Калорійність (100 г помідорів дають менше 20 кКал).

    Тому помідор міг би бути ідеальним продуктом для харчування діабетика: смачно, корисно і некалорійно. Особливо якщо овоч вирощений на своєму городі, без застосування гербіцидів і добрив.

То чи можна включати в харчовий раціон діабетика свіжі помідори? І в якій кількості?

Меню хворої людини повинно містити вітаміни, мікроелементи, ферменти. З метою забезпечення організму корисними речовинами помідори обов’язково включаються в меню (за умови відсутності алергічної реакції на томати). Щоб попередити небажані наслідки, кількість помідор в день обмежується 250-300 г.

Помідори при діабеті: корисні властивості та можливу шкоду
АСД 2 при цукровому діабеті: склад, застосування, особливість

Катаракта як ускладнення цукрового діабету: причини , симптоми, лікування. .

Що таке гестаційний діабет? Чому він виникає? Симптоми і лікування

Як вживати помідори при діабеті?

Хворим на діабет будь-якого типу рекомендують використовувати в їжу сирі зрілі помідори.

Не рекомендуються солоні, мариновані, консервовані плоди томатів (вони містять сіль, яку також обмежують при діабеті).

Термообробка томатів знищує вітаміни, але зберігає мікро- і макроелементи.

корисний лікопін, що міститься в помідорах, не розчиняється у воді, але розчиняється в маслі. Тому для його засвоєння помідори необхідно вживати в салатах з рослинним маслом.

Підіб’ємо підсумки. Використовувати помідори в меню діабетика можна і потрібно. З них можна приготувати корисні овочеві салати або томатний сік. Також можна додати овочеві рагу, супи, борщі. Важливо: відстежувати рівень цукру і власне самопочуття.

Оцінити статтю
[Усього: Середній: ]

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

САМЫЕ ИНТЕРЕСНЫЕ НОВОСТИ ЗА СЕГОДНЯ!

Схожі статті

Як правильно використовувати препарат Трайкор 145?

Alfonso

Салат з яблуками, родзинками і шпинатом

Alex

Як правильно використовувати препарат Янумет 1000 °

Coolio

Що вибрати: Амоксицилін або Сумамед?

Maxim

Відмінність Лантуса від Туджео

Scooby

Препарат Ібертан: інструкція із застосування

Scooby

Комплігам і Комбіліпен: що краще?

Alex

Препарат Клопідогрел С3: інструкція із застосування

Tanya

Лікування гестаційного цукрового діабету

Serega

Залишити коментар