Діабет

Що можна їсти при цукровому діабеті? Продукти для діабетиків

Що можна їсти при цукровому діабеті? Продукти для діабетиків
Зміст

  • 1 Що таке правильне меню для діабетика?
    • 1.1 Овочі
    • 1.2 Фрукти і ягоди
    • 1.3 Зернові : крупи і каші
    • 1.4 Горіхи
    • 1.5 Молочні продукти
    • 1.6 М’ясні продукти
    • 1.7 Напої при діабеті

Діагноз діабет змушує людину переглянути свій спосіб життя. Правильно організувати харчування, фізичну активність, відпочинок. Від того, наскільки вірно складено режим хворого на діабет, залежить якість і тривалість його життя.

Перші важливі зміни відбуваються в харчуванні. Ряд продуктів виключається з меню повністю, частина продуктів обмежується. Складається меню, яке строго враховує кількість вуглеводів в їжі.

Що можна їсти при цукровому діабеті? Продукти для діабетиків
Головні складові щоденного меню діабетиків:

  • овочі і фрукти,
  • зернові та молочні продукти,
  • м’ясо,
  • риба,
  • горіхи.

Кожна група продуктів забезпечує організм певним набором поживних речовин. Розглянемо, чим забезпечують нас зернові, м’ясо, овочі та фрукти. І як правильно скласти меню діабетика, забезпечити його живильними речовинами і попередити зростання цукру в крові.

Що таке правильне меню для діабетика?

Правила складання меню для діабетиків враховує кілька чинників.

  1. Кількість вуглеводів — вимірюється показником ХЕ (хлібних одиниць) в кожному харчовому продукті. Загальна кількість ХЕ в добу не повинна перевищувати 20-22, за один прийом їжі не можна вживати більше 7 ХЕ, бажано 4-5 ХЕ.
  2. Дробний прийом їжі (забезпечує надходження глюкози в кров невеликими порціями). Хворим на діабет необхідно п’яти-шести разове харчування.
  3. Калорійність меню — важлива для діабетиків 2 типу. При даному виді захворювання обмежуються добова кількість калорій, і стимулюється контроль ваги, його нормалізація.
  4. Глікемічний індекс продуктів (ГІ) — позначає швидкість всмоктування вуглеводів в кишечнику. Мед, цукор, сік, ті продукти, які швидко розщеплюються на прості цукри, мають високий глікемічний індекс. Вони жорстко обмежуються в харчуванні, оскільки викликають різке збільшення цукру в крові. Їх вживання можливо разом з великою кількістю клітковини (овочі), яка ускладнює всмоктування простих вуглеводів.

Перераховані фактори мають життєво важливе значення для хворих на діабет.

  • Недотримання кількості вуглеводів і хлібних одиниць небезпечно різким стрибком цукру.
  • Вживання продуктів з високим глікемічним індексом загрожує головним болем, втратою свідомості.
  • При будь-яких неправильних розрахунках меню або кількості інсуліну хворий на діабет може впасти в кому з паралічем мозкових центрів.
  • При стабільному високому цукрі розвиваються різні ускладнення:
    1. ішемічна хвороба серця,
    2. порушення ровообращенія в судинах,
    3. запалення нирок,
    4. гангрена нижніх кінцівок.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Дія препарату Апідра СолоСтар при діабеті

Розглянемо, з яких продуктів можна скласти безпечне поживне меню для діабетика.

Овочі

Овочі основа харчування хворого на діабет.
Овочі з невеликим вмістом крохмалю містять невелику кількість вуглеводів і клітковину. Тому хворі на діабет можуть вживати овочі майже в необмежених кількостях. Для різноманітності овочеві страви роблять з сирих і термооброблених овочів.

ХОРОШI НОВИНИ:

Клітковина овочів забезпечує уповільнене всмоктування речовин в кишечнику. Завдяки цьому формується відчуття насичення і забезпечується повільного надходження цукрів в кров.

Серед овочевих страв виділимо наступні:

  • овочеві супи,
  • борщі ,
  • свекольники,
  • тушкована капуста,
  • печені баклажани,
  • свіжі овочеві салати по сезону (капуста, огірки, перець, помідори),
  • салати з варених овочів,
  • овочева ікра (баклажанна або кабачкова),
  • вінегрет,
  • овочеві свіжовичавлені соки.

Що можна їсти при цукровому діабеті? Продукти для діабетиків
Порція овочевого страви містить не більше 1 ХЕ вуглеводів і до 20-25 до ал. Загальна кількість овочів в щоденному меню до 900 г. Причому кожен прийом їжі повинен наполовину складатися з овочевого блюда і починатися овоча.

Існує рекомендація для діабетика: наповнити тарілку наполовину овочевим блюдом, на чверть білковим і на чверть вуглеводних. Потім з’їсти спочатку салат, потім білок і в кінці їжі вуглевод. Таким чином, забезпечується повільна всмоктуваність цукрів в кишечнику і попереджається підвищення цукру в крові. Детальніше читайте в рубриці Овочі

Фрукти і ягоди

Вживання фруктів для діабетиків необхідно
Фрукти містять плодовий цукор (фруктозу), а також вітаміни, мікроелементи і клітковину, яка забезпечує перистальтику кишечника і нормалізацію ваги.

Обмеження поширюється на фрукти з високим глікемічним індексом виноград, банани, інжир , солодка черешня, фініки, кавун і абрикоси. Жорстко обмежуються термічно оброблені фрукти (варення, компоти з цукром, сухофрукти).

В меню діабетика включаються сезонні фрукти:

Що можна їсти при цукровому діабеті? Продукти для діабетиків

  • груші,
  • вишні,
  • сливи,
  • яблука,
  • цитрусові.

Діабетикам показані майже будь-які ягоди :

  • смородина,
  • полуниця,
  • агрус.

    Кількість фруктів в день до 300г або 2 ХЕ. Це 2-3 невеликих яблука, 3-4 сливи, 2 груші, їх необхідно з’їсти за 2-3 окремих прийому їжі. Необхідно вжити ягоди або шматочки фруктів спочатку їжі. Детальніше читайте в рубриках Фрукти і Ягоди.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Як часто можна робити МРТ голови - шкода і наслідки для головного мозку

Що можна їсти при цукровому діабеті? Продукти для діабетиків
Монастирський чай від діабету в чому його унікальність і який склад?

Чи можна їсти мед при цукровому діабеті: на користь чи на шкоду? .

Чи дають інвалідність при діабеті? Чи є діабет підставою для цього?

Зернові: крупи і каші

Прийнято вважати, що 15 г (3 столові ложки) будь-якої крупи складають одну хлібну одиницю.
Зернові каші складають основу меню діабетиків разом з овочами і білковими (м’ясними) продуктами. Цілісні каші (гречка, пшоно), а також вівсяні пластівці містять повільні вуглеводи (характеризуються низькою швидкістю всмоктування). Манна крупа відрізняється швидким всмоктуванням вуглеводів, тому її намагаються не вживати в харчуванні діабетиків.

ДОБРI НОВИНИ

Що можна їсти при цукровому діабеті? Продукти для діабетиків
Хліб і макарони також відносяться до зернопродуктів. Для діабетиків краще вживати хліб з борошна грубого помелу. Вона містить клітковину і забезпечує низький глікемічний індекс. Макарони, як правило, виготовляють з борошна вищого гатунку з малою кількістю клітковини. Тому їхня присутність в меню допустимо в невеликих дозах, що не більше 200 г на добу (вираховується по ХЕ).

Зернові формують щоденне меню діабетика. Деякі крупи несуть додаткову користь. Наприклад, вівсяні зерна поставляють рослинні аналоги інсуліну інулін. А висівки різних зернових круп знижують рівень цукру в крові.

Горіхи

Горіхи є ботанічними фруктами.
Вони містять рослинний легкоусваиваемий білок, вітаміни , мінерали, жири, клітковину і невелика кількість вуглеводів, а також незамінну жирну кислоту Омега. Ця калорійна їжа відмінно підходить для перекусів (полуденок, ланч).

Для діабетиків рекомендується вживати сирі горіхи:

  • кедрові,
  • мигдаль ,
  • волоські,
  • фундук.

Що можна їсти при цукровому діабеті? Продукти для діабетиків

  1. Волоські горіхи містять цинк і марганець, вони необхідні для зниження рівня глюкози в крові.
  2. Активні елементи мигдалю стимулюють роботу підшлункової залози і вироблення інсуліну.
  3. Арахіс очищає стінки судин від холестерину, знижують артеріальний тиск.
  4. Кедр зміцнює судини, оздоровлює щит видну залозу, є джерелом комплексу мікроелементів.
  5. Ядра фундука містять калій і кальцій, які забезпечують еластичність кровоносних судин.

Молочні продукти

Молочні продукти містять необхідні калій, кальцій, фосфор, а також білок і молочнокислі бактерії. Завдяки живим бактеріям кисле молоко нормалізує мікрофлору кишечника і покращує засвоюваність всіх продуктів. Кількість кисломолочних продуктів складає 200-400 мл в день. Сюди входять:

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  У чому полягають корисні властивості помело при цукровому діабеті?

Що можна їсти при цукровому діабеті? Продукти для діабетиків

  • молоко,
  • кисле молоко,
  • ряжанка,
  • кефір,
  • нежирний сир і сирні запіканки,
  • сирники,
  • вареники.

через великої кількості калорій обмежуються вершки, сметана, вершкове масло, сир, солодка сиркова маса.

Що можна їсти при цукровому діабеті? Продукти для діабетиків
Корисні властивості кори осики при цукровому діабеті.

Тріщини на п’ятах: способи лікування та профілактики для діабетиків. .

Ретинопатія ускладнення діабету. Причини, симптоми, лікування.

М’ясні продукти

Білок складає 16-25% меню. При цьому враховується білок різного походження

  • рослинного з овочів,
  • тварини з м’яса,
  • з риби,
  • білка з молочних продуктів.

для вживання в їжу діабетиками вибирають пісне нежирне м’ясо (особливо важливо для діабету 2 типу, який супроводжується ожирінням і необхідністю скинути вагу): курка, індичка, м’ясо кроля та яловичина. Виключається шашлик, свинячі відбивні, ковбаса.

Будь-яке м’ясо не містить вуглеводів, тому його кількість в меню діабетиків обмежується тільки калорійністю продукту.

Напої при діабеті

Головний принцип вибору напоїв при діабеті — чим менше цукру, тим краще для хворого.

Що можна їсти при цукровому діабеті? Продукти для діабетиків
Що можна пити діабетикові?

  • Чай без цукру: зелений, чорний, трав’яний.
  • Компот з кислих сухофруктів баз цукру.
  • Розчинна цикорій.
  • Мінеральну воду.

Не рекомендуються:

  • Кава (вимиває з орган зма кальцій, що прискорює руйнування судин при діабеті).
  • Алкогольні напої, особливо ті, в яких цукор перевищує 5%, а також пиво (калорійність і вуглеводи).
  • Киселі — містять крохмаль (вуглевод) і цукор.
  • Солодкі соки (мають високий глікемічний індекс).

Питний баланс напоїв в меню діабетика має забезпечити організм 1,5 2 літрами рідини в день (з урахуванням супів, чаю, компоту і води).

Збалансована дієта складається:

  • майже на половину (55-60%) з вуглеводів,
  • на п’яту частину (20-22%) з жирів,
  • і на трохи меншу кількість (18-20%) з білка.

Рівноцінна надходження в організм різні поживних речовин забезпечує відновлення клітин, їх життєдіяльність, життєвий тонус. Тому важливо грамотно скласти меню хворого на діабет, забезпечити його всім необхідним, попередити ускладнення, продовжити життя.

Оцінити статтю
[Усього: Середній: ]

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

САМЫЕ ИНТЕРЕСНЫЕ НОВОСТИ ЗА СЕГОДНЯ!

Схожі статті

Що вибрати: Пентоксифілін або Трентал?

Megusta

Як правильно використовувати препарат Амоксицилін 250?

Lamaxima

Як правильно використовувати препарат Емоксі — оптик?

Serega

Таблетки Амарил: інструкція із застосування

Megusta

Пародонтит: причини, симптоми, лікування і профілактика

Alex

Відмінність Флебодіа від Детралекса

Lamaxima

Результати застосування Рінсулін НПХ при діабеті?

Coolio

Ангіофлюкс або Вессел Дуе Ф: що краще?

Marina

Препарат R — ліпоєва кислота: інструкція із застосування

Lamaxima

Залишити коментар