Діабет

Дієта №9 при цукровому діабеті. Збалансоване харчування

Дієта №9 при цукровому діабеті. Збалансоване харчування
Зміст

  • 1 Дієта №9 — що це?
  • 2 Дієта «9 стіл»: продукти і калорійність
  • 3 Особливості дієти № 9 для діабету 1 і 2 типу
    • 3.1 Оптимальний раціон на день
    • 3.2 Оптимальне меню на 1 день

Дієта №9 — що це?

для людей, які хворіють на цукровий діабет, харчування є не тільки «інструментом» для корекції ваги, але і «ліками» першорядної важливості.

Дієта №9 була розроблена і впроваджена в область клінічної гастроентерології Мануїлом Ісааковичем Певзнером.

Стіл №9 представляє собою збалансоване харчування з обмеженням кількості легкозасвоюваних вуглеводів.
Суть даної дієти полягає у виключенні надходження з їжею в організм легкозасвоюваних вуглеводів і обмеження жирів. Продукти, що володіють високою калорійністю, замінюються іншими, в складі яких є велика кількість клітковини, вітамінів і мінеральних речовин.

Дієта № 9 сприяє нормалізації обмінних процесів, в яких беруть участь вуглеводи, і попереджає порушення жирового метаболізму. З її допомогою можна визначити кількість засвоюваних вуглеводів з їжею. Що ж собою являє таке лікувальне харчування?

ХОРОШI НОВИНИ:

Загальна характеристика цього столу полягає в організації вживання продуктів невисокою калорійності, що досягається завдяки поєднанню тваринних жирів і вуглеводів. Кількість білка, що надходить з їжею, має відповідати фізіологічній нормі.

Дієта №9 розроблена за наступними критеріями:

Дієта №9 при цукровому діабеті. Збалансоване харчування

  • виключення цукру, який замінюється сорбітом або ксилітом.
  • зменшення кількості легкозасвоюваних вуглеводів.
  • помірне обмеження натрію хлориду, холестерину і екстрактивних речовин.
  • збільшення харчових волокон, вітамінів і ліпотропних речовин.
  • вживання запечених і варених продуктів, рідше тушкованих і смажених.

    Дієта №9 рекомендована не тільки для діабетиків 1 і 2 типу. Дотримуватися такого принципу харчування слід:

    • інсулінозалежним людям,
    • пацієнтам, які перебувають на етапі дослідження витривалості організму до вуглеводів,
    • при захворюваннях суглобів,
    • при вагітності,
    • при наявності алергічних захворювань та бронхіальної астми стіл №9 є незамінним для запобігання прогресування хвороб і поліпшення самопочуття хворих.

    Дієта «9 стіл»: продукти і калорійність

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Дія препарату Хумалог Мікс при діабеті

Енергетична цінність продуктів харчування і їх калорійність оче нь важливі, тому дієта для людей, які страждають на цукровий діабет, передбачає облік калорій і енергетичного складу включених продуктів харчування.

Дієта №9 при цукровому діабеті. Збалансоване харчування
Енергетичний склад «9 столу»:

  • жири — від 70 до 80 г.
  • білки — від 100 г.
  • вуглеводи — до 400 г.
  • кухонна сіль — до 12 г.
  • рідина — до 2 л.
  1. При цукровому діабеті загальна енергетична цінність вживаних в день повинна становити не більше 2300 ккал.
  2. Маса продуктів харчування не повинна перевищувати 3 кг.
  3. В обов’язковому порядку організуетс я не менше 6 прийомів їжі в день.
  4. Все продукти піддаються щадить обробці (запікання, варіння або приготування на пару).
  5. Вуглеводи рекомендовано рівномірно розподіляти протягом дня.
  6. Температура готової їжі повинна бути кімнатної.
  7. Обов’язково повинні бути присутніми легкі перекуски і обмежуватися фізична активність.

Дієта №9 незамінна для людей з надлишковою масою тіла, так як допомагає нормалізувати обмін вуглеводів і попередити розвиток порушень метаболізму жирів. Правильно побудоване харчування дає можливість запобігти ожирінню і ускладнення цукрового діабету.

Допустимі і заборонені продукти:
Можна: Не можна: Нездобні борошняні вироби і хліб Здоба і листкове тісто Нежирні сорти м’яса і птиці Качка, гусак, консерви, копченості, ковбаси Нежирні види риби, рибні консерви в томаті і власному соку Жирні сорти риби, копчена та солона риба, ікра Курячої яйце, зварене некруто (не більше 1-1,5), білковий омлет Жовтки Нежирні молочні продукти Сливки, солодкі сирки і солоні сири Злив чное масло (топлене і несолоне), рослинні масла Кулінарні і м’ясні жири Крупи (вівсянка, гречка, перловка, пшоно), бобові Манка, рис, макарони Овочі з урахуванням допустимої норми вуглеводів (картопля, морква, капуста, зелений горох, буряк, гарбуз , кабачок, салат, томати, огірок, баклажан) Мариновані і солоні овочі Свіжі ягоди і фрукти в будь-якому вигляді (желе, компоти, муси, цукерки на заміннику цукру) Банани, виноград, родзинки, фініки, інжир, цукор, морозиво, варення, мед. Гірчиця, перець і хрін (обмежено) Солоні, гострі і жирні соуси Закуски (салати зі свіжими овочами, овочева ікра, оселедець вимочений, заливна риба і м’ясо, салати з морепродуктами, несолоний сир і нежирний холодець (яловичий)) Напої (кава і чай з додаванням молока, соки з овочів, малосладкіх ягід і фруктів, відвар з шипшини) Лимонад з додаванням цукру, виноградний сік

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Дієта на кабачкової ікри. Як приготувати дієтичну ікру з кабачків

Дієта №9 при цукровому діабеті. Збалансоване харчування
Що таке нецукровий діабет? Специфіка, діагностика, лікування

Які симптоми цукрового діабету у дітей? Як зрозуміти, що потрібно бити на сполох? .

Інсулін короткої дії. Особливості, принцип дії, класифікація.

ДОБРI НОВИНИ

Особливості дієти №9 для діабету 1 і 2 типу

Лікувальне харчування при діабеті 1 і 2 типу по-різному.

Дієта №9 при цукровому діабеті. Збалансоване харчування

  1. Калорійність щоденного раціону в обов’язковому порядку повинна бути знижена до позначки вiд 2800 до 3100 ккал, щоб отримати позитивний результат. Цього буває достатньо на початкових стадіях хвороби. При гострому перебігу хвороби (1 тип цукрового діабету) до харчування повинні бути висунуті більш суворі обмеження, тому калорійність продуктів, спожитих за добу не повинна перевищувати позначку в 2300 ккал. Харчування має бути дробовим, до 5-6 разів за добу. Солодке і здобу слід прибрати з раціону.
  2. Дієта №9 для діабетиків 2 типу при стабільному перебігу хвороби, раціональна і практично не має обмежень. Але слід пам’ятати, що при цій формі захворювання часто розвивається ожиріння, тому в повній мірі рекомендується виключити продукти, багаті жирами і легкозасвоюваними вуглеводами. Лікування може полягати і в виключення шкідливих продуктів, чого найчастіше буває досить для запобігання розвитку ускладнень. При відсутності цукру в сечі в раціон можна включити невелику кількість даного продукту.

Оптимальний раціон на день

Склад допустимих продуктів харчування стандартною дієти №9 для діабетиків
Найменування продукту Вага, г Білки% Жири% Вуглеводи% Чорний хліб 150 8,7 0,9 59 Молоко 400 12,5 14 19,8 Масло 50 0,5 42 0,3 Сметана 100 2,7 23,8 3,3 Твердий сир 30 7,5 9 0,7 сир 200 37,2 2,2 2,4 М’ясо 200 38 10 0,6 Куряче яйце 1 шт. 43-47 6,1 5,6 0,5 Морква 200 1,4 0,5 14,8 Капуста 300 3,3 0,5 12,4 Яблука 300 0,8 — 32,7 Гречана крупа 80 6,4 1 , 2 51,5

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Чому так важливий харчовий баланс при діабеті? Низкоуглеводная дієта при діабеті 2 типу

Дієта №9 при цукровому діабеті. Збалансоване харчування
Лікувальні властивості лопуха при цукровому діабеті. Корисні рецепти

Жук-знахар або жук-чернотелки панацея чи вигадка? Чим допоможе жучок в лікуванні цукрового діабету?

Які причини і симптоми діабету 1 типу? Детальніше читайте в цій статті

Оптимальне меню на 1 день

Сніданок

  • гречана каша (гречана крупа — 40 г, вершкове масло — 10 г).
  • рибний або м’ясний паштет (риба або м’ясо — 60 г, вершкове масло — 5 г).
  • слабка кава з додаванням молока або чай (молоко — 40 мл).

Другий сніданок:
кефір — 200 мл.

Обід

  • суп з овочів (капуста — 100 г, вимочений картопля — 50 г, морква — 20, томат — 20 г, сметана — 5 г, рослинне масло — 5 г).
  • картопля — 140 г.
  • м’ясо (відварене) — 100 г.
  • яблуко — 150-200 г.

Полудень:
дріжджовий напій (квас) — 200-250 мл.

Вечеря

  • сирно-морквяні зрази (творог — 40 г, морква — 80 г, житні сухарі — 5 г, манка — 10 г, яйце куряче — 1 шт.).
  • риба (відварна) — 80 г.
  • капуста — 130 г.
  • чай (з ксилітом або сорбітом) — 200 мл.

Друга вечеря:
кефір — 200 мл.

Житнього хліба в день можна вживати не більше 200-250 г.

Оцінити статтю
[Усього: Середній: ]

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

САМЫЕ ИНТЕРЕСНЫЕ НОВОСТИ ЗА СЕГОДНЯ!

Схожі статті

Як правильно використовувати препарат Глідіаб МВ?

Serega

Препарат Тегретол ЦР: інструкція із застосування

Murcia

Амосін і Амоксицилін: що краще?

Bobby

Препарат Моноінсулін: інструкція із застосування

Undershmidtther

запечений грейпфрут

Murcia

Фініки при цукровому діабеті: можна чи не можна?

Megusta

Салат з яблуками, родзинками і шпинатом

Alex

Тромбоасс або Кардіомагніл: що краще?

Marina

огірковий суп

Scooby

Залишити коментар