Здоров'я

Макробиотика — основа харчування для поліпшення якості життя людини

Макробиотика - основа харчування для поліпшення якості життя людини
здорове харчування з переважанням рису, овочів, сої для правильного способу життя

Принципи дієти

Загальні положення

Згідно макробиотической теорії, здоров’я тіла і організму людини залежить від двох енергій -Женская і чоловічий, інь і ян. Їжа, що надходить в організм, здатна порушити крихкий баланс, стати причиною недуг. Однак, якщо вживати їжу усвідомлено, дотримуючись певних правил, можна зміцнити фізичне і ментальне здоров’я, поліпшити якість життя і гармонізувати свідомість. На рівновазі продуктів інь (заспокійливих, охолоджуючих) і ян (зігріваючих, бадьорять) заснована система, викладена у праці Джорджа Осава, який став своєрідною «біблією» мікробіоти. Чисті інь і ян продукти не рекомендовані до вживання в їжу. Необхідно є лише те, що містить обидва початку.

Що не можна їсти?

Макробиотика стверджує, що негативно на здоров’я і тривалості життя кажуть цукор, сіль, кофеїн, м’ясо ссавців і птахів , твердий сир. Категорично заборонені консерванти, ароматизатори, оцет, маргарин, будь-які штучні приправи, алкоголь. Припустимо вживання сухого білого вина, не частіше 1 келиха 1 раз в тиждень. Необхідно знати міру в споживанні води (чистий ін). Крім того, слід відмовитися від фруктів і овочів, які не ростуть в регіоні, де тривалий час живе індивід. В організм має надходити лише те, що добре знайоме з дитинства. Наприклад, люди з середньої смуги Росії не повинні їсти екзотичні азіатські фрукти (папайя, кокос, маракуйя). Але й не всі звичні росіянину овочі вважаються корисними. Так щавель, картопля, помідори уповільнюють засвоєння кальцію і не рекомендовані до вживання.

Які продукти включати в меню?

Близько 50% раціону повинні складати крупи, причому цільнозернові, нешліфовані. Приблизно 25% — овочі, водорості. Бобові рекомендовані в кількості 10%. Інша частина припадає на рибу, горіхи, насіння, «місцеві» фрукти. Корисна будь-яка зелень, яка виросла в вашому регіоні, зелений чай, всі морепродукти (креветки, кальмари, мідії, морські гребінці). Припустимо з’їдати 4 яйця в тиждень. Кожен продукт самостійний прийом їжі. Мед, яблуко, сухофрукти слід розглядати як окреме «блюдо». Рибу і бобові допускається є разом з овочами.

Як готувати їжу?

Необхідно намагатися залишати в продуктах як можна більше корисних речовин, вітамінів, мінералів. Слід мінімізувати термічну обробку. Багато адепти макробиотики просувають сироїдіння. Але якщо ви проживаєте в регіоні з яскраво вираженими порами року, або в країнах з холодним кліматом, допускається приготування на пару, смаження, відварювання. Від мікрохвильовій печі, фритюрниці, барбекю доведеться відмовитися. Можна користуватися сковородою гриль, пароваркою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Незвичайна гра допоможе прогнозувати поведінку людини

Доповнення до дієти

Система Осава розвиває індивіда як щось ціле. Не можна стати гармонійною особистістю, лише дотримуючись дієти. Потрібно вдосконалювати свою доброчесність, любити світ і себе, дарувати тепло і любов оточуючих. У цьому людині допомагають дихальні практики, медитація і йога. Також потрібно добре висипатися.

Особливості жіночого і чоловічого харчування

Головна риса, яка відрізняє макробиотику від інших раціонів — різний підхід до жіночого і чоловічого організму. Згідно макробіотичної обмеженням, основу жіночого меню повинні складати легкі салати із зелені і овочів. Харчуватися слід невеликими порціями, мінімізувати в меню кількість смажених страв. По можливості потрібно практикувати сироїдіння. А ось представники сильної статі якраз повинні віддавати перевагу смаженій їжі, забезпечувати її великою кількістю приправ.

Плюси і мінуси системи

Переваги

Все продукти, що становлять основу харчування макробіота, володіють унікальним набором корисних речовин і вітамінів.

ХОРОШI НОВИНИ:

  • З бобовими, свіжими овочами та зерновими в організм надходить достатня кількість корисних, «повільних» вуглеводів, що підтримують життєвий тонус. У макробіота, суворо наступного принципам системи, завжди багато сил і енергії, він бадьорий і активний.
  • Зелен, сезонні фрукти і овочі — і всіх груп життєво важливих вітамінів. Також вони володіють антиоксидантними властивостями, виводять з організму шлаки, продукти розпаду.
  • За допомогою риби і морепродуктів можна задовольнити потребу в насиченою жирною кислоти Омега 3, яка не синтезується в людському організмі. Це молодості, здоров’я, краси, довголіття.
  • Макробіоти не вживають в їжу шкідливі барвники, консерванти, цукор. Отже, набір шкідливих сполук, що надходить в кров, мінімальний.

Недоліки

Макробиотика — своєрідна філософія життя. Безсумнівно, вона підійде не кожній людині.

  • На систему не варто переводити дітей, людей з непереносимістю глютену, «хроніків» з хворобами шлунково-кишкового тракту, серцево-судинної системи, нирок.
  • У жінок велика кількість раціон може спровокувати загострення молочниці, так як грибок Candida, що викликає порушення в жіночій флорі, у великій кількості міститься в сої, яку дієта рекомендує включати в щоденне меню.
  • Макробиотическое меню досить дороге. Щоб цілий рік харчуватися свіжими овочами та фруктами, рибою, зеленню, знадобиться збільшити витрати на харчування. Фермерські овочі та свіжовиловлених морепродукти дороги в будь-який сезон, особливо в зимовий.
  • Людям, замислюються про перехід на такий раціон, слід пам’ятати, що дуже мало кафе і ресторанів включає в меню відповідають усім принципам страви. У більшості закладів ви будете сидіти голодними, повноцінно поїсти зможете тільки вдома.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Правильне харчування при розсіяному склерозі: дослідження, перевірені дієти і принципи

Макробиотика - основа харчування для поліпшення якості життя людини
Макробіотика раціон насичує корисними вуглеводами, омега 3, вітамінами, очищає організм

Макробиотика в Росії

Продуктовий кошик

Звернемося до історії і кліматичних особливостей.
Зернові
Згадайте, що з давніх-давен наші предки культивували жито, гречку, овес, ячмінь. У південних регіонах виростала пшениця. Рис і кукурудзу стали вирощувати відносно недавно, тому система не може однозначно рекомендувати їх для включення в меню. Таким чином, найкращі страви з зернових для жителів середньої смуги Росії, згідно макробиотике:

  • пророщена жито і пшениця, зелена каша з них — і вітамінів і білка.
  • перлова каша — містить величезну кількість клітковини.
  • гречана каша — основний «постачальник» заліза, амінокислот, вітамінів групи B.
  • вівсяна каша — життєво важливих повільних вуглеводів, порежівающіх нашу енергію протягом дня.

Все каші краще запарювати водою з вечора, а не варити, і вживати до 12 дня. А ось проростки можна їсти протягом доби, в будь-який момент, коли відчуєте голод.
Овочі
Потрібно уникати пасльонових. Заборонені картопля, баклажани, помідори, перець. Алкалоїд соланін, що міститься в них, викликає діарею, безсоння, кольки, аритмію, дестабілізує енергетичний баланс в організмі. Інші овочі слід вживати по сезону. З настанням теплої пори року необхідно їсти більше салатів, зелених трав, «весняних» супів, рагу.
Боби і риба
У другій половині дня в меню потрібно включити морепродукти і рибу, бобові. Не всі регіони Росії мають вихід до моря. Якщо ви проживаєте на такій території, «налягайте» на річкову щуку, судака, ляща, окуня, раків.
Горіхи
Горіхи повинні складати близько 5% меню мікробіота. Зверніть увагу на «місцевих» представників, віддаючи перевагу волоським, лісовим, кедровим горішкам. Не варто їсти «заморські» макадамію, бразильський, кешью.

Зразкове меню на тиждень

Щоб не бути голослівними, наведемо приклад 7-ми денного раціону російського макробіота. Пам’ятайте, що перекушувати, як тільки відчуєте голод, можна сезонним фруктом, горіхами, молодим сиром, ягодами, трав’яними чаями з медом, цільнозерновими хлібцями. Є їх можна в будь-якій кількості для втамування голоду.

понеділок

Сніданок: вівсянка, з вечора запарених на воді, хлібець із цільного зерна, яблуко.

обід: капустяний суп з додаванням морквини, цибулі, зеленого горошку, салат зі свіжих зелених цукіні і огірків, хлібці цільнозернові.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Вправи для розвитку мозку і поліпшення кровообігу в судинах

Вечеря: раба на пару, салат з морських водоростей з кунжутом.

вівторок

Сніданок: запарених гречка, салат з моркви та родзинок з оливковою олією.

Обід: суп з цвітної капусти, перловка з гарбузом і родзинками, бездріжджовий хліб.

Вечеря: тре ка-гриль із зеленим салатом.

ДОБРI НОВИНИ

середу

Сніданок: каша з кукурудзи з бринзою і петрушкою, хлібець з кабачкової ікрою.

Обід: овочевий суп, бездріжджовий хліб.

Вечеря: запечений окунь з овочевим рагу, салат з петрушки, кедрових горіхів і молодого кабачка.

четвер

Сніданок: сир з яблуком і курагою.

Обід: салат з цукіні і петрушки з лляною олією, юшка з щуки.

Вечеря: гречка з рибою, салат з огірків і редиски з кунжутним маслом, бездріжджовий хліб.

п’ятницю

Сніданок: каша пшоняна з яблуком або гарбузом.

Про од: борщ, цільнозернові макарони, хлібці з молодим сиром і зеленню.

Вечеря: риба, смажена з цибулею, овочеве рагу з кабачків, моркви, зеленого горошку і гарбуза.

суботу

Сніданок: тефтелі пшеничні з овочевою підливою.

Обід: суп з цвітної капусти та брокколі, хліб бездріжджовий, молодий сир.

Вечеря: овочеве рагу з гречкою або перловкою.

неділю

Сніданок: каша пшоняна з сухофруктами, бринза, шматочок дріжджового хліба, підсмаженого на оливковій олії.

Обід: гречка або рис з овочевою підливою з моркви і гарбуза.

Вечеря: запечная в фользі тріска, салат з сезонних овочів і кунжуту, заправлений оливковою олією.

Корисна література

праць по макробиотике не так багато, адже всі основні принципи системи були викладені Джорджем Осавою в 1959 році. Радимо ознайомитися з наступними книгами, щоб краще зрозуміти сенс філософської дієти:

  • Джордж Осава «Макробиотика Дзен».
  • Ніші Кацудзо «Японське диво-харчування».
  • Мікіо куші, Авеліно куші «Основи макробиотики».
  • Євген Пікун «Лікувальне харчування. Макробиотика ».
  • Лідія Любимова« Макробиотика. Харчування для гармонії і довголіття ».
  • Ксенія Ємельянова« Макробиотика: секрети довгого і здорового життя ».

У статті ми познайомили вас з унікальною системою харчування, яка, завдяки деяким харчовим обмеженням, гармонізує розум і тіло, покращуючи якість життя. Макробиотика підходить не всім. Якщо у вас є хронічні захворювання, це «не ваш» тип харчування. Він може загострити недуги і нашкодити організму. Також пам’ятайте, що для складання збалансованого, повноцінного макробіотичного раціону вам буде потрібно значно збільшити витрати на продукти, так як дієта передбачає цілорічне вживання виключно свіжих овочевих культур і морепродуктів.

Оцінити статтю
[Усього: Середній: ]

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Схожі статті

Коли краще тренуватися огляду біологічні ритми?

Lamaxima

Які види сирів існують і в чому їх користь?

Axel

Насичені жири — в яких продуктах містяться, користь і шкода, добова норма

Dmitry

Спортивне харчування для набору м’язової маси. Які спортивні добавки краще і як їх приймати?

Bobby

Чи можна при схудненні є родзинки?

Maria

Маринований імбир в домашніх умовах: рецепт і поради

Scooby

Як правильно плавати в басейні, щоб схуднути?

Sasha

Що таке пампінг — тренування?

Serega

Як поліпшити пам’ять і роботу мозку: кращі засоби і способи

Elena

Залишити коментар