Діабет

Користь і шкода фруктози для діабетиків

Користь і шкода фруктози для діабетиків
Зміст

  • 1 Що таке фруктоза?
  • 2 Користь фруктози
  • 3 Шкода від вживання фруктози
  • 4 Є чи не їсти фруктозу при діабеті?

На полицях продуктових магазинів фруктоза з’явилася давно і для багатьох стала звичним подсластителем, який заміняє цукор. Діабетики вживають фруктозу, так як цукор їм протипоказаний, але нерідко і люди, що стежать за фігурою, вважають за краще цей замінник.

Причиною такого повального захоплення стало поширена думка, що фруктоза в півтора-два рази солодша за глюкозу, дуже повільно підвищує рівень цукру в крові і засвоюється без інсуліну. Ці фактори здалися багатьом настільки привабливими, що затяті прихильники здорового способу життя без побоювань ласують шоколадом на фруктозі.

Між тим, фруктоза не зовсім нешкідлива.

Що таке фруктоза?

На наш стіл фруктоза потрапила після багатьох досліджень і клінічних випробувань. Вчені намагалися знайти альтернативу звичному бурякового або очеретяному цукру, шкода якого вже був встановлений. Будучи джерелом енергії, сахароза, в той же час, стає причиною карієсу. Для хворих на цукровий діабет цей продукт абсолютно неприйнятний, так як його переробка неможлива без інсуліну, що виробляється підшлунковою залозою. З’явилися синтетичні замінники цукру, які наносили ще більшої шкоди здоров’ю. В результаті численних експериментів фруктоза була визнана кращим рішенням проблеми.

ХОРОШI НОВИНИ:

Користь і шкода фруктози для діабетиків
Спочатку виділяти фруктозу намагалися з полісахариду інуліну, якого особливо багато в бульбах жоржини і земляний груші. Але отриманий таким чином продукт не вийшов за поріг лабораторій, так як солодкість за ціною наближалася до золота.

Тільки в середині дев’ятнадцятого століття фруктозу навчилися отримувати з сахарози методом гідролізу. Промислове виробництво фруктози стало можливим не так давно, коли фахівці фінського підприємства «Суомен сокер» прийшли до простого і дешевого способу виробництва чистої фруктози з цукру.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Уходовая і декоративна косметика - користь і шкода для краси і здоров'я

Будучи углеводом з низьким глікемічним індексом, фруктоза не підвищує рівень цукру в крові . Якщо для засвоєння клітинами організму, наприклад, глюкози необхідний інсулін, то фруктоза переробляється без його участі. Оскільки дефіцит інсуліну є при першому і другому типі діабету, це властивість робить плодовий цукор цінним продуктом харчування.

В сучасному світі споживання їжі явно перевищує енерговитрати, а результатом роботи древніх механізмів стають ожиріння, серцево-судинні захворювання і діабет . Не остання роль у цьому дисбалансі належить сахарозі, надмірне вживання якої, безумовно, шкідливо. Але коли мова йде про діабет, цукор може становити небезпеку.

Штучні і натуральні цукрозамінники виробляються саме для мінімізації ризиків.

Користь фруктози

Користь і шкода фруктози для діабетиків
Фруктоза набагато солодший звичного цукру, а значить, вживати її якомога менше, скорочуючи калорійність в два рази і більше без втрати смаку. Проблема в тому, що зберігається звичка класти дві ложки підсолоджувача в чай ​​або каву, напій виходить солодше і рівень цукру в крові підвищується. При другому типі діабету, коли стан хворого коригується дієтою, збої можуть відбуватися при переході з фруктози на цукор. Дві ложки цукру вже не здаються досить солодкими, і виникає бажання додати ще.

Фруктоза — продукт універсальний, рятівний для діабетиків і корисний для здорових людей.

Потрапивши в організм, вона швидко розкладається і засвоюється без участі інсуліну. Вважається, що фруктоза — один з найбезпечніших підсолоджувачів при діабеті, але вживати його потрібно обачно, не перевищуючи допустимих норм. Плодовий цукор солодший сахарози і глюкози, легко взаємодіє з лугами, кислотами та водою, добре плавиться, повільно кристалізується в перенасиченому розчині.

ДОБРI НОВИНИ

Користь і шкода фруктози для діабетиків
Деякі дієтологи рекомендують вибирати кондитерські вироби на фруктозі не тільки діабетикам, але і здоровим людям, пояснюючи це щадним підшлункову залозу метаболізмом. Не секрет, що населення розвинених країн страждає захворюваннями, викликаними порушеннями обмінних процесів, особливо ліпідного і вуглеводного. До числа цих недуг відноситься і цукровий діабет, до розвитку якого призводять як спадкові фактори, так і незбалансоване харчування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Застосування фізіотерапії при циститі: методи і їх користь

Хворі на діабет добре переносять фруктозу, у деяких випадках спостерігається зниження добової дози інсуліну. Фруктоза не викликає гіпоглікемії, як глюкоза і сахароза, а показники цукру залишаються стабільно задовільними. Фруктовий цукор відмінно допомагає відновитися після фізичних і інтелектуальних навантажень, а під час тренувань надовго притупляє відчуття голоду.

Шкода від вживання фруктози

При діабеті фруктоза стає звичайним продуктом для щоденного вживання, тому є сенс поставитися до прийому цієї речовини більш уважно, ніж при простому дотриманні дієти.

  1. Фруктоза повністю засвоюється клітинами печінки, інші клітини організму в цьому речовині не потребують. У печінці фруктоза перетворюється в жири, що може спровокувати ожиріння.
  2. Шкода від фруктози залежить від перевищення дозування, і тільки споживач відповідає за наслідки своєї непомірності.
    Калорійність сахарози і фруктози майже однакова — близько 380 ккал на 100 г, тобто, вживати цей харчовий продукт потрібно так само обачно, як цукор. Діабетики часто не враховують цього, вважаючи, що продукт, дозволений лікарем, не може бути занадто калорійним. Насправді цінність фруктози в її підвищеної солодощі, що дозволяє скоротити дозування. Зловживання подсластителем часто призводить до стрибків рівня цукру і до декомпенсації хвороби.
  3. В наукових колах все наполегливіше поширюється думка, що прийом фруктози змінює відчуття ситості. Пояснюють це порушенням обміну лептину гормону, що регулює апетит. Мозок поступово втрачає здатність адекватно оцінювати сигнали про насичення. Втім, в цих «гріхах» звинувачують все цукрозамінники.

Користь і шкода фруктози для діабетиків
Яблука при цукровому діабеті. Які яблука корисніше: свіжі або печені?

Про лікування цукрового діабету 1 типу читайте тут.

Лікування діабетичної стопи в домашніх умовах. Детальніше читайте в цій статті.

Їсти чи не їсти фруктозу при діабеті?

Незважаючи на деякі розбіжності, медики та дієтологи сходяться в одному — фруктоза один з найбезпечніших замінників цукру при діабеті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Види капусти і її користь для здоров'я

Страхітливі діабетиків солодкістю фрукти набагато корисніше вуглеводної випічки або цукерок, щедро присмачених підсолоджувачами. Втім, не можна забувати про значення позитивного настрою в загальному самопочутті людини. Повна відмова від солодощів витримують без стресів небагато, тому ми не закликаємо до повної відмови від харчових задоволень.

Якщо у вас діабет, подсластите життя фруктозою, тільки пам’ятайте, що в добу ви можете з’їдати не більше 70 грам. При цьому умови плодовий цукор буде корисним.

Оцінити статтю
[Усього: Середній: ]

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

САМЫЕ ИНТЕРЕСНЫЕ НОВОСТИ ЗА СЕГОДНЯ!

Схожі статті

Салат буряковий з яблуками, морквою і горіхами

Axel

Препарат Тіо — ліпону — Новофарм: інструкція із застосування

Tanya

Незвичайний суп з редькою

Bobby

Тріщини на п’ятах. Як лікувати при цукровому діабеті?

Alfonso

Користь і шкода арахісу при цукровому діабеті

Lamaxima

Як правильно використовувати препарат Лізиноприл — ратіофарм?

Tanya

Відмінність Флебодіа від Детралекса

Lamaxima

Лікування гестаційного цукрового діабету

Serega

Глікемічний індекс. Повна таблиця продуктів ( повна по категоріям )

Elena

Залишити коментар