Діабет

Хлібні одиниці при цукровому діабеті. Таблиця ХЕ

Хлібні одиниці при цукровому діабеті. Таблиця ХЕ
Зміст

  • 1 Що таке хлібна одиниця ХЕ?
  • 2 Скільки хлібних одиниць необхідно людині?
  • 3 Дієта при діабеті 1 і 2 типу : відмінності
  • 4 Калорійність їжі при діабеті
  • 5 Таблиця хлібних одиниць
  • 6 Глікемічний індекс що це і наскільки він важливий?
  • 7 хлібні одиниці і енергообмін людини

Харчування при захворюванні на цукровий діабет визначає тривалість життя.
Від рівня цукру в крові діабетика залежить загальний стан людини, швидкість руйнування його судин, серця , нирок, суглобів, очей, а також швидкість кровообігу і можливий розвиток гангрени кінцівок.

Для щоденного контролю кількості вуглеводів в меню використовується так звана хлібна одиниця ХЕ. Вона дозволяє звести всю різноманітність вуглеводних продуктів до загальної оціночної системі: скільки цукру надійде в кров людини після їжі. Виходячи зі значень ХЕ для кожного продукту, складається щоденне меню діабетика.

Що таке хлібна одиниця ХЕ?

Використання хлібних одиниць в розрахунках продуктів було запропоновано німецьким дієтологом Карлом Ноорденом на початку 20 століття .

Хлібна або вуглеводна одиниця то кількість вуглеводів, яке вимагає для свого засвоєння 2 одиниці інсуліну. При цьому 1 ХЕ підвищує цукор на 2,8 ммоль / л.

Одна хлібна одиниця може містити від 10 до 15 г засвоюваних вуглеводів. Точне значення показника, 10 або 15 г цукру в 1 ХЕ, залежить від прийнятих медичних норм в країні. Наприклад,

  • медики Росії вважають, що 1ХЕ дорівнює 10-12 г вуглеводів (10 г без урахування харчових волокон в продукті, 12 г з урахуванням волокон),
  • в США 1ХЕ дорівнює 15 г цукру.

Хлібні одиниці є орієнтовною приблизною оцінкою. Наприклад, одну хлібну одиницю містить 10 г цукру. А також однією хлібної одиниці дорівнює шматок хліба товщиною 1 см, відрізаного від стандартної буханки «цеглинка».

Треба знати, що співвідношення 1ХЕ для 2 одиниць інсуліну — також орієнтовний і відрізняється за часом доби. Для засвоєння однієї і тієї ж хлібної одиниці вранці необхідно 2 одиниці інсуліну, в обід — 1,5, а ввечері — всього 1.

ХОРОШI НОВИНИ:

Скільки хлібних одиниць необхідно людині?

Норма вживання ХЕ залежить від способу життя людини.

  • при важкій фізичній праці або для поповнення маси тіла при дистрофії необхідно до 30 ХЕ в добу.
  • При праці середньої тяжкості і нормальному фізіологічному вазі — до 25 ХЕ в добу.
  • При сидячій роботі — до 20 ХЕ.
  • Для хворих на цукровий діабет — до 15 ХЕ (деякі медичні рекомендації і дозволяють діабетикам до 20 ХО).
  • При ожирінні — до 10 ХЕ в добу.

    За один прийом їжі рекомендують з’їдати від 3 до 6 ХЕ (максимум 7ХЕ).
    Велика частина вуглеводів повинна бути з’їдена в першій половині дня. Діабетику рекомендують дробове п’ятиразове харчування. Це дозволяє зменшити кількість цукру, яке всмоктується в кров після кожного прийому їжі (велика кількість вуглеводів за один прийом призведе до стрибка глюкози в крові).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Чи варто використовувати сукразіт при цукровому діабеті?

Хворим на діабет рекомендується наступне надходження хлібних одиниць протягом дня:

Хлібні одиниці при цукровому діабеті. Таблиця ХЕ

  • Сніданок — 4 ХЕ.
  • Ланч — 2 ХО.
  • Обід — 4-5 ХЕ.
  • Полудень — 2 ХО.
  • Вечеря — 3-4 ХЕ.
  • Перед сном — 1-2 ХЕ.

    Для харчування діабетиків розроблені два види дієти:

    1. збалансована рекомендує вживання 15-20 ХЕ в день. Саме збалансований вид харчування рекомендують більшість дієтологів і лікарів, що спостерігають перебіг хвороби.
    2. нізкоуглеводістая відрізняється гранично низьким вживанням вуглеводів, до 2 ХЕ в день. При цьому рекомендації по нізкоуглеводістой дієті відносно нові. Спостереження пацієнтів на даній дієті говорить про позитивні результати і поліпшенні стану, але поки що даний вид дієти не підтверджений результатами офіційної медицини.

Хлібні одиниці при цукровому діабеті. Таблиця ХЕ
Корінь імбиру в лікуванні цукрового діабету. Цілющі рецепти

Глаукома як ускладнення цукрового діабету. Причини, симптоми, лікування.

Замінник аспартам варто діабетикові включати його в раціон? .

Дієта при діабеті 1 і 2 типу: відмінності

  • Діабет 1 типу супроводжується пошкодженням бета-клітин, вони перестають виробляти інсулін. При 1 типі діабету необхідно правильно розрахувати ХЕ і дозу інсуліну, яку необхідно вколоти перед їжею. При цьому немає необхідності контролювати кількість калорій і обмежувати вживання калорійної їжі. Обмежуються лише продукти з високим глікемічним індексом (вони швидко всмоктуються і викликають різке збільшення цукру солодкий сік, варення, цукор, торт, тістечко).
  • Діабет 2 типу не супроводжується загибеллю бета-клітин. При 2 типі хвороби бета клітини є, і вони працюють з перевантаженням. Тому харчування діабетиків 2 типу обмежує прийом вуглеводних продуктів, для того щоб дати бета-клітин довгоочікуваний відпочинок і стимулювати зниження ваги пацієнта. При цьому розраховується як кількість ХЕ, так і калорійність.

Калорійність їжі при діабеті

Більшість пацієнтів з діагнозом діабет 2 типу мають зайву вагу.

Хлібні одиниці при цукровому діабеті. Таблиця ХЕ
85% діабету 2 типу було спровоковано надмірним кількістю жирових тканин. Накопичення жиру провокує розвиток діабету при наявності спадкового чинника. У свою чергу, контролю ваги при діабеті попереджає ускладнення. Зниження ваги призводить до збільшення тривалості життя діабетика. Тому більшість хворих на діабет 2 типу мають контролювати не тільки ХЕ, а й калорійність продуктів.

Сама по собі калорійність їжі не впливає на кількість цукру в крові. Тому при нормальній вазі її можна не враховувати.

Добова норма калорій також залежить від способу життя і варіюється від 1500 до 3000 кКал. Як розрахувати кількість необхідних калорій?

ДОБРI НОВИНИ

  1. Визначаємо показник основного обміну (ОО) за формулою
    • Для чоловіків: ГО = 66 + вага, кг * 13,7 + зростання , см * 5 — вік * 6,8.
    • Для жінок: ГО = 655 + вага, кг * 9,6 + зростання, см * 1,8 — вік * 4,7
  2. Отримане значення коефіцієнта ГО множать на коефіцієнт способу життя:
    • Дуже висока активність — ГО * 1,9.
    • висока активність — ГО * 1,725 .
    • Середня активність — ГО * 1,55.
    • Невелика активність — ГО * 1,375.
    • Низька активність — ГО * 1,2.
    • При необхідності скинути вагу суточ ую норму калорій зменшують на 10-20% від оптимального значення.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Чи можна їсти сало при цукровому діабеті?

Наведемо приклад. Для середньостатистичного працівника офісу вагою 80 кг, зростом 170 см, віком 45 років, хворого на діабет і ведучого сидячий спосіб життя норма калорій складе 2045 кКал. Якщо він буде відвідувати спортзал, то добова норма калорійності його їжі підвищиться до 2350 кКал. Якщо необхідно скинути вагу, добова норма зменшується до 1600-1800 ккал.

Зміст вуглеводів, білків, жирів, калорійність готових продуктів вказується на упаковці.

Виходячи з цього, можна розрахувати, скільки калорій в даній булочці, консерві, ряжанка або соку. Значення калорійності і вуглеводів вказується в 100 г даного продукту. Для того щоб визначити калорійність хлібини або пачки печива, треба перерахувати вміст вуглеводів на вагу пачки.

Наведемо приклад.

На упаковці сметани вагою 450 г вказана калорійність 158 ккал і вміст вуглеводів 2 , 8 г в 100 р перераховуємо кількість калорій на вагу упаковки 450 м
158 * 450/100 = 711 кКал
Аналогічно перераховуємо вміст вуглеводів в упаковці:
2,8 * 450/100 = 12,6 г або 1ХЕ
тобто продукт нізкоуглеводістий, але при цьому висококалорійний.

Хлібні одиниці при цукровому діабеті. Таблиця ХЕ
Діабетичний кетоацидоз що це і в чому полягає небезпечно ть?

Муміє. Дари природи в лікуванні цукрового діабету. Корисні властивості і рецепти.

Які очні краплі використовуються в лікуванні ускладнень цукрового діабету? .

Таблиця хлібних одиниць

Наведемо значення ХЕ для найбільш уживаних видів продуктів і готових страв.
Назва продукту Кількість продукту в 1ХЕ, г Калорійність , кКал в 100 г Ягоди, фрукти і сухофрукти Курага 20 270 Банан 60 90 Груша 100 42 Ананас 110 48 Абрикос 110 40 Кавун 135 40 Мандарини 150 38 Яблуко 150 46 Малина 170 41 Полуниця 190 35 Лимон 270 28 Мед 15 314 Зернопродукти Хліб білий ( свіжий або сухий) 25 235 Хліб житній з борошна грубого помелу 30 200 Вівсянка 20 90 Пшеничка 15 90 Рис 15 115 Гречка 15 160 Борошно 15 г 329 Манка 15 326 Висівки 50 32 Мак ку в сухому вигляді 15 298 Овочі Кукурудза 100 72 Капуста 150 90 Зелений горошок 190 70 Огірки 200 10 Гарбуз 200 95 Баклажани 200 24 Томатний сік 250 20 Квасоля 300 32 Морква 400 33 Буряк 400 48 Зелень 600 18 Молочні продукти Сиркова маса 100 280 Йогурт фруктовий 100 50 Згущене молоко 130 135 Йогурт несолодкий 200 40 Молоко, 3,5% жирності 200 60 Ряжанка 200 85 Кефір 250 30 Сметана, 10% 116 Сир бринза 260 горіхи Кешью 40 568 Кедр 50 654 Фисташка 50 580 Мигдаль 55 645 Фундук 90 600 Волоські горіхи 90 630 М’ясні продукти та риба * Яловичина тушкована 0 180 Печінка яловича 0 230 Котлета яловича, тільки мяс ой фарш 0 220 Відбивна свиняча 0 150 Відбивна з баранини 0 340 Форель 0 170 Риба річкова 0 165 Лосось 0 145 Яйце менше 1 156
* Тваринний білок (м’ясо, риба) не містить вуглеводів. Тому кількість ХЕ в ньому дорівнює нулю. Виняток становлять ті страви з м’яса, в приготуванні яких додатково використовувалися вуглеводи. Наприклад, в кістлявий окорок часто додають розмочений хліб або манку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Як схуднути і набрати вагу при цукровому діабеті?

Зміст вуглеводів в яйці становить 0,4 г на 100 г яйця. Тому показник ХЕ у яєць не дорівнює нулю, але має невелике значення.
Напої Апельсиновий сік 100 45 Яблучний сік 100 46 Чай з цукром 150 30 Кава з цукром 150 30 Компот 250 100 Кисіль 250 125 Квас 250 34 Пиво 300 30 Солодощі Мармелад 20 296 Шоколад молочний 25 550 Тістечко заварне 25 330 Морозиво 80 270
Таблиця ХЕ в готових продуктах і блюдах
Назва готового продукту Кількість продукту в 1ХЕ, г Тісто дріжджове 25 Тісто листкове 35 Блін 30 Млинець з сиром або з м’ясом 50 Вареники з сиром або з м’ясом 50 Томатний соус 50 Отварной картопля 70 Картопляне пюре 75 Байтси курячі 85 Крило куряче 100 Сирники 100 Вінегрет 110 Овочеві голубці 120 Гороховий суп 150 Борщ 300

Глікемічний індекс що це і наскільки він важливий?

Існує і використовується при розрахунках меню діабетиків ще один показник глікемічний індекс. Це швидкість всмоктування вуглеводів в кишечнику.

Хлібні одиниці при цукровому діабеті. Таблиця ХЕ
Продукт з високим глікемічним індексом (мед, цукор, варення, солодкий сік швидкі вуглеводи, що не містять жирів) характеризується високою швидкістю всмоктування. При цьому пікове високий вміст цукру в крові формується швидко і досягає максимальних значень.

Для продуктів з низьким глікемічним індексом (містять крім вуглеводів жири) швидкість всмоктування в кишечнику уповільнена. Вони довше засвоюються і повільніше поставляють глюкозу в кров людини (повільні вуглеводи). Пікове підвищення кількості цукру в крові не відбувається, менше рівень травмування судин, менша кількість інсуліну.

Хлібні одиниці і енергообмін людини

Хлібні одиниці при цукровому діабеті. Таблиця ХЕ
Енергетичний обмін людини формується з вуглеводів, які надходять всередину разом з їжею. У кишечнику вуглеводи розщеплюються до простих цукрів і всмоктуються в кров. Кровотік розносить цукор (глюкозу) по клітинам організму. Глюкоза для клітин є головним джерелом енергії.

Відразу після їжі в крові формується підвищена кількість цукру. Чим більше цукру, тим більше необхідно інсуліну. В здоровому організмі вироблення інсуліну регулюється підшлунковою залозою. При діабеті людина повинна сама розраховувати, скільки інсуліну йому необхідно ввести в кров, щоб засвоїти з’їдене кількість вуглеводів. При цьому однаково небезпечні передозування і недолік інсуліну.

Використання таблиць змісту хлібних одиниць в продуктах і блюдах дозволяє швидко визначити кількість необхідного інсуліну і правильно скласти меню діабетика.

Оцінити статтю
[Усього: Середній: ]

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

САМЫЕ ИНТЕРЕСНЫЕ НОВОСТИ ЗА СЕГОДНЯ!

Схожі статті

Як правильно використовувати препарат Катена?

Lamaxima

Препарат Клопідогрел — Тева: інструкція із застосування

Dmitry

Цикорій розчинний: корисні властивості та протипоказання

Scooby

Чи можна застосовувати одночасно Лозап і Амлодипін?

Andrey

минестроне діабетичний

Andrey

Освіжаючий огірковий салат

Maria

Чи можна застосовувати разом Диклофенак і Комбіліпен?

Alfonso

Чи дійсно Діанот дає такі хороші результати? І де купити не підробку

Marina

Волоські горіхи при діабеті: користь і протипоказання

Sasha

Залишити коментар