Діабет

Чи можна вживати картоплю при цукровому діабеті? Користь і шкода улюбленого овоча

Чи можна вживати картоплю при цукровому діабеті? Користь і шкода улюбленого овоча
Зміст

  • 1 Картопля при цукровому діабеті — їсти чи не їсти?
  • 2 Корисні властивості картоплі
  • 3 Варимо, тушкуємо, паримо. Смажимо?
  • 4 Трохи про принципи
  • 5 Робимо правильні висновки

Поговоримо про харчові пристрасті діабетиків. При первинному виявленні недуги деякі пацієнти впадають в даний зневіру — як же так, доведеться відмовлятися від багатьох улюблених страв! Гаразд би, від цукерок і лимонаду, так навіть смак картопельки смаженої доведеться забути! Чи так це, розбираємося докладно.

Картопля при цукровому діабеті — їсти чи не їсти?

Чи можна вживати картоплю при цукровому діабеті? Користь і шкода улюбленого овоча
Чи треба при діабеті зовсім відмовитися від картоплі? Особливо завзяті любителі дієт так і роблять — картопля не вживають зовсім, вважаючи, що міститься в ньому крохмаль здатний миттєво підвищити рівень цукру в крові. І замінюють смачний овоч кашами та капустою. Підхід неправильний. Будь-ендокринолог скаже вам, що картопля при діабеті в обмеженій кількості вживати можна, правда про картоплю фрі і смаженому на салі ласощах мова не йде.

Корисні властивості картоплі

Повірте, аж ніяк не для різноманітності. Картопляна бульба, крім крохмалю, який вас лякає, містить наступні мікроелементи:

  1. Натрій і кальцій, що забезпечують здоров’я всіх клітин організму і зміцнюють кісткову систему.
  2. Магній і калій — необхідні елементи для нормального харчування судин, м’язів, мозку і серця.
  3. Кобальт і цинк — незамінні елементи для збереження імунних сил, здоров’я судин і чоловічої статевої сфери.
  4. Бор, мідь і марганець — необхідні для нормального обміну речовин, що впливають на склад крові і тканинний обмін.
  5. Калій і фос ор — корисні для серцевого м’яза і мозку, що впливають на зір і нервову систему.

    Чи можна вживати картоплю при цукровому діабеті? Користь і шкода улюбленого овоча
    Непоганий перелік, чи не так? Є в картоплі і вітаміни — РР, С, Е, Д і інші. А злісні крохмальні полісахариди, що впливають на рівень глюкози, міститися так само в бобових, злаках, кукурудзі, але чому — то до них діабетики налаштовані лояльно. Калорійність продукту середня — в 100 грамах відвареної картоплі міститься 80 ккал (для порівняння у великій порції картоплі фрі — 445 ккал!).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Ускладнення: гангрена при цукровому діабеті. Причини, симптоми, лікування і профілактика

Глікемічний індекс картоплі різниться в залежно від способу приготування. Найвищий показник у картопляного пюре — 90. А ось у відвареного побратима — лише 70.

ХОРОШI НОВИНИ:

З огляду на багатий склад продукту, зовсім відмовлятися від картоплі при діабеті не варто, але обмежувати слід. Максимальну добову споживання картоплі не повинно перевищувати 200 грамів. Причому в цю цифру включається і картопля для приготування супів, і для гарнірів.

Чи можна вживати картоплю при цукровому діабеті? Користь і шкода улюбленого овоча
АСД 2 — що це? Склад, властивості, застосування при цукровому діабеті.

Навіщо здавати глікірованний гемоглобін? Що показує цей аналіз? .

Морква: користь і шкода при цукровому діабеті.

Варимо, тушкуємо, паримо. Смажимо?

А якщо вже картопельку їсти можна (нехай і з обмеженнями), беремося за підготовку. Як приготувати картоплю при діабеті, щоб максимально зберегти всі цінні речовини?

Деякі фахівці радять на ніч замочувати очищені бульби, мовляв, крохмаль перейде в воду — і їжте із задоволенням! Поспішаємо розчарувати разом з крохмалистими сполуками при такому замочуванні в воду перейдуть і всі інші корисні складові продукту.

Чи можна вживати картоплю при цукровому діабеті? Користь і шкода улюбленого овоча
З усіх видів приготування оптимальним способом є відварювання або приготування на пару. Саме в такому вигляді картопля збереже всі корисні властивості і буде найменш калорійним.

ДОБРI НОВИНИ

Можна відварити картоплю в мундирі — адже розподіл мінеральних речовин і вітамінів в бульбах нерівномірно. Максимальна їх кількість розташована під шкіркою. У шкірці ви можете і запекти картоплю на решітці — вийде своєрідна імітація посиденьок біля вогнища.

Картопляне пюре — продукт не зовсім діабетичний. По-перше, без додавання вершкового масла і молока несмачно. По-друге, не потрібні вам полісахариди з картопляного пюре засвоюються набагато швидше, ніж з відвареного або запеченого в шкірці продукту.

Що стосується смаження — цей спосіб приготування взагалі не передбачений в дієтичному харчуванні. Улюблену сковорідку краще кому-небудь подарувати, щоб не бентежила своєю присутністю на кухні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Чи можна їсти грейпфрут при цукровому діабеті?

Картопля Глікемічний індекс Калорійність продукту в 100 г Відварену 70 70 — 80 ккал Отварной «в мундирі» 65 74 ккал Запечена «в мундирі» на решітці 98 145 ккал Смажений 95 327 ккал Картопля фрі 95 445 ккал Пюре картопляне з молоком і маслом 90 133 ккал

Вважаємо, що пояснювати наведені цифри сенсу немає. З таблиці видно, що оптимальними для діабетика є страви з картоплі з низьким глікемічним індексом і невисокою калорійністю. Тепер вже вибір за вами.

Трохи про принципи

Чи можна вживати картоплю при цукровому діабеті? Користь і шкода улюбленого овоча
Правильно збалансований раціон діабетика — запорука тривалої компенсації недуги. Дієта повинна будуватися за принципом максимального задоволення хворого в поживних речовинах. При складанні раціону потрібно брати до уваги розрахунки ідеальної маси тіла для конкретного пацієнта і характер виконуваної ним роботи.

  • Особи, що займаються легкою працею повинні отримувати на кожен кілограм ідеальної маси тіла 30-35 ккал на добу,
  • працею середньої тяжкості — 40 — 45 ккал,
  • важким — 50 — 65 ккал.

15-20% калорійності їжі має припадати на білки, 25 — 30% — на жири, а 55 — 60% — на вуглеводи.

Чи можна вживати картоплю при цукровому діабеті? Користь і шкода улюбленого овоча
Корисні властивості муміє. Як застосовувати при цукровому діабеті і в чому його користь?

Навіщо і як вести щоденник самоконтролю при цукровому діабеті? Детальніше читайте в цій статті.

Чи можливо лікування цукрового діабету 2 типу народними засобами?

Робимо правильні висновки

Жити з діабетом треба вміти.

Чи можна вживати картоплю при цукровому діабеті? Користь і шкода улюбленого овоча
На жаль, це захворювання багато в чому визначає образ життя. Але якщо організувати правильно режим і раціон — діабет не стане докучати вам. Про дієті ви знаєте майже все, тому плануйте, підраховуйте і готуйте для себе «правильну» їжу. Харчові пристрасті, як і всі наші звички, можна змінити. Полюбіть відварну картоплю замість смаженої — заміна рівноцінна, повірте! Прикрийте очі і уявіть — ароматна відварна картопелька, та з кропом, так зі свіжим огірочком … смакота! Приємного і «правильного» апетиту!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Користь і шкода яблук при цукровому діабеті

Оцінити статтю
[Усього: Середній: ]

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

САМЫЕ ИНТЕРЕСНЫЕ НОВОСТИ ЗА СЕГОДНЯ!

Схожі статті

Які каші можна їсти при цукровому діабеті

Andrey

Нейробіон або Мильгамма: що краще?

Alfonso

Тромбоасс або Кардіомагніл: що краще?

Marina

Відмінність Мільгами ® від Мільгами ® композитум

Bobby

Зразкове меню для діабетиків на тиждень

Tanya

Вівсяне печиво з висівками, соняшником, кунжутом і кмином

Axel

Як правильно використовувати препарат Гліклазід?

Murcia

Як правильно використовувати препарат Гінкго білоба — ВІС?

Alfonso

Як правильно використовувати препарат Метформін — Ріхтер?

Sasha

Залишити коментар