Здоров'я

Користь і шкода цукрозамінників для організму

Користь і шкода цукрозамінників для організму
замінники цукру бувають штучного і натурального походження, і ті і інші сприяють схудненню, працюють як антиоксиданти і зміцнюють кістки

Натуральні

За калорійністю не поступаються звичайному цукру, всмоктуються кишечником, насичують нас енергією.
Фруктоза
Моносахарид, похідна глюкози. Фруктоза вВпервие була отримана з меду в середині 19 століття. Пізніше її навчилися видобувати з мурашиної кислоти. Головна перевага натурального підсолоджувача — низька калорійність при насиченому солодкому смаку. Засвоєння фруктози відбувається в печінці, інсулін для розщеплення на молекули не потрібен. Тому моносахарид входить до складу всіх продуктів для діабетиків. У натуральному вигляді фруктоза міститься в сухофруктах, ягодах, десертних винах, фруктах. Застосовується в медицині для лікування алкогольної інтоксикації, а також для нормалізації мікрофлори кишечника у немовлят.
Сорбіт
Біологічна добавка під кодом Е420. У природі міститься в абрикосах, нектарини, чорносливі, грушах, яблуках, червоній горобині. Має низький глікемічний індекс, тому використовується для виробництва продуктів для людей, хворих на діабет. Речовина виглядає як кристалічний порошок білого кольору, має солодкуватий смак, стійким, м’яким, освіжаючим смаком. У лабораторних умовах його отримують з кукурудзяного крохмалю, пшениці.
Ксиліт
Інші назви — березовий, деревне цукор. 100% натуральний продукт, синтезується в людському організмі в результаті обміну речовин. Не має хімічного присмаку. Схвалено для використання по всьому світу, визнаний ВООЗ як безпечний підсолоджувач. У харчовій промисловості використовується для виробництва солодощів, жувальної гумки. У медицині як компонент, що входить до складу льодяників від кашлю, мікстур, зубної пасти. О 1 год. Л. ксиліту всього 9 Ккал, що робить його ідеальним продуктом для людей, що сидять на дієтах.
Стевія
Натуральний підсолоджувач, який добувають із стебел трави стевія. Вперше був відкритий в 19 столітті. Не містить калорій, не впливає на метаболізм цукру в крові, має гіркуватий післясмак. У промисловому масштабі екстракт стевії отримують з висушеної трави, згодом вимоченої в воді. Найширше поширення добавка отримала в Японії, де вона використовується при виробництві місцевого аналога Кока Коли. У США і Західній Європі продається як БАД.

ХОРОШI НОВИНИ:

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Чай з листя обліпихи: користь і шкода

Користь і шкода цукрозамінників для організму
Стевія популярний цукрозамінник Ізольмат
Також відомий як ізольматіт і палатінітом. Кристалічна речовина білого кольору, без запаху, з рівним, солодкуватим присмаком. Синтезується з сахарози. Вперше в лабораторних умовах було отримано в 1956 році. В якості харчової добавки виступає під назвою Е953. Не має негативного впливу на зубну емаль, розщеплюється в кишечнику повільно, не призводить до ожиріння. Вважається дієтичним продуктом за рахунок зниженої калорійності. Показаний діабетикам, людям з порушенням обміну речовин. У харчовій промисловості ізольмат — частий компонент карамелі, соусів, шоколаду, жуйки. Крім солодкого смаку, надає продукції додатковий обсяг.
Тауматин
Вчені вважають за краще називати його коректором смаку, хоча формально він відноситься до цукрозамінникам. Це білкове з’єднання, виділене з вечнозеленоного рослини, що росте в Африці. У 2000 разів солодше цукру. Післясмак тривалий, з присмаком лакриці, але відчувається не відразу. Ця харчова добавка класифікується за кодом Е957. У харчовій промисловості комбінується з іншими замінниками. Входить до складу жуйки, низькокалорійних десертів. У Росії не було вироблено достатню кількість тестів, які підтверджують безпеку з’єднання, тому офіційно в нашій країні тауматин заборонений.
Тагатоза
Друга назва галактулоза. У 3 рази менш калорійна, ніж цукор. Через низький глікемічного індексу використовується як компонент діабетичного харчування. У природному середовищі зустрічається в листі дерев, які ростуть в ПАР. У мікроскопічних кількостях виявляється в йогурті, молоці, деяких сирах. З метою здешевлення виробництва синтезується з лактози. Тагатозой підсолоджують гарячий соус, муси, шоколад, низькокалорійні напої.

Вплив цукрозамінників на здоров’я

З практичної точки зору більшість підсолоджувачів роблять позитивний вплив на метаболізм. Але при зловживанні добавками, при індивідуальній непереносимості, вони можуть завдати шкоди.

Корисні властивості

Численні дослідження довели корисний вплив цукрозамінників на організм.

ДОБРI НОВИНИ

  • сприяють схудненню завдяки низькій калорійності (крім натуральних). Підсолоджувачі — найкращі помічники при дотриманні дієти, зниження ваги відбувається швидше.
  • Знижують ризик розвитку карієсу. Чи не завдають шкоди зубної емалі. Наприклад, існують дослідження, які доводять, що ксиліт і стевія сприяють загоєнню дрібних тріщин і нейтралізують зубний наліт, знищуючи шкідливі бактерії в порожнині рота.
  • Надають тонізуючу дію на організм. Прискорюють розумові процеси, сприяють концентрації уваги.
  • Використовуються для виробництва діабетичного харчування. Для розщеплення і засвоєння замінників не потрібно участь інсуліну. Тому продукти на основі підсолоджувачів володіють таким же приємним солодким смаком, як і звичні десерти, але не шкодять організму діабетиків, оскільки не підвищують рівень глюкози в крові.
  • Згідно клінічних досліджень, підвищують вміст червоних тілець і фібриногену в крові . Тому фармацевтика покладає на замінники особливу надію в лікуванні анемії.
  • Мають антіокісдантнимі властивостями. Виводячись природним чином з організму, «захоплюють» разом з собою побічні продукти обміну речовин, сприяють швидкому очищенню організму.
  • Збільшують щільність кісткової тканини і сприяють всмоктуванню мінеральних речовин. Медики вважають, що цієї властивість в майбутньому дозволить застосовувати їх для лікування остеопорозу.
  • Запобігають зростання шкідливої ​​мікрофлори в кишечнику. Багато небезпечні бактерії під впливом хімічних підсолоджувачів вимиваються з шлунково-кишкового тракту.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  У чому користь сенсорного розвитку для дітей раннього віку?

Негативний вплив

Вчені прийшли до висновку, що замінники безпечні лише в невеликих кількостях. При зловживанні вони можуть бути причиною розвитку недуг. Однак існує думка, що дослідження, в ході яких отримані дані про шкоду цукрозамінників, проплачені виробниками цукру, тому не можуть бути достовірними. Ми ознайомимо вас з деякими протипоказаннями.

  • Людям з генетичними захворюваннями з обережністю слід включати замінники в раціон. Наприклад, є гіпотеза, що стевія є мутогенние.
  • Зловживання підсолоджувачами викликає ожиріння. У великих дозах фруктоза і ксиліт перетворюються в жир.
  • Існують побоювання, що деякі види штучних з’єднань викликають дісбатктеріоз. Вони змінюють мікробіом кишечника, що згубно відбивається на роботі шлунково-кишкового тракту.
  • Синтетичні замінники містять в складі речовини, які під дією ферментів шлункового соку перетворюються в канцерогени. Вони шкодять шлунку, викликають депресію, головний біль.
  • У великій кількості цикламат викликає порушення в розвитку ембріона. Тому вагітним його не рекомендують.
  • Існує ймовірність інтоксикації при зловживанні аспартамом. При його розщепленні утворюється метанол, який викликає розлади ЦНС і вражає серцево-судинну систему. Однак необхідно в десятки разів перевищувати добову норму, щоб домогтися такого ефекту.
  • Натуральні підсолоджувачі дають легкий послаблюючий ефект. Також вони можуть незначно знижувати тиск.
  • Згідно дослідженням ізраїльських вчених, аспартам і сахарин способстуют розвитку діабету 2 типу. При безконтрольному вживанні вони викликають непереносимість глюкози.
  • У людей, які страждають алергією на пилок рослин, натуральні добавки можуть спровокувати свербіж і почервоніння.

Популярна продукція

у порівнянні з країнами Західної Європи та США популярність замінників цукру в Росії не так велика. Однак цей ринок має величезний потенціал, в зв’язку з тенденцією до здорового харчування. Ознайомтеся зі списком харчових добавок, дозволених на території Росії. Вони випускаються у вигляді таблеток, порошку, але є і рідкі форми. Шукайте на полицях аптек і магазинів продукцію фірм:

  • Fit Парад.
  • NovaSweet.
  • PreBioSweet.
  • Mini Calorie.
  • MILFORD.
  • Млада.
  • Леово.
  • Bionova.
  • Prime Kraft.
  • Я Стевія.
  • Сукразит.
  • Вітатека.
  • Сладіс.
  • Polezzno.
  • Цукор Zero.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Очищення від паразитів: ефективні методи чищення організму

Ми сподіваємося, що з сьогоднішньої статті ви дізналися багато корисної інформації про типи сахарозаменіетелей. Якщо ви вирішили включити їх в свій раціон, зверніть увагу на нюанси, описані нами. Не всі підсолоджувачі безпечні для здоров’я, але вірити чи ні дослідженням, що підтверджує це, вирішувати тільки вам.

Оцінити статтю
[Усього: Середній: ]

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

САМЫЕ ИНТЕРЕСНЫЕ НОВОСТИ ЗА СЕГОДНЯ!

Схожі статті

Причини погіршення зору і способи його нормалізації

Tanya

Які продукти і напої корисні для печінки і підшлункової

Coolio

Як і де лікувати наркоманію

admin

Що робити, якщо болить зуб під коронкою?

Undershmidtther

Причини кашлю без застуди у дорослого і дитини

Coolio

Як правильно качати прес, щоб прибрати живіт?

Andrey

Наслідки черепно-мозкової травми та алкоголь

admin

Розвантажувальний день: ефективні варіанти для схуднення

Serega

Вправа вакуум для живота — відгуки, результати, відео

Alfonso

Залишити коментар