Діабет

Що таке вуглеводи?

Що таке вуглеводи?
Зміст

  • 1 Функції вуглеводів в організмі
  • 2 Класифікація вуглеводів
    • 2.1 Швидкі вуглеводи
    • 2.2 Повільні вуглеводи
  • 3 Цукровий діабет і вуглеводи

вуглеводи (цукри) органічні речовини, в яких міститься карбоксильна група і кілька гідроксильних груп. З’єднання є невід’ємною частиною клітин і тканин всіх живих організмів і становлять по масі основну частину органіки на планеті.

Головне джерело вуглеводів на землі фотосинтез процес, який здійснюється рослинними мікроорганізмами.
Вуглеводи досить великий клас органічних речовин , серед них зустрічаються з’єднання з сильно розрізняються властивостями.

Дана обставина дозволяє вуглеводам виконувати найрізноманітніші функції в складі живих організмів. У тілі людини вуглеводи займають 2-3% від сухої маси.

Функції вуглеводів в організмі

Основна функція вуглеводів в організмах — енергетична.

Що таке вуглеводи?
Дані речовини є постачальниками енергії для клітин і тканин. При окисленні 1 грама вуглеводних сполук виділяється 17 кДж енергії. Практично всі процеси в організмі людини здійснюється за участю енергії, що поставляється вуглеводами. Зокрема, без участі глюкози неможлива робота мозку і розумова діяльність, а також функціонування нирок і клітин крові.

Інші завдання вуглеводів в організмі:

Запаси поживних речовин

Вуглеводи запасаються в м’язах, в печінці та інших органах у вигляді глікогену (вміст даної речовини залежить від ваги і функціонального стану організму, а також характеру харчування). При активній м’язовій роботі запаси глікогену істотно знижується, а під час відпочинку відновлюється за рахунок продуктів харчування. Регулярна фізична активність призводить до збільшення кількості глікогену в тканинах і підвищує енергетичні можливості людини.

Захисна функція

ХОРОШI НОВИНИ:

Деякі складні вуглеводи входять складу структурних елементів імунної системи. Мукополісахариди входять до складу слизових оболонок травного тракту, сечостатевих шляхів, дихальних шляхів і виконують бар’єрну функцію, запобігаючи проникнення в організм патогенних бактерій і вірусів, захищаючи органи від механічних пошкоджень.

Регуляторна функція

Велика частина вуглеводної клітковини, що містяться в рослинній їжі, не розщеплюється в кишечнику, але зате активує його перистальтику і стимулює ферментативну функцію. Таким чином, вуглеводи покращують травлення і засвоєння поживних сполук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Що таке конвекція в електричної та газової духовці і як вона працює?

Участь в синтезі

Вуглеводи беруть безпосередню участь в синтезі молекул АТФ, РНК, ДНК.

Особливі функції

Окремі різновиди вуглеводів виконують особливі функції: беруть участь в проведенні імпульсів по нервах, синтезі антитіл. Вуглеводи також забезпечують специфічність груп крові людини.

Основною причиною розвитку цукрового діабету у людини є якраз порушення вуглеводного обміну внаслідок недостатності гормону інсуліну. Тому крім медикаментозної терапії, в лікуванні діабету найважливішим заходом впливу є дієта, основна мета якої — підтримка оптимального статусу цукру в руслі крові та нормалізація обмінних процесів.

Класифікація вуглеводів

Структурними одиницями всіх вуглеводів виступають цукориди. Основний принцип класифікації вуглеводів цей поділ даних сполук відповідно до кількості структурних одиниць на прості вуглеводи і складні (моно- і полісахариди).

Для повноцінного засвоєння сахаридов на стадії перетворення в глюкозу потрібно гормон інсулін.
існують також проміжні різновиди дисахариди і олігосахариди. Моносахариди називають також швидкими вуглеводами по швидкості їх засвоюваності організмом. Полісахариди називають повільними вуглеводами, так як їх засвоєння в організмі відбувається протягом тривалого періоду.

Що таке вуглеводи?
Які причини виникнення цукрового діабету? Подовження життя собі і своїм близьким!

Печінка в організмі людини, її роль і функції. Печінка і цукровий діабет.

Швидкі вуглеводи

ДОБРI НОВИНИ

Моносахариди (сахароза, глюкоза, фруктоза) швидко підвищують цукор в крові і мають високий глікемічний індекс.

Такі з’єднання легко і швидко розчиняються у воді. Найпростіша форма швидких вуглеводів харчової цукор. У природі ці сполуки існують у вигляді глюкози виноградного цукру або глюкози.

Що таке вуглеводи?
Дані речовини швидкі постачальники енергії для мозку і інших органів. Прості вуглеводи часто бувають солодкими на смак і містяться в ягодах, фруктах, меді. Споживання надмірної кількості швидких вуглеводів призводить до посилення жирообразования. Надмірне надходження цукру сприяє перетворенню в молекули жиру харчових речовин. Швидкі вуглеводи підвищують рівень шкідливого холестерину і негативно впливають на кишкову мікрофлору.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Як засвоюються вуглеводи і що потрібно знати діабетикові

Основні різновиди простих вуглеводів:

  • Глюкоза (міститься в плодах, поставляє енергію мозку і сприяє утворенню глікогену в печінці ).
  • Фруктоза (майже не вимагає для засвоєння участі інсуліну, що дозволяє використовувати її в діабетичному харчуванні).
  • Лактоза — з’єднання, що міститься виключно в молочних продуктах.
  • Сахароза — міститься в звичайному цукрі і солодощах.
  • Мальтоза продукт розщеплення крохмалю, у вільному вигляді міститься в меді, солоді і пиві.

    Повільні вуглеводи

Вуглеводи, що складаються з 3 і більше сахаридов, підвищують вміст глюкози повільно і мають низьким глікемічним індексом. Полісахариди це продукти поліконденсації моносахаридів: в процесі розщеплення вони розпадаються на мономери і утворюють сотні молекул простих цукрів.

Найпоширеніші моносахариди:

Що таке вуглеводи?

  • Крохмаль в харчуванні становить близько 80% всіх вуглеводів, перетравлюється відносно повільно, розщеплюючи до глюкози (основні джерела хліб, картопля, крупи, боби, рис).
  • Глікоген (тваринний крохмаль) полісахарид, що складається з розгалужених ланцюжків молекул глюкози (в невеликих кількостях є в тваринних продуктах).
  • Клітковина (целюлоза) міститься в рослинній їжі, хлібі грубого помелу (майже не перетравлюється в кишечнику, але сприяє повноцінному функціонуванню оного, очищаючи стінки шлунково-кишкового тракту від сторонніх речовин).
  • Пектини містяться в овочах і фруктах, мають склеюючими властивостями.

Що таке вуглеводи?
чи можливо лікування цукрового діабету без ліків? Про можливості та способи лікування читайте прямо зараз!

Біохімічний аналіз крові як самостійно зрозуміти що означають показники?

Цукровий діабет і вуглеводи

Для хворих на діабет основним поняттям, що стосуються вуглеводів, є глікемічний індекс.

Говорячи простою мовою, глікемічний індекс (ГІ) це швидкість розщеплення до глюкози того чи іншого продукту в організмі.

Прості вуглеводи засвоюються організмом практично миттєво і викликають різкий стрибок глюкози в крові. Моносахариди засвоюються поступово і завдяки цій обставині забезпечують тривале відчуття ситості.

Інша важлива поняття вуглеводна одиниця.

Вуглеводна (або хлібна) одиниця це приблизна оцінка вмісту вуглеводів в продуктах.

Одна ХЕ це 10-12 грам вуглеводів або 25 г хліба. Правильний розрахунок потрібної кількості хлібних одиниць сприяє поліпшенню компенсації вуглеводного метаболізму при СД.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Що таке баллізм: особливості симптоматики і лікування

Один з основоположних і найважливіших питань сучасної діабетології — це розуміння того, які вуглеводи сприяють підтримці стабільного рівня глюкози.

Раніше вважалося, що, наприклад, харчовий цукор і солодощі для діабетика неприйнятні, а, наприклад, картопля — не приносить особливої ​​шкоди, оскільки майже не містить глюкози. Однак після детальних досліджень з’ясувалося, що все не так просто, і кожен продукт має індивідуальний ГІ, а отже, і здатність піднімати цукровий рівень.

З’ясувалося, наприклад, що той же картопля піднімає рівень глюкози в крові швидше , ніж, скажімо, морозиво. А пиво (ГІ 110) і білий хліб (ГІ 100) можуть бути більш небезпечні, ніж цукор. Діабетології прийшли до висновку, що найбільш корисними для хворих на діабет є ті продукти харчування, чий глікемічний індекс менш 40-60.

До таких продуктів відносяться:

Що таке вуглеводи?

  • всі овочі (за винятком картоплі).
  • несахарістую види фруктів (ківі, грейпфрут, груші).
  • Крупи (всі, крім манної).
  • бобові.
  • продукти з цільнозерновий борошна.
  • Сирий рис.
  • Висівки.

Дані продукти можна їсти щодня , не побоюючись різких стрибків рівня глюкози, що ведуть до гіперглікемії. Швидкі вуглеводи не є отрутою для діабетиків, але їх вживання має бути суворо обмеженим. Харчуватися такими продуктами можна лише як виняток і в невеликій кількості. До найбільш шкідливих для діабетиків продуктів відносяться солодощі, випічка, цукерки, десерти, газована вода, алкоголь, каву.

Обов’язковою в раціоні діабетиків є присутність харчових волокон: дані з’єднання уповільнюють всмоктування вуглеводів і позитивно впливають на глікемічний відповідь.

Близько 55% добового раціону повинні складати саме повільні вуглеводи з низьким глікемічним індексом . Без вуглеводів захворювання може стати некерованим , навіть незважаючи на регулярні інсулінові ін’єкції . Раціон розраховується так , щоб певна кількість протеїнів , жирів і , головне , вуглеводних одиниць , регулярно надходило в організм хворого .

Оцінити статтю
[Усього: Середній: ]

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

САМЫЕ ИНТЕРЕСНЫЕ НОВОСТИ ЗА СЕГОДНЯ!

Схожі статті

Відмінність Флебодіа від Детралекса

Lamaxima

Препарат Генсулін: інструкція із застосування

Undershmidtther

Глюкометр: принцип роботи, види, як користуватися і де купити?

Undershmidtther

Фруктовий салат з капустою

Sasha

Корисне печиво для діабетиків. Рецепти домашнього печива

Coolio

Як правильно використовувати препарат Аторвастатин 40?

Pasha

Таблетки Амікацин: інструкція із застосування

Marina

Як правильно використовувати препарат ФлексПен?

Murcia

Парова тілапія з цвітною капустою і яблуками

Lamaxima

Залишити коментар