Діабет

Глікемічний індекс продуктів. Коротка таблиця для діабетиків

Глікемічний індекс продуктів. Коротка таблиця для діабетиків
Зміст

  • 1 Глікемічний індекс що це?
  • 2 Що впливає на глікемічний індекс
  • 3 Глікемічний індекс і калорійність в чому різниця?
  • 4 ГІ і харчування діабетика
  • 5 Висновки

Глікемічний індекс що це?

Відкриття глікемічного індексу було зроблено доктором Д.Дженкінсом в 1981 році. Виявилося, що різні продукти абсолютно по-різному впливають на сплеск в крові рівня цукру.

Глікемічний індекс є значенням, що визначає швидкість розпаду продуктів в організмі людини і перетворення їх в чисту глюкозу. Саме вона є еталоном, тому всі продукти порівнюються з ГІ глюкози, який дорівнює 100 одиницям. Отже,

Глікемічний індекс (ГІ)

— це умовне значення, яке показує швидкість розщеплення продуктів, що містять вуглеводи.

При цьому більш висока швидкість розпаду означає більш високий ГІ, і навпаки.

ХОРОШI НОВИНИ:

Що впливає на глікемічний індекс

глікемічний індекс продуктів не є постійною величиною. Вона залежить від деяких факторів:

  • Хімічної та термічної обробки продуктів, яка зазвичай підвищує глікемічний індекс. Наприклад, сира морква має ГІ дорівнює 30 одиницям, а варена — 50 одиницям.
  • Кількості в змісті продукту нетравне клітковини, а також від її якості. Чим вище відсоток цього компонента в складі продукту, тим нижчим буде його глікемічний індекс. Наприклад, ГІ неочищеного рису дорівнює 50 одиницям, а його очищений побратим набирає, відповідно, 70.
  • На величину глікемічного індексу впливають місця зростання, сорту, ботанічні види плодів та їх стиглість.

глікемічний індекс і калорійність в чому різниця?

Переважна більшість людей плутають поняття «глікемічний індекс» з калорійністю продуктів. Саме в цьому полягає основна помилка при складанні раціону як для діабетиків, так і для тих, хто хоче схуднути. У чому суть цих понять?

ГІ — це цифра, що позначає швидкість переробки продукту і подальшого потрапляння в кров глюкози. Для хворих на діабет це питання постає досить гостро.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Який хліб для діабетиків буде корисніше?

Більш високе значення ГІ означає активну переробку продуктів, а, відповідно, активне надходження глюкози в кров і швидке насичення. У їжі з низьким ГІ цей процес проходить набагато повільніше, що забезпечує більш тривале насичення.

Разом з тим не кожен низькокалорійний продукт відрізняється низьким глікемічним індексом.

Що таке калорії?
Ця кількість енергії, що надходить в організм людини. Без досягнення нижнього порога калорійності нормальна життєдіяльність просто неможлива. У разі проблеми зайвої ваги, тут важливо дотримуватися балансу між надходженням енергії та її витратами.

А ось глікемічний індекс вимагає зовсім іншого підходу. Коли в крові різко підвищується цукор, організм кидає на допомогу дозу інсуліну, гальмує процес розщеплення і посилюючи синтез жирних кислот з вуглеводів. В даному випадку калорійність вже не має значення, працює ланцюжок «збільшення цукру в крові — викид інсуліну — депонування жирів».

Глікемічний індекс продуктів. Коротка таблиця для діабетиків
Навіщо діабетикам здавати кров? Як розшифрувати біохімічний аналіз крові і на що необхідно звернути увагу?

ДОБРI НОВИНИ

Глюкометр без тест-смужок — прилад нового часу! У чому його відмінність від звичайного глюкометра, читайте прямо зараз!

ГІ і харчування діабетика

Знайомство з глікемічним індексом продуктів необхідно кожній людині.

Глікемічний індекс продуктів. Коротка таблиця для діабетиків
Продукт з високим вмістом ГІ має здатність швидко розщеплюватися до стану глюкози в організмі, відповідно, рівень цукру в крові зробить швидкий стрибок вгору. Цей стан повинні контролювати люди з цукровим діабетом.

Продукт, що має низький глікемічний індекс, у здорової людини не веде до стрибка рівня цукру в крові, а у хворих на цукровий діабет підвищує його незначно.

Продукти в залежності від швидкості розпаду вуглеводів поділяються на групи з високим, середнім і низьким ГІ:

  • Продукти з високим глікемічним Інекс (від 70 до 100 одиниць)

    пиво 110 фініки 103 картопля печена 95 картопляне пюре 90 морква відварна 85 хліб білий 85 чіпси 83 мюслі з горіхів і родзинками 80 кавун 75 кабачки, гарбуз 75 сухарі мелені для панірування 74 пшоно 71 картопля варена 70 кока-кола, фанта, спрайт 70 кукурудза варена 70 мармелад 70 пельмені 70 рис білий 70 цукор 70 шоколад молочний 70

  • Продукти із середнім глікемічним Інекс (від 56 до 60 одиниць)

    борошно пшеничне 69 ананас 66 вівсяна каша, швидкорозчинна 66 банани, диня 65 картопля в мундирі, консервовані овочі 65 манна крупа 65 пісочний кошики з фруктами 65 хліб чорний 65 родзинки 64 макарони з сиром 64 буряк 64 бісквіт 63 зерна пшеничні, пророщені 63 оладки з пшеничного борошна 62 піца з помідорами і сиром 60 рис білий 60 суп-пюре з жовтого гороху 60 кукурудза солодка консервована 59 пиріжки 59 рис дикий 57

  • Продукти з низьким глікемічним Інекс (до 55 одиниць)

    йогурт солодкий, морозиво 52 гречка, спагетті, макарони, хлі , Млинці з гречаного борошна 50 вівсяна каша 49 горошок зелений, консервований 48 хліб з висівками 45 сік апельсиновий, яблучний, виноград 40 квасоля біла 40 хліб зерновий пшеничний, хліб житній 40 апельсини, курага, морква сира 35 полуниця 32 банани зелені, персик, яблуко 30 сосиски 28 вишня, грейпфрут 22 горох жовтий, перлова крупа 22 сливи, соєві боби, консервовані, сочевиця зелена 22 шоколад чорний (70% какао) 22 абрикоси свіжі 20 арахіс 20 горіхи волоські 15 баклажани, зелений перець, брокколі, капуста цибуля, часник , помідори 10 гриби 10

    Глікемічний індекс продуктів. Коротка таблиця для діабетиків
    Повну таблицю продуктів із зазначенням глікемічного індексу, калорійності продуктів а також кількістю білків, жирів і вуглеводів (БЖУ) ви знайдете в цій статті

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  На допомогу ласунам: корисні десерти для діабетиків

У здорової людини продукти з високим ГІ викликають швидку реакцію у підшлункової залози. Йому вдається легко уникнути підвищення цукру в крові, що перевищує норму.

У діабетика ця ж ситуація виглядає зовсім інакше: блокувати перевищення норми цукру в крові неможливо через порушення в секреції гормону інсуліну, тому часто спостерігається підвищена глікемія. Ось тут і постає питання про вибір продуктів для діабетиків.

  • Високий ГІ і діабет 1 типу
  • Високий ГІ і діабет 2 типу

Хворі 1 типом цукрового діабету перед вживанням продуктів з високим ГІ повинні ввести собі дозу інсуліну з тим розрахунком, щоб пік впливу збігся за часом з піком всмоктування продукту.

Самостійно розібратися з цим рекомендаціями деякі не можуть, їм слід просто уникати вживання таких продуктів. У разі, якщо людина досить занурений в тему і обізнаний про всі тонкощі введення інсуліну, він може з обережністю вживати продукти і з високим ГІ.

Продукти з високим вмістом протипоказані пацієнтам з діабетом II типу, які застосовують цукрознижувальні таблетки. На сьогоднішній момент не існує пероральних препаратів, здатних протистояти розвитку гіперглікемії. Вони усувають вже розвинулася гипергликемию, тобто виконують своє завдання відстрочено.

Висновки

Глікемічний індекс продуктів. Коротка таблиця для діабетиків

  • Вивчаючи гликемические індекси окремих продуктів , не варто сліпо довірятися їх вибору. Наприклад, варена морква з високим ГІ буде набагато корисніше шоколаду з низьким ГІ, але зашкалюють вмістом жирів.
  • Вибираючи продукти необхідно користуватися однією і тією ж таблицею, так як дані, представлені різними інформаційними сайтами, можуть істотно різнитися .
  • Глікемічний індекс залежить від того, який вид нарізки ви вибрали і як довго піддавали продукт термічній обробці. Необхідно взяти на озброєння одне просте правило — чим менше маніпуляцій проводиться з будь-яким продуктом, тим краще для здоров’я людини. Чим простіше рецепт, тим він здоровіше.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Рецепти випічки для діабетиків

Оцінити статтю
[Усього: Середній: ]

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

САМЫЕ ИНТЕРЕСНЫЕ НОВОСТИ ЗА СЕГОДНЯ!

Схожі статті

Як впливає на організм кави при цукровому діабеті? Пити чи не пити?

Axel

Препарат Мовоглекен: інструкція із застосування

Undershmidtther

Ознаки та причини гіпоглікемії при цукровому діабеті

Pasha

Ксиліт: користь і шкода для діабетика

Scooby

Як правильно використовувати препарат Ангіофлюкс 600?

Marina

Чи варто включати в раціон діабетика макарони?

Undershmidtther

Чи можна застосовувати одночасно Бісопролол і Лізиноприл?

Andrey

Як правильно використовувати препарат Саротен?

Tanya

Курка в апельсиновому соусі

Scooby

Залишити коментар