Діабет

Які продукти знижують цукор в крові

Які продукти знижують цукор в крові Після 40 років у багатьох людей з’являються перші симптоми підвищеного цукру крові. Можливо, це ще не діабет, а тільки переддіабетним стан, але це вже привід задуматися про правильне харчування, щоб не допустити розвитку хвороби. Однак в цьому віці багато чоловіків і жінки вже хворі на діабет 2 типу, що робить підбір продуктів харчування необхідною умовою нормального функціонування підшлункової залози.

Зміст

  • 1 М’ясні продукти
  • 2 Риба
  • 3 Крупи
  • 4 Овочі
  • 5 Ягоди і фрукти
  • 6 Бобові
  • 7 Горіхи
  • 8 Спеції
  • 9 Інші продукти
  • 10 Як харчуватися для зниження цукру?
    • 10.1 Організація харчування вагітних
    • 10.2 Раціон для дітей
  • 11 Популярні рецепти гипогликемической дієти
    • 11.1 Фаршировані кабачки начинкою з грибів і гречаної крупи
    • 11.2 Луково-кальмаровий рубаний шніцель
    • 11.3 Капустяні зрази з начинкою
    • 11.4 Житні чорничні оладки

М’ясні продукти

М’ясні продукти важливий постачальник білка, необхідного для нормального функціонування організму. При включенні цього виду продуктів в раціон діабетика необхідно звертати увагу на такі критерії, як:

  • жирність.
  • спосіб приготування.
  • середньодобова дозування.

Які продукти знижують цукор в крові
Лікарі рекомендують вживати хворим на діабет не більше 100 г м’яса в добу.

Лікарі рекомендують вживати не більше 100 г м’яса в добу. З способів приготування забороненим є жарка, т. К. При цьому м’ясо буде жирним, а такий продукт для пацієнтів з 2 типом діабету перебуває під забороною. Крім того, продукти, необхідні для смаження, і сам процес збільшують гипогликемический індекс (ГІ) і калорійність готових страв.

Допускаються до прийому лише пісні сорти, такі як:

  • телятина.
  • курка (без шкіри).
  • індичка (без шкіри).
  • кролик.
  • нежирні шматки свинини.

М’ясо птиці має бути без шкіри, т. к. в ній міститься дуже багато жирів. Крім білків м’ясні продукти містять інші корисні речовини:

  • курка і індичка таурин і ніацин, що сприяють відновленню нервових клітин і покращують функціонування нервової системи.
  • кролик амінокислоти, залізо, фосфор.
  • свинина вітамін В1 і мікроелементи.

Риба

Риба прекрасний низьковуглеводних дієтичний продукт з ГІ, рівним 0. Лікарі рекомендують включати рибу і деякі рибні консерви в раціон в кількості 150 г, але не частіше 2 разів на тиждень.

Які продукти знижують цукор в крові
Дуже добре, якщо є можливість включити в рац іон діабетика свіжу сьомгу.

Вибирати слід нежирні сорти і готувати їх також, як і м’ясо: усіма способами, крім смаження. Корисними для діабетиків вважаються такі сорти свіжої риби, як:

  • карась.
  • окунь.
  • судак.
  • минтай.

Дуже добре, якщо є можливість включити в раціон свіжу сьомгу, горбушу, форель або тунець. Якщо такої можливості немає, ці види риби можна придбати в консервованому вигляді, звертаючи уваги на те, щоб вони були приготовлені у власному соку (не в маслі) або з додаванням спецій: гірчиці, кропу, гострого перцю. Особливо корисні сьомга, яка містить велику кількість вітаміну омега 3, і форель, в якій містяться антиоксиданти, корисні жирні кислоти і велика кількість білка. Форель сприяє нормалізації ваги і очищенню організму.

При діабеті 2 типу категорично заборонено їсти рибу:

  • копчену.
  • солону.
  • в’ялену.
  • жирну.

Які продукти знижують цукор в крові
При діабеті 2 типу категорично заборонено їсти копчену рибу.

Крупи

Каші джерело довгих вуглеводів, т. е. таких, які повільно засвоюються організмом, забезпечують тривале відчуття насичення і не допускають різких стрибків цукру крові. Крім того, в кашах міститься велика кількість білка, вітамінів, клітковини, мікроелементів.

Однак не всі крупи і каші, приготовані з них, корисні при цукровому діабеті. т. к. мають різний ГІ. Також слід враховувати, що відварена у воді крупа має більш низький ГІ, ніж сира. Але каші з додаванням молока, масла, цукру (навіть в невеликих кількостях) збільшують ГІ.

К круп (і каш з них), рекомендованим при діабеті, відносяться:

ХОРОШI НОВИНИ:

  • перлова (22 од.). Крім низького ГІ її користь полягає у високому вмісті:
    • вітамінів А, В1, В2, В6, В9, Е, РР.
    • глютену.
    • лізину амінокислоти, що входить до складу колагену.
  • Гречана. Сира гречка має ГИ 55 од., а відварена 40 од. Гречка багата:
    • фолієвою кислотою.
    • залізом.
    • магнієм.
    • амінокислотами (16 видов), в т. Ч. Незамінними.
  • Вівсяна (40 од.), що має низьку калорійність і високий вміст клітковини.
  • Пшенична (45 од.). Її головна перевага високий вміст клітковини, яке благотворно впливає стан і функціонування шлунково-кишкового тракту. Найбільш корисними сортами пшеничних круп є арнаутка, булгур і жито.
  • Ячна. ГІ крупи становить 35 од., Каші 50 од. До її складу входять:
    • ненасичені жирні кислоти.
    • бета-каротин.
    • токоферол.
    • марганець.
    • фосфор.
    • кальцій.
    • мідь.
    • йод.
    • вітаміни групи В.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Що їдять при харчовому отруєнні: дозволені продукти

Які продукти знижують цукор в крові
Користь перлової каші полягає у високому вмісті вітамінів А, В1, В2, В6, В9, Е, РР.

Які продукти знижують цукор в крові
Гречка багата фолієву кислоту, залізо, магній, амінокислотами.

Які продукти знижують цукор в крові
Головне достоїнство пшеничного каші високий вміст клітковини, яке благотворно впливає на стан і функціонування шлунково-кишкового тракту.

Які продукти знижують цукор в крові
Які продукти знижують цукор в крові
Які продукти знижують цукор в крові
К круп, що не рекомендованим до вживання при захворюванні підшлункової залози, відносяться:

  • рисова (65 од.) .
  • кукурудзяна (70 од.).
  • манна (60 од.).
  • пшоняна (70 од.).

Винятком є ​​бурий рис: його ГІ становить 45 од.

Рекомендована добова доза каш становить 150 м

Овочі

Уважається, що овочі відносяться до продуктів, що знижує цукор у крові. Однак це твердження не так. Не існує продуктів, що знижують показники глюкози крові, є продукти, вживання яких не призводить до його підвищення. До розряду таких продуктів відносяться овочі. Дієта при гіперглікемії обов’язково повинна включати їх в свій раціон.

Овочі є невід’ємною частиною здорового харчування, т. К. Містять вітаміни і клітковину, володіють зниженою калорійністю і ГІ в діапазоні від 10 до 30 од. Овочі сприятливо впливають на діяльність шлунково-кишкового тракту і сприяють зниженню маси тіла, що є проблемою для більшості пацієнтів з підвищеним рівнем глюкози крові.

Які продукти знижують цукор в крові
Овочі є невід’ємною здебільшого здорового харчування, т. К. Містять вітаміни і клітковину , володіють зниженою калорійністю і ГІ в діапазоні від 10 до 30 од.

Вважається корисним регулярне вживання:

  • кабачків.
  • капусти.
  • редису.
  • баклажанів.
  • огірків.
  • селери.
  • солодкого перцю.
  • спаржі.
  • свіжої Єлени.
  • гарбуза.
  • томатів.
  • хрону.
  • зеленої квасолі.
  • шпинату.

Овочі слід вживати в свіжому, вареному або тушкованому вигляді.

ягоди і фрукти

Харчування при гіперглікемії може включати фрукти і ягоди, але далеко не всі і у невеликій кількості.

Які продукти знижують цукор в крові
Діабетикам можна вживати вишню.

Справа в тому, що всі фрукти мають високий рівень бистроусвояемих вуглеводів. Тому вживати можна лише ті, ГІ яких не перевищує 30 од. До таких фруктам і ягодам відносяться:

  • лимони.
  • грейпфрути.
  • мандарини.
  • зелені яблука.
  • груші.
  • солодкі абрикоси.
  • зелені банани.
  • вишня.
  • червона смородина.
  • малина.
  • полуниця.
  • суниця.
  • агрус.

Окремо слід сказати про авокадо. Дослідження аналізів крові довели, що цей заморський фрукт покращує сприйнятливість рецепторів до інсуліну, ніж зменшує рівень глюкози крові. Тому він вважається корисним при діабеті 2 типу.

Бобові

Бобові є джерелом білка, клітковини і містять в своєму складі повільно засвоюються вуглеводи, які всмоктуються без участі інсуліну і відрізняються низьким ГІ ( від 25 до 35 од.).

Які продукти знижують цукор в крові
бобові принесуть полізу тим, хто страждає на цукровий діабет 2 типу.

Ці якості роблять бобові корисними для тих, хто страждає на цукровий діабет 2 типу. Однак ці продукти мають високу калорійність, що необхідно враховувати при їх включенні в раціон.

При вживанні бобів необхідно дотримуватись деяких правил:

  1. Добова норма не повинна перевищувати 150 м
  2. Найбільш низькокалорійними є варені боби. При такому вигляді обробки вони зберігають максимальну кількість корисних речовин.
  3. Не можна вживати в їжу недоварені бобові, т. К. Це призведе до вступу в організм шкідливих для діабетиків токсинів.

Найбільш поширеними бобовими є квасоля і горох.

Квасоля в своєму складі містить у великій кількості:

  • вітаміни А і С.
  • мікроелементи: магній і калій.
  • пектин.
  • білок.

При приготуванні страв з квасолі її обов’язково слід вимочувати в холодній воді не менше 12 годин, щоб розчинити олігосахариди речовини , що викликають метеоризм.

Які продукти знижують цукор в крові
Додаючи горох в раціон на регулярній основі, можна позбутися від печії.

до складу гороху входить набагато більше корисних речовин, серед яких:

ДОБРI НОВИНИ

  • вітаміни: А, К, Н, В, Е, РР.
  • м ікроелементи: магній, алюміній, залізо, селен, цинк, молібден, йод, титан.
  • ліпідні і рослинні волокна.
  • крохмаль.

Додаючи горох в раціон на регулярній основі, можна позбутися від печії і нормалізувати:

  • роботу шлунково-кишкового тракту, нирок, печінки, серця.
  • жировий обмін.
  • рівень холестерину.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Які фрукти можна їсти при схудненні?

Горіхи

Горіхи при діабеті вживати можна. Вони насичують організм білками, вітамінами, мінералами, підсилюють витрата глюкози клітинами і тканинами. Однак горіхи продукти висококалорійні, тому їх добова доза не повинна перевищувати 30-60 г.

Своїми харчовими якостями цінується арахіс, який на 30% складається з білка і на 45% з якісного і легкозасвоюваного жиру. Крім того, до складу арахісу входять:

  • вітаміни групи В.
  • мікроелементи: селен, магній, залізо, марганець, цинк.
  • нікотинова кислота .
  • аскорбінова кислота.
  • кальциферол.

Які продукти знижують цукор в крові
Мигдаль вважається найбільш корисним для людини. До його складу входять 30% білка і 50% жирів.

Мигдаль вважається найбільш корисним для людини. До його складу входять 30% білка і 50% жирів, велика кількість кальцію і ефірних масел.

Волоський горіх незамінний для підтримки нормального функціонування клітин головного мозку, що зазнає енергетичне виснаження в умовах недостатності інсуліну і гіперглікемії. У їжу можна вживати не тільки ядра, але і відвари з горіхових перегородок і листя.

Речовини, що входять до складу горіхів кешью, сприяють якнайшвидшої утилізації цукру клітинами і тканинами, в результаті чого приходить в норму цукор крові. Продукт добре підходить в якості перекусу між основними прийомами їжі.

Фундук (ліщина) висококалорійний продукт, на 70% складається з ненасичених жирів. Крім того, до його складу входять:

  • амінокислоти.
  • білкові речовини.
  • харчові волокна.
  • більше 10 вітамінів .

Діабетикам рекомендується вживати фундук в сирому вигляді і не більше 30 г на добу.

Спеції

Перелік спецій, корисних при діабеті , великий. Ці ароматичні добавки не тільки покращують смакові якості страв, але і здатні знижувати рівень цукру крові.

Які продукти знижують цукор в крові
Феноли, що входять до корицю, добре справляються із запальними процесами, які виникають при діабеті.

При захворюваннях підшлункової залози дієтологи радять звернути увагу на такі спеції, як:

  1. Кориця. Феноли, що входять до її складу, добре справляються із запальними процесами, які виникають при діабеті.
  2. Куркума. Ця спеція не тільки допомагає знизити цукор, а й сприяє очищенню і зміцненню печінки і зниження ваги.
  3. Гвоздика і імбир, що сприяють нормалізації цукру крові.
  4. Мускатний горіх.

Діабетикам протипоказані до прийому спеції, що володіють сечогінним ефектом.

Інші продукти

Припустимими до прийому при діабеті є:

  • молоко і кисломолочна продукція.
  • соєві продукти.
  • гриби.
  • чай і каву, але без цукру і молока.

Лактоза відноситься до розряду швидких вуглеводів, тому не бработанное молоко підвищує рівень глюкози. Перевагу слід віддавати молочним продуктам, які пройшли термічну обробку.

Які продукти знижують цукор в крові
Корисними при діабеті є сири.

Корисними є:

  • несолодкі йогурти (білого кольору).
  • вершкове масло домашнього виробництва продукту в якому відсутні речовини, що поліпшують смак.
  • сири.
  • жирний сир (не більше 150 г на добу).

Соєві продукти повністю нешкідливі для діабетиків і допомагають заповнити нестачу речовин, що містяться в заборонених молочних продуктах.

Гриби корисні завдяки присутності твію в їх складі великої кількості білка і повільних вуглеводів.

Як харчуватися для зниження цукру?

Щоб знизити цукор крові, необхідно організувати своє харчування, виходячи з таких правил:

  1. Виключити переїдання будь їжею.
  2. Побороти залежність від їжі з переважанням легкозасвоюваних вуглеводів: випічки, фастфуда, солодощів.
  3. Щоденний раціон повинен складатися з продуктів, які не збільшують показники цукру крові, т. е. мають ГІ до 50-55 одиниць.
  4. Організм повинен отримувати в день не менше 25 г клітковини, яка сприяє звільненню його від токсинів і уповільнює процес всмоктування цукру з кишкового просвіту.
  5. Дотримуватися низьковуглеводній дієти .

Які продукти знижують цукор в крові
Для зниження цукру в крові потрібно виключити вживання сладосте й.

Організація харчування вагітних

Дієта вагітних жінок, які страждають на діабет, повинна бути узгоджена з ендокринологом. До загальних вимог можна віднести наступні:

  1. Добова енергетична цінність раціону не повинна перевищувати 2000-2200 ккал, при ожирінні 1600-1900 ккал.
  2. Дієта повинна містити 200-250 г вуглеводів, 60-70 г жирів і збільшена кількість білків (1-2 г на 1 кг маси тіла).
  3. Необхідні додаткові джерела вітамінів А, групи в, С і D, фолієва кислота (400 мкг в день ) і йодид калію (200 мкг в день).
  4. Забороняється вживання будь-яких солодощів, морозива, шоколаду, виноградного соку, манної і рисової каш.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Кисломолочні продукти при грудному вигодовуванні

Раціон для дітей

раціо н дитину, яка страждає на діабет, нічим не відрізняється від раціону дорослих. Він повинен включати:

  • морську рибу і морепродукти.
  • несолодкі фрукти і ягоди.
  • всі види овочів, крім картоплі.
  • свіжу і сушену зелень.
  • продукти з молочної сироватки з низьким відсотком жирності: ряжанку, кефір, йогурт, сир.

Які продукти знижують цукор в крові
Раціон дитини, що страждає діабетом, може включати морепродукти.

Важливою умовою правильного харчування дитини при діабеті є організація прийому їжі: її слід приймати 5-6 разів на день. При цьому на сніданок, обід і вечерю слід вживати по 25% денного раціону, а в проміжні прийоми (2 сніданок, полуденок) по 10-15%.

Популярні рецепти гипогликемической дієти

Гипогликемическая дієта одноманітна тільки на перший погляд. Однак існує безліч смачних, корисних і легких у виконанні страв, які сподобаються не тільки діабетикам, але і всім членам сім’ї.

Фаршировані кабачки з начинкою з грибів і гречаної крупи

Фаршировані кабачки відмінне дієтичне блюдо, що підходить для обіду або вечері. Щоб його приготувати, необхідно взяти:

  • 1 кабачок.
  • 50 г гречаної крупи.
  • 50 г ріпчастої цибулі.
  • 2 великих печериці.
  • 1 помідор.
  • 100 г твердого сиру.
  • сіль.
  • італійські трави.
  • червоний перець.
  • 1 ст. л. рослинного масла.

Які продукти знижують цукор в крові
Фаршировані кабачки відмінне дієтичне блюдо, що підходить для обіду або вечері.

Технологія приготування така:

  1. В підсоленій воді відварити гречку.
  2. Цибулю і моркву натерти на тертку, гриби дрібно нарізати. Всі покласти на сковороду і обсмажити в невеликій кількості олії. Додати за смаком сіль, перець і італійські трави.
  3. Перемішати гречку з засмажкою.
  4. Кабачок миють, ріжуть навпіл, ложкою вичищають насіння.
  5. На дно кожної половини кабачка укладають тонкі скибочки сиру, заповнюють начинкою, зверху кладуть тонкі скибочки помідора.
  6. Кабачки поміщають в форму для випікання. На дно наливають трохи води (0,5 см) і випікають 30-40 хвилин при температурі 180 ° С.
  7. За 15 хвилин до закінчення випікання кабачки посипають тертим сиром.

Луково-кальмаровий рубаний шніцель

Для приготування страви беруть:

  • 500 г кальмарів.
  • 1 яйце.
  • 1 невелику цибулину.
  • зелень і цибулю-порей.
  • панірувальні сухарі.
  • рослинне масло.
  • сіль.
  • перець.

Які продукти знижують цукор в крові
Луково-кальмаровий рубаний шніцель може входити в меню діабетика.

Готують шніцель наступним чином:

  1. Подрібнюють в м’ясорубці тушки кальмарів. У фарш додають сухарі, сіль, перець.
  2. Дрібно нарізану цибулю підсмажують на сковорідці і додають в фарш разом з рубаною зеленню.
  3. З готового фаршу формують шніцелі товщиною не більше 1 см, умочують їх у збите яйце, потім в панірувальні сухарі і протягом 5 хвилин обсмажують на добре розігрітій сковороді.

Капустяні зрази з начинкою

Страву готують з таких інгредієнтів:

  • 500 г цвітної капусти.
  • 4 ст. л. рисової муки.
  • 1 пучка зеленої цибулі.

Технологія приготування включає наступні кроки:

  1. Капусту розібрати на суцвіття, проварити протягом 15 хвилин і дати охолонути.
  2. Остиглий продукт подрібнити, додати 3 ст. л. борошна, сіль і залишити тісто на 30 хвилин.
  3. Приготувати начинку з круто звареного подрібненого яйця і дрібно нарізаної зеленої цибулі.
  4. З капустяного тіста скачати кульки, розім’яти руками до форми коржі, начинити яйцем з цибулею, защепіть і надати форму котлет.
  5. Кожну котлету обваляти в рисовому борошні, викласти на розігріту сковороду і обсмажувати 9 хвилин на маленькому вогні.

Житні чорничні оладки

Щоб приготувати цей смачний десерт, треба взяти:

  • 150 г ягід чорниці.
  • 1 ст. житнього борошна.
  • 1 яйце.
  • 2 пакетика по 1 г трави стевії.
  • 200 г нежирного сиру.
  • ½ ч. л. гашеного соди.
  • рослинне масло.
  • сіль.

Продукти, що знижують цукор в крові

Діабет. Продукти знижують цукор. Як знизити рівень глюкози в крові

Технологія приготування така:

  1. В 300 мл окропу замочують стевію і залишають на 15 хвилин.
  2. Ягоди чорниці миють, висушують.
  3. В емальованому посуді розмішують яйце, сир, настойку стевії, додають сіль, перемішану з борошном.
  4. Замішують тісто, додаючи олію. Вводять ягоди.

Випікають млинці на добре розігрітій сковороді.

Оцінити статтю
[Усього: Середній: ]

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Схожі статті

Препарат Піоуно: інструкція із застосування

Megusta

Правильний торт для діабетиків — це який? Поради та обрані рецепти

Maria

Препарат Діабеталонг: інструкція із застосування

Elena

Огірковий салат з м’ятою і ківі

Alex

Результати застосування Вобензиму плюс при діабеті

Alfonso

Як лікувати діабет засобом Хумулин М3?

Marina

Дієтична м’ясна солянка

Tanya

Сирний пудинг з родзинками

Coolio

Мазь Детралекс: інструкція із застосування

Undershmidtther

Залишити коментар