Діабет

Особливості харчування при цукровому діабеті

Особливості харчування при цукровому діабеті
Зміст

  • 1 Хлібна одиниця — що це
  • 2 Принципи харчування при цукровому діабеті
  • 3 Правила лікувального харчування: часто і дрібними порціями

Порушення в обмінних процесах в організмі, пов’язані з засвоєнням глюкози, можуть спровокувати розвиток цукрового діабету. Як правило, обидві патології супроводжуються появою зайвої ваги.

Дієта при діабеті 2 типу, суворе дотримання певних правил — це основна складова терапії.

Пацієнти з цукровим діабетом 1 типу змушені підтримувати життєві сили організму не тільки дієтою, але також прийомом спеціальних препаратів, що знижують рівень цукру (інсуліну). У цій ситуації лікувальне харчування — це всього лише допоміжна міра.

Хлібна одиниця — що це

Люди з патологією повинні чітко дотримуватися добову норму вуглеводів. Виміряти дозволену кількість їжі ложкою або склянкою неможливо, для полегшення обліку вуглеводів було введено поняття «хлібна одиниця».

Отже, одна «хлібна одиниця», незалежно від найменування продукту, містить приблизно 15 вуглеводів, при її вживанні рівень цукру підвищується на постійну величину, а для повного засвоєння організмом необхідно дві одиниці (2 ОІ) інсуліну.

ХОРОШI НОВИНИ:

Введення в обіг такого поняття дозволило пацієнтом з цукровим діабетом строго контролювати раціон харчування, виключаючи ймовірність розвитку гіпер- або гіпоглікемії.
Добова норма для дорослої людини становить від 18 до 25 «хлібних» одиниць. Як правило, їх розподіляють на весь день таким чином:

  • основні прийоми їжі — від 3 до 5 одиниць.
  • перекушування — від 1 до 2 одиниць.

Вживання основної частини вуглеводів припадає на першу половину дня.

Особливості харчування при цукровому діабеті
Що таке обмін речовин в організмі? Як він відбувається і до чого призводить порушення?

Фізкультура при діабеті: біг і ходьба. Детальніше про користь читайте тут.

Інсулін короткої дії функції, види, правила.

Принципи харчування при цукровому діабеті

В першу чергу, щоденне меню повинне бути збалансованим, в організм людини зобов’язаний надходити весь комплекс необхідних корисних компонентів.

ДОБРI НОВИНИ

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Атеросклероз і холестеринові бляшки при цукровому діабеті

Основними поживними речовинами при діабеті є:

Особливості харчування при цукровому діабеті

  • вуглеводи.
  • білки.
  • вітаміни.
  • мікроелементи.
  • вода.
  • в меншій мірі жири.

Співвідношення вуглеводів і білків при патології становить 70% і 30% відповідно.

Таблиця добової калорійності раціону для чоловіків і жінок (враховую ся середні фізичні навантаження)
Вік Чоловіки Жінки 19-24 2500-2600 2100-2200 25-50 2300-2400 1900-2000 51-64 2100-2200 1700-1800 64 роки і старше 1800-1900 1600-1700
Якщо пацієнт страждає на ожиріння, калорійність його щоденного раціону зменшується на 20%.

Основна мета дотримання лікувальної дієти при діабеті — підтримка цукру в крові в допустимих межах, виняток різких змін в даному показнику.

Для цього фахівці рекомендують дотримуватися частого харчування і маленьких порцій:

Особливості харчування при цукровому діабеті

  • сніданок (8 ранку) — 25% добового раціону.
  • вт оройя сніданок (11 годин) — 10% добового раціону.
  • обід (14 годин) — 30% всього раціону.
  • полуденок (17 годин) — 10% всього раціону.
  • вечерю (19 годин) — 20% загального раціону.
  • легкий перекус перед сном (22 години) — 5% загального раціону.

Особливості харчування при цукровому діабеті
Корисні властивості лопуха в лікуванні цукрового діабету.

Діабетична стопа небезпечне ускладнення діабету. Про причини і симптоми читайте тут.

Нецукровий діабет це як?

Правила лікувального харчування: часто і дрібними порціями

  1. Їсти в один і той же час.
  2. Контролювати споживання солі (добова норма — 5 грам).
  3. Строго дотримуватися переліку продуктів, які корисні при патології і, навпаки, небезпечні (дивитися нижче).
  4. Не застосовувати препарат як обробка продуктів жарку. Готувати продукти на пару, варити або запікати.
  5. Для перших страв використовувати другий чи третій бульйон.
  6. Основними джерелами вуглеводів повинні бути:
    • цільні крупи.
    • макарони з твердих сортів пшениці.
    • бобові.
    • цільнозерновий хліб.
    • овочі (виняток: картопля, буряк, морква).
    • фрукти (уникати солодких плодів).
  7. Виключити цукор, замість нього використовувати спеціальні цукрозамінники.
  8. Для хворих на цукровий діабет важливо після кожного прийому їжі відчувати приємне відчуття насичений ия. Цьому сприяють такі продукти, як капуста (свіжа і квашена ) , шпинат , помідори , огірки , зелений горошок .
  9. Слід забезпечити нормальне функціонування печінки . Для цього в раціон включають такі продукти , як вівсянка , сир або соя .
  10. Загальна кількість споживаних калорій має строго відповідати потребам пацієнта .
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Наскільки корисна сметана при діабеті? Поради та рекомендації

Оцінити статтю
[Усього: Середній: ]

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

САМЫЕ ИНТЕРЕСНЫЕ НОВОСТИ ЗА СЕГОДНЯ!

Схожі статті

Як правильно використовувати препарат Ангіофлюкс 600?

Marina

У чому різниця між финлепсина і финлепсина Ретард?

Serega

Брокколі з сиром фета в омлеті

Sasha

У чому різниця між Лозап і Лорісти?

Scooby

Як правильно використовувати препарат Торвакард 20?

Serega

суп швейцарський

Murcia

Амосін і Амоксицилін: що краще?

Bobby

Які продукти знижують цукор в крові

Coolio

Суп на кефірі з кабачками

Marina

Залишити коментар