Діабет

Зразкове меню для діабетиків на тиждень

Зразкове меню для діабетиків на тиждень
Зміст

  • 1 Відмінності в раціоні при СД 1 і 2 типу
  • 2 Меню на тиждень для діабетиків (понеділок-неділя)
    • 2.1 10 особливостей запропонованого меню
    • 2.2 10 заборонених продуктів
    • 2.3 10 корисних продуктів

Відмінності в раціоні при СД 1 і 2 типу

при патології будь-якого типу лікувального харчування має кілька загальних цілей:

  • нормалізація рівня цукру.
  • зниження ризику розвитку гіпоглікемії.
  • профілактична міра розвитку супутніх діабету ускладнень.

Однак між дієтами дл я хворих існують і відмінності.

При діагнозі «цукровий діабет 2 типу» важливо нормалізувати вагу пацієнта. Саме тому досить зменшити добову калорійність раціону і не обмежувати хворого в продуктах харчування. При цьому важливо підвищити фізичні навантаження.

При патології 1 типу відбувається загибель особливих клітин підшлункової залози, в результаті розвивається недолік інсуліну. Таким чином, терапія включає прийом певних препаратів або інсуліну, а дієта в даній ситуації лише додатковий інструмент, який допомагає стимулювати і коригувати вироблення інсуліну організмом.

При захворюванні будь-якого типу дозволяється вживати овочі, ця категорія, незважаючи на вміст вуглеводів, не провокує підвищення рівня цукру.

Зразкове меню для діабетиків на тиждень
Слід вести строгий облік:

  • хлібобулочні вироби.
  • солодкі фрукти.
  • молочні продукти.
  • картопля, буряк, морква.
  • продукти з великим вмістом цукру.

Складаючи щоденний раціон, пацієнт обов’язково повинен керуватися даними про «хлібних» одиницях. Відповідні таблиці завжди є в наявності в лікарнях. Важливо, щоб кількість «хлібних одиниць» в однакові прийоми їжі, наприклад, в сніданки або обіди, кожен день завжди співпадало.

Меню на тиждень для діабетиків (понеділок-неділя)

понеділок

Прийом їжі Меню Сніданок Каша (виключити рис і манку) — 200 г.
Сир жирність не більше 17% 40 м
цільнозерновий хліб — 25 г.
Чай без цукру склянку. Другий сніданок Яблуко кислих сортів — 150 г.
Чай без цукру — склянка.
галетних печиво — 20 г. Обід Салат з овочів — 100 г.
Борщ — 250 г.
м’ясна котлета на пару — 100 г.
Тушкована капуста — 100 г.
Цельнозерновой хліб — 25 г. Полудень Нежирний сир — 100 г.
Напій з шипшини — стакан.
Желе з фруктів з додаванням цукрозамінника — 100 г. вечеря Салат з овочів — 100 г.
М’ясо відварне — 100 г. Друга вечеря Кефір з низьким вмістом жирів — стакан. Калорійність 1400 Ккал

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Супи для діабетиків 2 типу. Рецепти на кожен день

вівторок

Прийом їжі Меню Сніданок Омлет з одного жовтка і двох білків.
Телятина відварна — 50 г.
Помідор — 60 м
Цельнозерновой хліб — 25 г.
Чай без цукру склянку. Другий сніданок Біойогурт — стакан.
Сухі хлібці — 2 штуки. Обід Салат з овочів — 150г.
Суп з грибів — 250 г.
Куряче філе відварне — 100 г.
Гарбуз запечена — 150 г.
Цельнозерновой хліб — 25 г. Полудень половина грейпфрута.
Біойогурт — стакан. Вечеря Тушкована капуста — 200 г.
Сметана нежирна — столова ложка.
Риба відварна або на пару — 100 г. Друга вечеря Нежирний кефір — стакан.
Печене яблуко — 100 г. Калорійність 1300 ккал

середу

Прийом їжі Меню Сніданок Голубці з телятиною — 200 г.
Нежирна сметана — 20 г.
Цельнозерновой хліб — 25 г.
Чай без цукру склянку. Другий сніданок Крекери — 20 м
Компот з наслідках фруктів — стакан. Обід Салат з овочів — 100 г.
Суп з овочів — 250 г
Тушкована м’ясо або риба — 100 г.
Макарони — 100 г Полудень Апельсин — 100 г.
Чай з фруктів — стакан. Вечеря Запіканка з сиру з ягодами — 250 г.
Нежирна сметана — столова ложка.
Напій з шипшини — стакан. Друга вечеря Нежирний кефір — стакан. Калорійність 1300 Ккал

четвер

Прийом їжі Меню Сніданок Каша (виключити рис і манку) — 200 г.
Сир нежирний — 40 м
Яйце відварне .
Цельнозерновой хліб — 25 г.
Чай без цукру склянку. Другий сніданок Нежирний сир — 150 г.
Половина ківі.
Груша — 50 г.
Чай без цукру склянку. Обід Розсольник — 250 г.
Тушеное нежирне м’ясо — 100 г.
Тушковані кабачки — 100 г.
Цельнозерновой хліб — 25 г. Полудень галетних печиво — 15 г.
Чай без цукру — склянка. Вечеря Курка або риба на пару — 100 г.
Стручкова квасоля — 200 р
Чай без цукру — склянка. Друга вечеря Нежирний кефір — стакан.
Яблуко — 50 г. Калорійність: 1390 Ккал

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Рецепти випічки для діабетиків

п’ятницю

Прийом їжі Меню Сніданок Нежирний сир — 150 г.
Біойогурт — 200 г. Другий сніданок Цельнозерновой хліб — 25 г.
нежирний сир — 40 г.
Чай без цукру — склянка. Обід Салат з овочів — 200 г.
Печена картопля — 100 г.
Печена риба — 100 г.
Ягоди — 100 г. Полудень Печена гарбуз — 150 г.
Сушка з маком — 10 м
Компот з наслідках ягід — стакан. Вечеря Салат із зелених овочів — 200 г.
Котлета з м’яса на пару — 100 г. Друга вечеря Нежирний кефір — стакан. Калорійність 1300 Ккал

суботу

Прийом їжі Меню Сніданок Слабосолона сьомга — 30 м
Яйце відварне.
Цельнозерновой хліб — 25 г.
огірок — 100 г.
Чай без цукру — склянка. Другий сніданок Нежирний сир — 125 г.
Ягоди — 150 г. Обід Нежирний борщ — 250 г.
Голубці ледачі — 150 г.
Нежирна сметана — 20 г.
Цельнозерновой хліб — 25 г. Полудень Сухі хлібці — 2 штуки.
Біойогурт — стакан. Вечеря Тушкований зелений горошок (виключити консервований) — 100 г.
Відварене філе курки — 100 г.
Тушковані баклажани — 150 г. Друга вечеря Нежирний кефір — стакан. Калорійність 1300 Ккал

неділю

Прийом їжі Меню Сніданок Гречана каша — 200 г.
Телятина на пару — 100 г.
Чай без цукру — склянка. Другий сніданок галетних печиво — 20 г.
Напій з шипшини — стакан.
Яблуко або апельсин — 150 г. Обід Грибні щі — 250 г.
Нежирна сметана — 20г.
Котлети з телятини на пару — 50 г.
Тушковані кабачки — 100 г.
Цельнозерновой хліб — 25 г. Полудень Нежирний сир — 100 г.
Зливи — 100 г (4 штуки). Вечеря Печена риба — 100 г.
Салат з овочів — 100 г.
Тушкований кабачок — 150 г. Друга вечеря Біойогурт — стакан. Калорійність: 1170 Отримати Ккал

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Збалансоване харчування для схуднення з меню на тиждень

10 особливостей запропонованого меню

  1. Все продукти в меню мають низький глікемічний індекс.
  2. Овочі та фрукти багаті клітковиною, яка сприяє очищенню організму від шлаків.
  3. Каші забезпечують організм достатньою кількістю корисних вуглеводів.
  4. Молочні продукти сприяють очищенню печінки.
  5. В меню присутні низькокалорійні солодкі страви для любителів десертів.
  6. Спосіб приготування м’ясних і рибних страв сприяє збереженню необхідних організму білків.
  7. l i Меню збалансоване, містить всі необхідні вітаміни і мінерали.

  8. В меню оптимально поєднуються вуглеводи, білки і жири.
  9. Раціон складається з низькокалорійних продуктів.
  10. Щодня пацієнт повинен випивати до двох літрів води.

10 заборонених продуктів

Пацієнти з першим типом цукрового діабету, як правило, не обмежені у виборі для свого меню. Якщо терапія передбачає застосування інсуліну, досить уникати жирної, солоної і надмірно гострої їжі. Головний принцип харчування при першому типі недуги — здорові продукти і збалансоване меню.

Другий тип цукрового діабету передбачає більш суворі обмеження в їжі. Слід уникати:

Зразкове меню для діабетиків на тиждень

ХОРОШI НОВИНИ:

  1. Кондитерські вироби.
  2. Борошняні і хлібобулочні вироби.
  3. Продукти зі свинини.
  4. Газовані напої.
  5. Солодкі фрукти і соки з них.
  6. Рис, манка.
  7. Картопля, буряк, морква.
  8. жирні сири.
  9. жирні бульйони.
  10. Мариновані і солоні овочі.

Виключення з раціону гострих, солоних, консервованих і смажених страв неминуче. Добова кількість жирів не повинна перевищувати 10%.

10 корисних продуктів

Помилково вважати, що все при цукровому діабеті шкідливо! Існує досить значний перелік корисних продуктів, які обов’язково повинні бути присутніми в щоденному раціоні пацієнта. Так що можна їсти при ЦД 2 типу?

Наприклад, дуже важливо для нормалізації рівня цукру в крові вживати свіжовичавлені соки із зелені: петрушки, селери і кропу.

ДОБРI НОВИНИ

Крім цього, корисними є наступні групи:

Зразкове меню для діабетиків на тиждень

  1. Риба нежирна, приготована на пару або запечена.
  2. нежирне м’ясо відварне або печене.
  3. Цельнозерновой хліб .
  4. Каші (виняток — рис і манка).
  5. Яйця курячі.
  6. Несолодкі фрукти і ягоди.
  7. Свіжі овочі.
  8. Зелень.
  9. Соки, особливо томатний.
  10. Зелений чай

Лікувальне харчування при цукровому діабеті засноване на принципах здорового, правильного, збалансованого і дієтичного харчування. Дотримуючись цих принципів, Ви зможете не тільки контролювати рівень цукру в крові, але також зможете скорегувати вагу.

Оцінити статтю
[Усього: Середній: ]

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

САМЫЕ ИНТЕРЕСНЫЕ НОВОСТИ ЗА СЕГОДНЯ!

Схожі статті

Як правильно використовувати препарат Аугментин 1000 °

Tanya

Порівняння Метформіну і Форметіна

Megusta

Результати застосування Рінсулін НПХ при діабеті?

Coolio

Сироп Амоксиклав: інструкція із застосування

Bobby

Причини і лікування набряків при діабеті

Marina

Як правильно використовувати препарат Метформін — Ріхтер?

Sasha

Краплі з диоксидина: інструкція із застосування

Alex

Кальмари, фаршировані коричневим рисом

Elena

Наскільки корисна сметана при діабеті? Поради та рекомендації

Megusta

Залишити коментар