Діабет

Морква: користь і шкода при цукровому діабеті

Морква: користь і шкода при цукровому діабеті
Зміст

  • 1 Корисні властивості моркви
  • 2 Морква і діабет
  • 3 Кому протипоказана морква

Цілющі морквяні властивості відомі вже не перше тисячоліття. Ще наші предки за допомогою цього овоча лікували безліч різних захворювань.

З самого дитинства батьки вселяли нам, що їсти морквину корисно. Цей овоч активно застосовується в кулінарному мистецтві, з нього навіть роблять сік. Здавалося б, цей соковитий і солодкий коренеплід не може нашкодити за визначенням. Але чи так це? Кому може бути протипоказаний подібний коренеплід.

Корисні властивості моркви

Склад цього овоча досить-таки великий, а завдяки тривалому зберіганню його можна їсти цілий рік.

Морква більш ніж на 70% складається з каротину або провітаміну А, який і надає їй такий насичений помаранчевий колір.

Надмірно яскравий колір коренеплоду говорить про великому вмісті в ньому каротину. Каротин сприяє нормалізації речового обміну, покращує зір і роботу легенів, позитивно відбивається на розумово-фізичному розвитку. За деякими даними регулярне споживання подібних коренеплодів знижує ризик виникнення катаракти і сліпоти на 40%. Каротин надає на організм імуностимулюючу дію, збільшуючи стійкість до інфекцій і вірусів.

ХОРОШI НОВИНИ:

Потрапляючи в організм, каротин вступає в реакцію з жирами і перетворюється в ретинол. Тому для найбільшої користі рекомендується їсти цей овоч з рослинним маслом або сметаною.

Морква: користь і шкода при цукровому діабеті
Крім каротину, в моркві містяться вуглеводи (7%) і білки (1,3%), вітамінні сполуки групи В, Е , К, С і РР, мінерали начебто заліза і калію, магнію і фосфору, міді і цинку, кобальту і нікелю, йоду і фтору, хрому та ін. Міститься в коренеплоді багато клітковини, яка сприяє поліпшенню кишкової перистальтики, нормалізації стільця, очищенню організму від токсичних і шлакових відкладень. Корисна морква для вагітних або жінок, що годують, для дітей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Гречка: користь і шкода при цукровому діабеті

Енергетична цінність коренеплоду така:

  • Калорійність на 100 г — 32 Ккал.
  • Білки — 1,3 г.
  • Вуглеводи — 6,9 г.
  • Жири — 0,1 м

    Містяться в моркви і ефірні масла, завдяки яким цей коренеплід набуває своєрідний запах, флавоноїди, антоцианідіни, пантотенова і аскорбінова кислота, амінокислоти начебто лізину і орнитина, треоніну і цистеїну, тирозину і метіоніну, аспарагина і лейцину, гістидину та ін.

Морква: користь і шкода при цукровому діабеті
Що міститься в моркві ка лий сприятливо впливає на міокард, покращуючи його роботу. Тому присутність коренеплоду в щоденному меню знижує ймовірність розвитку серцевого інфаркту, ішемії міокарда або стенокардії. Багата морквина і антиоксидантами, які загальмовують старіння організму, зміцнюють судинні стінки, усувають шкідливий холестерин. Подібні властивості забезпечують відмінну профілактику варикозу, атеросклерозу та інсульту.

Присутність морквини в щоденному меню знижує ймовірність виникнення раку кишки на 25%, а раку легенів — на 40%.

Крім того, споживання овоча сприяє оновленню і очищенню ниркових і печінкових клітин, оскільки морква наділена желче- і сечогінну дію.

Морква: користь і шкода при цукровому діабеті
чи має діабетик право на отримання пільгових (безкоштовних) ліків? Які це препарати?

Зуби і ротова порожнина при цукровому діабеті. Пародонтит причини, симптоми, лікування.

ДОБРI НОВИНИ

Причини і симптоми діабету 2 типу. Детальніше читайте в цій статті.

Морква і діабет

В помірних кількостях хворим на діабет поряд з морквою рекомендується включити в щоденне меню буряк, кабачки і капусту
Багатьох хвилює, чи можна їсти коренеплід пацієнтам з цукровим діабетом, оскільки в ній містяться вуглеводи, через які діабетики відмовляються від багатьох продуктів. Відповідь однозначна — можна. Завдяки харчовим волокнам, якими багата морква, забезпечується уповільнення всмоктуваності в кров цукру. Тому що міститься в коренеплоді глюкоза набагато безпечніше для діабетиків, ніж звичайний цукор.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Дія препарату Баетов Лонг при діабеті

Оскільки характерним діабетичним клінічним проявом виступають зорові порушення, то регулярне присутність моркви на столі допоможе впоратися з подібною симптоматикою. Якщо говорити про гликемическом індексі, то у сирої моркви цей показник дорівнює 35, а у відвареної — понад 60.

Морква: користь і шкода при цукровому діабеті
І все ж дієтологи рекомендують діабетикам вживати моркву в відварному вигляді, оскільки так у ній міститься більше антиоксидантів (на 35%). Як відомо, діабетиків часто мучить спрага, яку буде корисно вгамувати соком, приготованим зі свіжої моркви. Згідно з результатами досліджень, морквяний сік нормалізує вміст глюкози в організмі, збільшує імунний захист організму, нормалізує підшлункові функції і зміцнює нервову систему.

Найчастіше хворі на діабет (особливо 2 типу) страждають від надмірної ваги, що змушує їх грунтовніше продумувати приватне меню. Таким пацієнтам дієтологи рекомендують їсти моркву, оскільки вона є низькокалорійним, дієтичним продуктом. Коренеплід можна поєднувати і з іншими свіжими овочами, готуючи з них салати з заправкою з масла або сметани. Наприклад, стручкова квасоля в комплексі зі свіжої морквиною сприяє нормалізації глюкози в крові.

Морква: користь і шкода при цукровому діабеті
Які десерти дозволені діабетикам? Рецепти правильних десертів

Чим небезпечні скачки цукру в крові? Як впливають високий і низький цукор на організм людини? Детальніше читайте в цій статті.

Чому у діабетиків з’являються болі в ногах, набряки і виразки? Симптоми, лікування, профілактика.

Кому протипоказана морква

Неймовірно, але іноді вживання моркви може принести деяку шкоду організму:

  • надмірне споживання соку з коренеплоду здатне викликати блювоту і головний біль, сонливість і млявість.
  • Протипоказано зловживання морквою при загострених виразках органів шлунково-кишкового тракту і запальних кишкових патологіях.
  • Каротин, яким особливо багатий овоч, може засвоїтися в певному дозуванні, якщо ж споживання моркви занадто перевищено, то це може відбитися на ко ж ступень і долонь, а також на зубах — вони придбають морквяний колір. В результаті зловживання морквою можуть з’явитися шкірні алергічні висипання.
  • Дієтологи рекомендують з особливою обережністю вживати моркву людям, які мають ниркові камені або гастрит.

    Морква: користь і шкода при цукровому діабеті
    Як видно, деякі протипоказання не обійшли стороною і морква, але помірне вживання не зашкодить. Тому не варто відмовлятися від цього в цілому корисного овоча. Просто їсти його треба в невеликих кількостях, і тоді ви відчуєте його користь для організму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Білий шоколад: користь і шкода

Оцінити статтю
[Усього: Середній: ]

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

САМЫЕ ИНТЕРЕСНЫЕ НОВОСТИ ЗА СЕГОДНЯ!

Схожі статті

Препарат Астрозон: інструкція із застосування

Sasha

динний суп

Alex

Препарат Амоксиклав 500: інструкція із застосування

Coolio

Який хліб для діабетиків буде корисніше?

Coolio

Як правильно використовувати препарат Біосулін Н?

Dmitry

Суп з яйцем — павутинкою

Bobby

Вівсяне печиво з висівками, соняшником, кунжутом і кмином

Axel

Діабетична стопа: причини і симптоми

Alfonso

Препарат Джентадуето: інструкція із застосування

Dmitry

Залишити коментар