Здоров'я

Овочі в сирому вигляді — користь і шкода кожного представника

Овочі в сирому вигляді - користь і шкода кожного представника
гарбуз потужний каротиноїдів і клітковини

Помідори

Томати, в залежності від сорту, славляться різноманітністю смаку і неймовірно багатим мінералами і вітамінами складом. У них містяться:

  • лікопен — потужний антиоксидант, знижує ризик розвитку хвороб серця і судин.
  • вітамін С — відповідає за високий імунітет.
  • фітоніціди — надають антибактеріальну і протизапальну дію.
  • вітамін А — допомагає підтримувати молодість шкіри, здоровий стан волосся.
  • пектини — нормалізують тиск.
  • речовина Р3 — розріджує кров і протистоїть утворенню тромбів.

Яскраві червоні томати можуть бути причиною алергії. Також в них міститься щавлева кислота, яка негативно впливає на роботу нирок. Людям, страждаючим захворюваннями цього органу, необхідно з обережністю вживати продукт.

Огірки

Огірок — низькокалорійний і корисний сезонний овоч, що володіє освіжаючим смаком. Його склад збалансований самою природою. Там ви знайдете:

  • йод і калій — регулюють роботу щитовидної залози.
  • мінерали (фосфор, цинк, магній) — беруть участь в процесах відновлення та зростання клітин.
  • аскорбінову кислоту — має загальнозміцнювальну дію на організм.
  • мінеральні солі — очищають організм від шкідливих сполук.

Не слід надмірно захоплюватися огірками. Вони мають сечогінну і послаблюючу дію. Якщо у вас немає проблем з роботою шлунково-кишкового тракту і сечостатевої системою, то овоч може спровокувати часте відвідування туалету. Не рекомендований він і тим, хто страждає підвищеною кислотністю шлунка. В цьому випадку можлива поява сліз, спазмів, загострення гастриту.

Морква

Помаранчевий коренеплід здавна вживали для позбавлення від різних недуг. Всім відомо, що морква покращує гостроту зору, покращує кровообіг, підвищує стійкість імунітету до хвороботворних мікроорганізмів. А ще вона має безліч інших корисних властивостей, завдяки підвищеному вмісту:

  • вітамінів лінійки В — покращують мозкову активність.
  • бата-каротину — відповідає за молодість шкіри, рівний колір обличчя .
  • фітоніціди — надають антисептичний ефект.
  • клітковини — нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту, контролює вуглеводний обмін.
  • калію — запобігає ризику розвитку артсклероза.
  • фалькарінол — перешкоджає утворенню ракових клітин.

чи може морквина завдати організму шкоди? Так, якщо ви страждаєте на виразку шлунка і запаленням тонкої кишки. Також, через високий вміст бета-каротину, вона може викликати алергію, як і будь-який інший «яскравий» овоч.

ХОРОШI НОВИНИ:

Селера

Всі частини селери, в тому числі кореневище і листочки, придатні в їжу. Корінь в народі прозвали «коморою здоров’я». Він зміцнює імунітет, очищає і омолоджує організм. А все тому, що в ньому містяться:

  • ефірні масла — підсилюють працездатність, підвищують життєвий тонус.
  • мінерали (кальцій, фосфор, залізо, магній) — роблять благотворний вплив на стан волосся, шкіри, нігтів.
  • вітамін С — бере активну участь в обмінних процесах, зміцнює стінки судин, сприяє позбавленню від важких металів, шкідливих радикалів.
  • вітамін РР — попереджає розвиток старечого недоумства.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Користь імбиру при циститі

Сік селери здатний «погнати» камені в нирках. Не зловживайте їм, якщо страждаєте на жовчнокам’яну хворобу. Крім того, обмежити кількість селери в раціоні рекомендовано людям з тромбофлебітом і тим, хто страждає варикозом. Також він здатний викликати підвищене газоутворення.

Овочі в сирому вигляді - користь і шкода кожного представника
селера доступний безлічі вітамінів і мінералів для здоров’я

Капуста

Брокколі

Західні дієтологи і педіатри настійно рекомендують включати брокколі в сирому вигляді в раціон дітей і дорослих. Вона багата:

  • вітаміном С — підвищує опірність організму інфекціям.
  • каротином — захищає клітини і тканини від старіння.
  • йодом — підтримує здоров’я ендокринної системи .
  • рослинним білком — є будівельним матеріалом для м’язових волокон.

Не можна «захоплюватися» брокколі людям із захворюваннями кишечника і виразкою. Вона протипоказана при загостренні гастриту. Даний сорт викликає підвищене газоутворення, здуття живота і коліки.

Кольорова

Дієтичний, смачний, хрусткий сорт. Щільні суцвіття цвітної капусти прекрасний легкий перекус протягом дня. Вони наситять організм:

  • аскорбіновою кислотою — допомагає організму протистояти хворобам.
  • вітамінами групи В — відповідають за хорошу пам’ять, підвищують концентрацію уваги.
  • кремнієм — продовжує життя.
  • марганцем — стимулює мозкову діяльність.

Людям, схильним до здуття живота і страждають панкреатитом, не можна «захоплюватися» цвітною капустою.

Білокачанна

Листя цього сорту — природна комора корисних сполук:

  • вітамін С — підвищує імунітет, стимулює регенерацію клітин.
  • фосфор — зберігає здоров’я зубної емалі, формує міцні кістки.
  • залізо — бере участь в транспорті кисню до клітин.
  • фолієва кислота — п могает жінці виносити здорову дитину.
  • вітамін А — стимулює синтез колагену, благотворно впливає на зір.

Як і будь-який інший вид капусти, білокачанна може викликати важкість у шлунку і підвищити його кислотність. З обережністю включайте її в меню, якщо маєте проблеми з шлунково-кишкового тракту.

ДОБРI НОВИНИ

Редька

Цей гострий коренеплід в сирому вигляді змішують з медом і вживають як допоміжний зілля від різних хвороб. У редьці у високій концентрації містяться:

  • вітамін С — підсилює захисні властивості організму.
  • калій — знижує артеріальний тиск, стимулює кровообіг.
  • антиоксиданти — підтримують здоровий pH шлунка.
  • рафанін — регулює роботу «щитовидки».
  • клітковина — покращує травлення, допомагає схуднути.

В великій кількості редька знижує рівень цукру в крові, тому вона не рекомендована людям з гіпоглікемією. Також овоч провокує відтік жовчі і може викликати загострення жовчнокам’яної хвороби.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Скандинавська ходьба: техніка, користь і шкода ходьби, нюанси підбору палиць

Буряк

Незважаючи на те, що найчастіше буряк варять, запікають або тушкують, вона придатна для вживання в сирому вигляді. Через підвищений вміст цукру коренеплід має досить приємним, солодкуватим смаком. У термічно необробленому овочі зберігається максимум корисних речовин, а саме:

  • бетаціонін — попереджає розвиток злоякісних пухлин.
  • йод і залізо — нормалізують артеріальний тиск.
  • клітковина — сприяє очищенню організму від шлаків, покращує травлення.
  • аскорбінова кислота — захищає від інфекцій в сезон епідемій.

Вживання сирого буряка в їжу має бути обдуманим. Вона має виражену послаблюючу властивістю. У людей зі слабким шлунком коренеплід викликає часте бажання відвідати туалет. Діабетикам дозволено їсти свіжий коренеплід в досить обмеженій кількості, так як він багатий цукром.

Кабачки

Невибаглива, «плідна» культура. Залежно від сорту кабачки мають жовтий, білий або салатовий забарвлення шкурки. Їх м’якоть водяниста, досить пухка. З неї готують смузі, соки, свіжі салати. Кабачок, як і огірок, більшою мірою складається з води. Але ще він містить масу корисних елементів:

  • мінерали (титан, літій, молібден) — формують клітинні мембрани.
  • калій — регулює водно-сольовий баланс.
  • каротин — підсилює захисні властивості слизових оболонок, бореться з вільними радикалами.
  • нікотинова кислота — бере участь в синтезі ДНК, покращує роботу серця і судин.

Кабачки протипоказані при нирковій недостатності. Вони насичують організм калієм, в високих концентраціях він ускладнює роботу нирок.

Ріпа

Коренеплід з пухкої, гострої на смак м’якоттю У сьогодення ріпа не так популярна, проте лікарі вважають, що її незаслужено забули. Вона багата такими корисними речовинами, як:

  • антиоксиданти допомагають печінки вивести з організму токсини, знизити рівень поганого холестерину.
  • вітамін А — збільшує фагоцитарну функцію лейкоцитів, підтримує гостроту зору.
  • кальцій — відповідає за міцні кістки, здоров’я зубів.
  • калій — попереджає розвиток інфарктів.
  • фолієва кислота — бере участь у формуванні нервової трубки ембріона.
  • кобаламин — підтримує нормальні процеси ділення клітин, формує нервові волокна, запобігає ан мию.
  • харчові волокна — покращують здатність шлунка перетравлювати їжу.

Від вживання ріпи слід відмовитися жінкам, у яких спостерігається гормональний дисбаланс. Крім того, в коренеплоди міститься щавлева кислота, яка провокує утворення каменів в нирках. З обережність включайте її в меню, якщо страждаєте на захворювання сечостатевої системи.

Лук

Ріпчасту цибулю — один з найбільш частих гостей на нашому столі. Його додають майже в усі види гарнірів, супів. У невеликих кількостях овоч корисний в сирому вигляді, так як він містить:

  • вітамін С — зміцнює імунітет, бореться з вірусами.
  • кверцетин — бере участь в процесі розщеплення жирів, уповільнює ріст злоякісних пухлин.
  • фітоніціди — мають антибактеріальну дію.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Чи можна пити пиво при циститі: шкода і користь напою

Хронічна печія, сечокам’яна хвороба, гастрит, виразка ось список хвороб, при яких вживання сирої цибулі в їжу лікарі не рекомендують. Він здатний викликати їх загострення.

Болгарський перець

Солодкий перчик одним своїм виглядом піднімає настрій. Зелений, жовтий, помаранчевий, насичений червоний — барвистий овоч в сирому вигляді «бажаний» гість свіжих салатів. Його соковита м’якоть багата:

  • вітаміном Р — знижує рівень цукру в крові.
  • капсаїцином — нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту, розріджує кров.
  • лікопіном — очищає організм від токсинів.
  • клітковиною — стимулює роботу кишечника.
  • бета-каротином — попереджає розвиток ішемії і катаракти.
  • калієм — відповідає за здоров’я серцево-судинної системи.
  • цинком — стимулює статеву активність.
  • вітамінами групи В-борються з безсонням, розладами ЦНС.

В болгарському перці багато фітоніціди і алк алоідов, що дратують слизову шлунка. Вони здатні спровокувати напад гастриту, печії. В імпортному, занадто «красивому» червоному перчик можуть залишатися сліди азотистих добрив, нітратів, які застосовуються при вирощуванні. Вони несуть шкоди організму. Не захоплюйтеся овочем в зимовий період, коли на полицях в магазинах красиво викладені рівні, яскраві перчики.

Редис

найперша весняна овоч, який з’являється на грядці якраз в той момент, коли потреба людини у вітамінах після зими виходить на максимум. У редисці присутній маса необхідних для організму речовин:

  • мікроелементи (кальцій, фосфор, залізо, натрій) — підтримують здоров’я серця і судин, беруть участь у всіх біохімічних процесах.
  • вітаміни В1, В6, В12 — покращують показники кровообігу.
  • вітамін С — підвищує рівень гемоглобіну в крові і апетит.
  • ефірні масла — допомагають налагодити перистальтику кишечника.
  • пектин — очищає організм від шлаків.
  • антоциан — попереджає розвиток ракових пухлин.

Не всім людям можна употребля ь редиску в їжу. Її зайва гострота провокує печію і напади гастриту, викликає подразнення слизової оболонки шлунка. Не захоплюйтеся редискою, якщо страждає синдромом слабкої кишечника.

Щоб сирі овочі принесли максимум користі, вживайте в їжу лише свіжі, якісні продукти. Ретельно мийте і не дозволяйте їм «залежуватися» в холодильнику. Пам’ятайте, що всі сирі овочі «навантажують» шлунок. Ознайомтеся з рекомендаціями нашої статті, перш ніж включати той чи інший сирої плід в своє щоденне меню.

Оцінити статтю
[Усього: Середній: ]

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Схожі статті

Насичені жири — в яких продуктах містяться, користь і шкода, добова норма

Dmitry

Що таке гормон кортизол і за що він відповідає у жінок і чоловіків?

Maxim

Як вибрати стоматологію в Києві

admin

Чи можна їсти яблука на ніч при схудненні?

Elena

Причини кашлю без застуди у дорослого і дитини

Coolio

Зелений чай підвищує або знижує тиск? Користь зеленого чаю для організму

Serega

Як навчитися плавати дорослій людині самостійно?

Maxim

Сік капусти: корисні властивості та протипоказання

Murcia

Що таке пампінг — тренування?

Serega

Залишити коментар