Здоров'я

Заготівля продуктів на зиму — консервація, заморозка, сушка

Заготівля продуктів на зиму - консервація, заморозка, сушка
сушка яблук дозволяє їх довго зберігати

Небезпека домашніх маринадів

Якщо технологія не дотримана, людина може заразитися смертельною хворобою ботулізм. Її викликають мікроорганізми, які проживають в грунті. У герметичній тарі вони починають виділяти отруту Ботулінотоксин. При попаданні в організм він паралізує м’язову систему, людина перестає дихати. Щоб уникнути зараження, дотримуйтеся простих правил:

  • додавайте в маринад оцтову або лимонну кислоту, дотримуючись пропорції рецепта. вони нейтралізують отруту.
  • не використовуйте зіпсовані продукти, ретельно сортуйте і очищайте від сміття.
  • обробляйте плоди щіткою із застосуванням екологічних миючих засобів під проточною водою.
  • обов’язково стерилізують банки і кришки.
  • не допускайте підвищення температури вище 6 градусів тепла в місці зберігання.
  • не вживайте в їжу заграв консерви, з ознаками появи цвілі і бульбашок.

Популярні продукти для зберігання

ягоди

Як правильно заморозити ягоди?
Зберіть матеріал. Якщо ви заготовлює ягоди з куща, подбайте про те, щоб позбутися від листя і черешків. Чи не мийте їх перед тим, як покласти на зберігання. Ягоди містять велику кількість води. Якщо ви попередньо промиєте їх і дасте обсохнути, вони втратять частину соку, стануть млявими і несмачними. Краще залишити в прохолодному провітрюваному приміщенні на газеті, щоб вітер видув зайвий сміття. Якщо такої можливості немає, використовуйте струмінь холодного повітря з фена, виставивши потужність на мінімум. Після обробки розкладіть ягоди по контейнерах або помістіть в целофановий пакет, рівномірно розподіливши всередині. Приберіть в морозильну камеру.

Заготівля продуктів на зиму - консервація, заморозка, сушка
ягоди в замороженому вигляді зберігають вітаміни Варення
Натуральне солодкі ласощі люблять все. Його легко приготувати, приємно дістати холодним зимовим вечором і з’їсти з чаєм. Спосіб приготування простий. Вам знадобиться:

ХОРОШI НОВИНИ:

  • будь-які ягоди (смородина, малина, агрус, полуниця) — 1 кг.
  • цукор — 1,5 кг.

Очистіть ягоди від черешків, листя і сміття. Допускається легка промивка. Змішайте у великій алюмінієвій мисці з цукром. Поставте на повільний вогонь, доведіть до кипіння і, помішуючи, варіть 20 хвилин. Постійно знімайте пінку (вона теж їстівна, її особливо люблять діти). Варення перелийте в підготовлені стерилізацією банки, герметично закрийте пластиковою кришкою. Дайте суміші охолонути і приберіть в прохолодне місце. При бажанні під час варіння можна додавати корицю, ваніль, будь-які спеції на ваш смак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  За допомогою яких продуктів можна схуднути

Зелень

Замороження зі збереженням вітамінів
Щоб заморозити зелень, зберігши всі корисні речовини, відберіть сильні, соковиті стебла і листя. Промийте їх під струменем води і дайте просохнути на чистої тканини. Слідкуйте, щоб вона не зів’яла. Бланшируйте траву і помістіть в пластикові контейнери. Чи не приминаю зелень, щоб в тару пішло якомога більше трави. Заповніть ємності так, щоб після заморозки зелень було легко витягти. Щільно закрийте контейнери кришкою і відправте в морозилку.
Ароматне масло
Візьміть:

  • зелень (петрушка, кріп, кінза, базилік) — 200 гр.
  • оливкова олія — ​​0,5 л.

Вимийте траву і висушіть на рушник. Подрібніть за допомогою блендера або ножа. Покладіть в стерилізовані банки, залийте маслом до горлечка і акуратно перемішайте. Закрийте герметичною кришкою і зберігайте в холодильнику на найхолоднішою полиці.

Гриби

Як зберігати в морозилці?
Найпростіший спосіб зберегти дари лісу на майбутнє — заморозити їх. Свіжими найкраще заготовлювати опеньки, боровики, підосичники, підберезники. Ці види добре тримають форму. Після попереднього відварювання можна помістити в морозилку будь-які сорти грибів. Щоб вони зберегли структуру і аромат, дотримуйтесь алгоритму:

ДОБРI НОВИНИ

  • відберіть свіжі і чисті гриби. Очистіть їх від сміття — голок, листів, трави. Промийте під струменем розсіченою води, стежте, щоб вони не деформувалися.
  • якщо ви морозу свіжі гриби, дайте їм просохнути і перекладіть в контейнер, а після в морозильну камеру.
  • якщо ви вирішили піддати гриби попередньої теплової обробки, варіть їх в киплячій воді протягом 5 хвилин. Зніміть піну, відкиньте на друшляк. Зачекайте, поки стече зайва вода, і розкладіть матеріал по контейнерах. Приберіть в морозилку.

Сушка
Зазвичай сушать ті гриби, з яких потім варять суп або подрібнюють в ікру. Під час цієї процедури вони зберігають всі свої поживні речовини. Зберігати їх дуже зручно — з 10 кг свіжих виходить 1 кг сушених. Зазвичай таким чином заготовляють опеньки, боровики, підосичники. У домашніх умовах простіше всього висушити дари лісу в духовці, для цього:

  • очистіть за допомогою ножа гриби від трави, голок і листя.
  • промийте і ретельно витріть.
  • наріжте тонкими пластинами.
  • розігрійте духовку до 45 градусів і помістіть туди гриби, попередньо простелена деко пергаментом.
  • коли дари лісу підсохнуть і перестануть прилипати до паперу, підійміть температуру до 75 градусів.
  • не закривайте дверцята духовки, необхідний приплив свіжого повітря і вентиляція.
  • періодично виймайте і остуджують деко. Весь процес займе близько 2 днів.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Список продуктів, які допоможуть впоратися з депресією

Маринування
Вам знадобляться:

  • гриби (підберезники, опеньки, білі, маслюки — будь-які) — 5 кг.
  • сіль — 20 гр.
  • вода — 0,75 л.
  • лавровий лист — 10 шт.
  • кориця — 0,5 гр.
  • гвоздика — 5 шт.
  • оцет — 2 ст.л.
  • перець запашні (горошок) — 5 шт.

Переберія гриби, промийте і просушіть. Закип’ятіть каструлю води. Покладіть в неї гриби, і, помішуючи лопаткою, варіть до повторного закипання. В процесі знімайте піну. Злийте первинну воду, відкиньте гриби на друшляк і закип’ятіть ще одну каструлю з водою. Покладіть спеції. Як тільки гриби в процесі варіння опустяться, додайте оцтову есенцію і ретельно перемішайте. Розкладіть по стерильною скляній тарі, закрийте кришкою і дайте охолонути. Після повного охолодження помістіть на зберігання.

Овочі

Заморожування
Для збереження корисних властивостей і вітамінів багато господинь часто заморожують овочі. Перед цим їх ретельно відбирають і оглядають на предмет ураження і гнилі. Якісний матеріал миють і обсушують на рушник, а потім нарізають кубиками, кружечками або соломкою. Краще зберігати такі заготовки в вакуумних пакетах. Годиться такий спосіб для моркви, кабачків, перцю і баклажанів.
Засолка
Улюблений спосіб збереження овочів, винайдений нашими далекими предками. Вам необхідно взяти:

  • огірки, помідори — 1 кг.
  • сіль — 60 гр.
  • вода — 1 л.
  • часник — 2 зуб.
  • корінь хрону — 30 гр.
  • хріновий лист — 2 шт.
  • листи вишні і смородини — 4 шт.
  • кріп — 1 пучок.

Вимийте овочі і залийте холодною водою, залиште на 2 години. Часник і корінь хрону очистіть від шкірки і подрібніть, кріп і листи промийте. На дно простерилизованной банки покладіть: зелень, на неї щільно помідори і огірки, між ними зубчики часнику і корінь хрону. Розчиніть сіль в холодній воді і залийте банки. Залиште їх в темному місці на 2 дня. Помутнілий розсіл процідіть, дістаньте нові стерилізовані банки, покладіть в них спеції і овочі щільними шарами. Доведіть розсіл до кипіння і залийте його в банки, щільно закрийте кришкою. Переверніть, дайте охолонути, відправте в льох або в холодильник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Як їсти і не товстіти? Список продуктів, від яких можна поправитися і схуднути

Фрукти

Зберігання в замороженому вигляді
Відберіть якісні плоди без червоточини і помятостей. Промийте під струменем води за допомогою щітки і миючого засобу. При необхідності поріжте на часточки і позбудьтеся від кісточок і серцевини. Існують спеціальні прилади для таких маніпуляцій. Покладіть в целофанові пакети і помістіть в морозилку.
Компоти
Щоб зварити смачний напій, який не заграє під час тривалого зберігання, дотримуйтесь таким алгоритмом:

  • огляньте матеріал на предмет гнилі , не використовуйте биті плоди.
  • видаліть кісточки і шкірку.
  • добре промийте і стерилізують банки.
  • розкладіть плоди в тару, заповнивши на 1/4, залийте окропом, прикрийте кришкою.
  • через 15 хвилин злийте воду в каструлю, додайте цукор і зваріть сироп.
  • залийте банки з фруктами розчином і щільно закрити йте.
  • переверніть, остудіть при кімнатній температурі і помістіть на зберігання.

, будьте обережні при заготівлі продуктів, подбайте про своє здоров’я! Ми сподіваємося, що завдяки статті ви забезпечите себе достатньою кількістю овочів, грибів і фруктів в холодну пору року.

Оцінити статтю
[Усього: Середній: ]

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

САМЫЕ ИНТЕРЕСНЫЕ НОВОСТИ ЗА СЕГОДНЯ!

Схожі статті

Що таке вузлова еритема нижніх кінцівок і як її лікувати у дітей і дорослих?

Megusta

Як харчуватися правильно, щоб бути здоровим?

Scooby

Лавровий лист з желатином для суглобів ( рецепт )

Marina

Як вибрати стоматологію в Києві

admin

Йога для початківців: напрямки та переваги занять ( відео )

Dmitry

Брак магнію в організмі — симптоми і способи заповнення

Andrey

Про що говорять пози сну і як вибрати правильне положення?

Elena

Постійно хочеться спати: які причини даного стану?

Elena

Мамопластика: що потрібно знати про операції з корекції грудей?

Murcia

Залишити коментар