Здоров'я

Насичені жири — в яких продуктах містяться, користь і шкода, добова норма

Насичені жири - в яких продуктах містяться, користь і шкода, добова норма
кокосове масло жирів

Корисні властивості

Користь від вживання полягає в наступному:

  • поліпшення процесів перетворення гормонів;
  • допомога у всмоктуванні макро- і мікроелементів, мінеральних речовин, вітамінів в кров;
  • позитивний вплив на роботу жіночих репродуктивних органів;
  • швидке отримання енергетичного запасу після вживання продуктів, що містять насичені жирні кислоти;
  • вміст у складі корисного для організму холестерину.

Можлива шкода

Несмотр я на достатню кількість корисних властивостей, насичені жири можуть завдати шкоди людині при неправильному і надмірному їх вживанні:

ХОРОШI НОВИНИ:

  • стрімкий розвиток цукрового діабету, а в разі його наявності погіршення стану хворого;
  • сильне ожиріння;
  • виникнення серцево-судинних захворювань;
  • порушення метаболічних процесів в організмі;
  • можливий розвиток атеросклерозу, цирозу печінки;
  • в деяких випадках можлива втрата дітородної функції у чоловіків.

Добова норма споживання / h 2
Для того, щоб підтримувати своє здоров’я, необхідно обмежувати і контролювати вживання в їжу насичених жирних кислот. За нормами, встановленими Міністерством охорони здоров’я Російської Федерації, в добу допускається з’їдати не більше 15-20 г цих речовин. В незалежності від ваги, віку і статі цей показник є однаковим абсолютно для всіх дорослих людей, але, зрозуміло, крім дітей, для яких діють особливі обмеження не більше 5 г на добу (старше 4 років). При покупці продуктів завжди намагайтеся уважно вивчати їх склад. Завжди дивіться на кількість жиру, що міститься в 100 г продукту, адже так вам буде простіше орієнтуватися, щоб вирахувати необхідну норму. Наприклад:

  • підвищений вміст більше 18 г жиру на 100 г продукту;
  • середній вміст 10-18 г жиру на 100 г продукту;
  • знижений зміст або знежирене — 0-2 г жиру на 100 г продукту.

Список продукції, що містить насичені жири

М’ясні продукти

є невід’ємною частиною щоденного раціону багатьох сучасних людей. Але варто пам’ятати про насичених жирних кислотах, що знаходяться в м’ясі і його похідних (наприклад, ковбасу), тому важливо намагатися обмежувати себе у вживанні такої їжі, щоб уникнути проблем зі здоров’ям. Все добре в міру. У цих м’ясних виробах містяться насичені жири в найбільшій кількості на 100 г продукту:

ДОБРI НОВИНИ

  • свиняче сало 21 г;
  • качине м’ясо 8,2 г;
  • сирокопчена ковбаса 7,3 г;
  • бекон 6,5 г;
  • гусяче м’ясо 6 г;
  • варена ковбаса 5,4 г;
  • баранина 5,2 г;
  • яловича вирізка 3,4 г;
  • свиняча відбивна 2,3 г;
  • куряче м’ясо 0,9 р.

Молочні продукти

Вкрай необхідні для здоров’я людини, але в помірній кількості. Наприклад, на ніч рекомендується випивати 1 стакан нежирного кефіру або ряжанки, з ранку їсти молочну кашу. У наступних молочних виробах міститься найбільше насичених жирні кислот на 100 г продукту:

  • вершкове масло 23 г;
  • сметана 20% жирності 6,5 г;
  • сир 20% жирності 5,5 г;
  • молоко 3,2% жирності 3,5 г;
  • тверді сорти сиру 2,5 г;
  • молоко 2,5% жирності 1,5 г;
  • знежирене молоко 0,15 г.

Здобні вироби та солодощі

рекомендується вживати в мінімальних кількостях або ж зовсім виключити зі свого раціону. Найбільша кількість жирів на 100 г продукту міститься в наступних кондитерських виробах:

  • молочний шоколад 10,4 г;
  • шоколадні цукерки 8 г;
  • торт 6,2 г;
  • шоколадне печиво 5 г;
  • морозиво-пломбір 4,1 г;
  • булочка здобна 3,5 г.

Масла рослинного походження

Дуже часті «гості» на кухні багатьох господинь. З їх допомогою ми заправляємо різні салати, робимо обсмажування:

  • кокосове масло 37 г;
  • масло з какао-бобів 30,4 г;
  • пальмова олія 24,5 г;
  • оливкова олія 6,7 г;
  • соняшникову олію 5,8 г;
  • кукурудзяна олія 5,3 м

Насичені жири абсолютно нешкідливі для організму людини, але лише за умови правильного і помірного їх вживання. Якщо харчуватися продуктами, що містять дані речовини у великих кількостях, то можна завдати незворотної шкоди для свого здоров’я. Головне вивчати склад всіх виробів, а також харчуватися смачною і корисною їжею.

Оцінити статтю
[Усього: Середній: ]

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Схожі статті

Що можна заморожувати на зиму в морозилці з овочів, фруктів і зелені?

Bobby

Нічні лінзи для відновлення зору: відгуки лікарів і реальних людей

Lamaxima

Чай для схуднення — огляд ефективної аптечної продукції

Maxim

Крем від втоми і болю в ногах

Axel

Дихальна гімнастика для схуднення живота — методики і комплекс вправ

Elena

Як робити інгаляції з мінеральною водою в небулайзере?

Scooby

Що можна приготувати з баклажанів?

Coolio

Бруксизм: лікування у дорослих і дітей, основні причини скреготу зубами і виготовлення капи

Murcia

Як харчуватися правильно, щоб бути здоровим?

Scooby

Залишити коментар