Здоров'я

Види капусти і її користь для здоров’я

Види капусти і її користь для здоров'я
червона

Брюссельська

Цей сорт був цілеспрямовано виведений бельгійськими вченими. Маленькі качанчики містять:

  • рибофлавін — підтримує нормальний ліпідний і вуглеводний обмін, знижує стомлюваність очей.
  • вітамін К — грає вирішальну роль в згортанні крові, зменшує ризик внутрішніх кровотеч.
  • мінеральні солі — беруть участь в електрохімічних процесах в нервовій тканині.
  • залізо — каталізує всі метаболістіческіе реакції, забезпечує клітини енергією.
  • фолієву кислоту — зменшує ризик вроджених вад у дітей.

Як і будь-яка інша капуста, брюссельська — дієтичний ий продукт, що допомагає нормалізувати вагу. Культура корисна людям похилого віку, а також тим, хто страждає захворюваннями серцево-судинної системи, цукровий діабет. Вона зміцнює імунітет, має протизапальні властивості. Її сік має проносну, відхаркувальну, сечогінну дію. Лікарі рекомендують пити його людям, які нещодавно перенесли операції. Він сприяє загоєнню ран.

Неконтрольоване вживання брюссельської капусти може завдати шкоди організму. Вона стимулює роботу щитовидної залози. У людей, що мають проблеми зі щитовидкою, вона викликає гіпотиреоз.

Кольраби

Овоч блідо-зеленого кольору з соковитою м’якоттю. Хрусткий, солодкий на смак. Це ідеальний продукт для тих, хто сидить на дієті. У кольрабі всього 42 Ккал на 100 гр. Крім того, ця овочева культура відмінно засвоюється, заглушає почуття голоду. Ось перелік корисних речовин, якими вона багата:

ХОРОШI НОВИНИ:

  • бета-каротин — діє як потужний антиоксидант, захищає від радіації, підтримує гостроту зору.
  • натуральні цукри (глюкоза, фруктоза) — перешкоджають ожирінню, регулюють рівень інсуліну в крові.
  • вітамін Е — живить клітини, уповільнює їх старіння, покращує циркуляцію крові.
  • мінерали (йод, сірка, молібден, фтор) — беруть участь у всіх будівельних процесах організму, стабілізують баланс гормонів.

Кольраби нормалізує вуглеводний обмін, очищає орг нізм, сприяє виведенню шлаків. Тому її рекомендують вживати людям, що страждають захворюваннями печінки і жовчовивідних шляхів. Вона має яскраво виражену сечогінну ефектом, нормалізує тиск, не викликає підвищеного газоутворення в животі. Полегшує перебіг хронічних гастритів, виразки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Кисломолочні продукти: користь і шкода

Кольраби слід з обережністю включати в раціон людям, що страждають підвищеною кислотністю шлунка і володіє схильністю до панкреатиту.

Види капусти і її користь для здоров'я
кольрабі

Брокколі

Брокколі відноситься до підвиду цвітної капусти, але вона більш поживна і корисна. Вона багата такими речовинами, як:

  • аскорбінова кислота — підвищує стійкість до інфекцій, допомагає відновитися після хвороб.
  • мінерали (кальцій, калій, залізо, фосфор, натрій, магній ) — зберігають здоров’я кісткової тканини, забезпечують здорове функціонування мозку.
  • каротин — захищає організм від передчасного старіння.
  • йод — підтримує функції щитовидки.
  • білок — є будівельним матеріалом для м’язів.
  • фітоніціди — надають протизапальну дію.
  • клітковина — виводить і з організму шлаки, нормалізує стілець.

Фахівці рекомендують брокколі як основний компонент відновної дієти після перенесених хвороб, операцій. Вона заповнить запаси всіх корисних вітамінів і мікроелементів, які втратив організм, борючись з недугами. Цей сорт одним з перших включають в прикорм малюків, так як він покращує апетит, стимулює травлення. Жінки відзначають, що чим більше вони їдять броколі, тим краще виглядає їх шкіра. За даними численних досліджень, ця овочева культура попереджає розвиток ракових пухлин, зменшує ймовірність інсульту, інфаркту, знижує рівень цукру в крові.

Обмежити кількість брокколі в сирому і смаженому вигляді в раціоні необхідно при виразці, гастриті, захворюваннях підшлункової залози.

Свійські

«Близька родичка» білокачанної, але відрізняється гофрованими листям без прожилок. На смак дуже ніжна, злегка солодкувата. Була виведена в Італії в графстві Савойя, звідси і отримала назву. На 77% овоч складається з вуглеводів і на 19% з білка. Сорт багатий:

ДОБРI НОВИНИ

  • вітамінами B1, B2, B6 — відповідають за здоров’я волосся, шкіри, беруть участь в енергообміну. ​​
  • вітаміном Е — стримує дію вільних радикалів.
  • мінеральними речовинами (калій, магній, натрій, солі фосфору) — формують здорові, міцні зуби, підтримують нормальний серцевий ритм.
  • пектинами — виводять шлаки зі стінок кишечника.
  • глутатіном — відновлює імунітет, нормалізує роботу центральної нервової системи.
  • тіамін — гальмує старіння клітин.
  • спирт манітом — знижує рівень цукру в крові.
  • аскорбігеном — попереджає ріст ракових клітин.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Сочевиця для схуднення - рецепти, користь і шкода, відгуки дієтологів

Свійські різновид овоча показана людям, що сидять на строгій дієті. Завдяки високому вмісту амінокислот, її рекомендують включати в меню спортсменам, так як вона має здатність відновлювати м’язову тканину. В цілому, вона більш поживна, ніж білокачанна.

Продукт не можна вживати в їжу людям, страждаючим захворюваннями підшлункової залози і тим, хто переніс порожнинні опреації. Вона підвищує газоутворення в кишечнику і може сприяти розбіжності швів.

Пекінська

Назва говорить про те, що батьківщиною овоча є Китай. Листя культури зібрані в щільну розетку. Вони володіють ніжним, соковитим смаком. Всі корисні елементи пекінської капусти зосереджені в білих прожилках листових пластин, а саме:

  • калій — забезпечує провідність нервових імпульсів, регулює вміст в тканинах солей, луг, кислот.
  • магній — контролює вироблення ферментів, гормонів.
  • біотин — запускає глюкозний обмін, допомагає засвоювати білок.
  • лізин нейтралізує дію алергенів.
  • лактуцин — стабілізує обмін речовин.

Регулярне включення в меню «пекінкі» знижує ризик розвитку депресивних станів. Вона нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту, допомагає боротися з синдромом хронічної втоми, підвищує опірність до сезонних інфекцій.

Зловживання овочевою культурою може зробити негативний вплив на тих, хто має проблеми з кислотністю шлунка, страждає на виразку. Овоч має послаблюючу дію, його з обережністю потрібно включати в меню тим, хто має слабкий кишечник.

Види капусти і її користь для здоров'я
пекінська

В якому вигляді капуста найбільш корисна?

Кулінарне мистецтво різних країн світу пропонує гасити, смажити капусту, готувати з неї салати, супи, гарніри. Але слід пам’ятати, що культура втрачає більшість вітамінів при термічній обробці. Як же є овоч, щоб отримати максимальну користь для здоров’я?

Свіже листя

Салати і нарізки з хрустких, соковитих, молодого листя — всіх життєво необхідних вітамінів. Такі страви смачні і прості в приготуванні. Цвітну капусту і брокколі можна брати з собою в якості здорового перекусу на роботу, суцвіття апетитні і багаті мінералами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Поганий характер - запорука здоров'я мозку, показали неврологи

Сік

Овочевий напій оздоровлює шкіру, волосся, нігті. Очищає організм, допомагає в лікуванні хвороб ясен, бореться з анемією, регулює роботу кишечника. Випитий натщесерце капустяний сік допомагає контролювати вагу.

Квашена

Російська національна страва оспівують лікарі і дієтологи всього світу. Квашена капуста білокачанна містить «ударну» дозу вітаміну С. Вона зміцнює імунітет, зберігає молодість, подовжує життя. Бактерії, що містяться в ній, покращують мікрофлору кишечника і знижують ймовірність розвитку гастриту.

У статті ми розповіли вам про види капусти і її користь для здоров’я. Включайте в щоденне меню ті сорти, які вам до смаку.

Оцінити статтю
[Усього: Середній: ]

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

САМЫЕ ИНТЕРЕСНЫЕ НОВОСТИ ЗА СЕГОДНЯ!

Схожі статті

Як зняти набряк слизової носа в домашніх умовах?

Dmitry

Як швидко набрати вагу дівчині в домашніх умовах?

Lamaxima

Як заварювати стручки квасолі при цукровому діабеті?

Tanya

Яку пити траву для схуднення спалює жир і знижує апетит?

Alfonso

Як зберегти м’ясо свіжим в холодильнику і без? Поради для тих, хто в дорозі, поїзді і поході

Andrey

Чи можна їсти сир при схудненні і як скласти меню сирної дієти?

Alex

Кисіль із заморожених ягід і крохмалю

Maria

Які ізометричні вправи можна виконувати в домашніх умовах?

Dmitry

Маринований імбир в домашніх умовах: рецепт і поради

Scooby

Залишити коментар