Діабет

Які каші можна їсти при цукровому діабеті

Які каші можна їсти при цукровому діабеті Діагноз діабет часто вимагає від хворого повного перегляду способу життя і харчування. З раціону потрібно максимально видалити продукти, що містять вуглеводи, і при цьому не завдати шкоди організму. Каші корисне джерело складних вуглеводів.

Зміст

  • 1 Користь каші при діабеті
  • 2 Можлива шкода
  • 3 Які каші краще при діабеті 2 типу?
  • 4 Правила приготування каш при діабеті
  • 5 Рецепти діабетичних каш
    • 5.1 Гречана
    • 5.2 Манна
    • 5.3 Перлова
    • 5.4 Вівсяна
    • 5.5 Пшоняна
    • 5.6 Пшенична
    • 5.7 Кукурудзяна
    • 5.8 Горохова
    • 5.9 Ячна
    • 5.10 Рисова
    • 5.11 Льняна

користь каші при діабеті

Більшість продуктів містить прості вуглеводи. Вони мають маленьку молекулярну масу, тому на їх розщеплення не потрібно багато часу і ферментів. Швидке всмоктування збільшує показник цукру в крові.

Які каші можна їсти при цукровому діабеті
Каші при діабеті мають високу харчову значимістю, тому що містять складні вуглеводи.

Каші при діабеті мають високу харчову значимістю, тому що містять складні вуглеводи. Вони перетравлюються організмом набагато довше, продукт розщеплення глюкоза всмоктується повільніше, при цьому довго зберігається відчуття ситості.

Різні злаки включають великий набір вітамінів, макро- і мікроелементів, необхідних для нормального обміну речовин і регулювання рівня цукру в крові ( наприклад, в них багато вітаміну С). Високий вміст флавоноїдів позитивно позначається на активності багатьох ферментів в організмі, ослабленому діабетом.

До складу каш входять такі життєво важливі елементи:

  • залізо.
  • кальцій.
  • калій.
  • натрій.
  • магній.

Вони впливають на баланс в рідкому середовищі організму, підтримують нормальний рівень заліза в крові. Крім того, злакові культури і горох містять такі рідкісні мікроелементи, як йод, молібден, мідь, нікель, марганець, кремній. До складу каш входять білки, жири, жирні кислоти, пектин. Ліпотропні речовини (специфічні амінокислоти) сприяють перетворенню холестерину в жовчні кислоти, тим самим знижують його рівень в організмі. Всі компоненти, які містять каші, в сукупності підвищують опірність організму при діабеті.

Які каші можна їсти при цукровому діабеті
Злакові культури і горох містять такі рідкісні мікроелементи, як йод, молібден, мідь, нікель, марганець, кремній.

Можлива шкода

різні каші мають різні показники глікемічного індексу (ГІ), який показує як швидко відбувається всмоктування вуглеводів (крохмалю) з продукту. Шкода каші для діабетиків може бути пов’язаний з неправильним підбором раціону, який не враховує показники рівня цукру в крові і ГІ. Крім того, злаки містять велику кількість глютену, тому вони можуть завдати шкоди при необхідності дотримуватися безглютенової дієту.

Ще однією причиною шкоди каші може бути низька якість вихідного продукту через порушення умов вирощування, збору і зберігання: крупа може містити грибок цвілі, сторонні включення у вигляді тирси, дрібних каменів і ін. Крупа, зроблена з зерна, вирощеного із застосуванням пестицидів, теж здатна завдати шкоди здоров’ю.

ХОРОШI НОВИНИ:

Які каші краще при діабеті 2 типу?

Діабетики, у кіт яких діагностовано захворювання по 2 типу, можуть включати в раціон тільки каші з ГІ не вище 49 одиниць. Потрібно пам’ятати, що різні технології приготування здатні змінити показники цієї величини, тому при складанні меню безпечніше вибирати крупи з низьким значенням ГІ. Це можуть бути:

  • перлова.
  • ячна.
  • гречана.
  • різні види пшеничного.
  • вівсяна.
  • кукурудзяна.
  • горох.
  • пшоно.
  • рис.

Які каші можна їсти при цукровому діабеті
При діабеті 2 типу потрібно вживати рисову кашу.

Які каші можна їсти при цукровому діабеті
В меню хворого повинна входити перлова каша.

Які каші можна їсти при цукровому діабеті
Також можна при діабеті вживати кукурудзяну кашу.

Які каші можна їсти при цукровому діабеті
Які каші можна їсти при цукровому діабеті
Які каші можна їсти при цукровому діабеті
Головна умова при виборі круп для приготування страви помірність і різноманітність. Надмірним захопленням будь-якого продукту при дієті можна домогтися зворотного ефекту і підвищити рівень цукру в крові. Перед складанням меню слід порадитися з дієтологом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Які бувають шпалери для стін?

Правила приготування каш при діабеті

Порція на 1 прийом не повинна бути великою, тому перед приготуванням потрібно визначити необхідну кількість крупи. Процес приготування страви для діабетиків має свої особливості:

  1. Варити крупу слід тільки на воді, і при необхідності додавати молочні продукти в кінці.
  2. Цукор додавати не можна, підсолодити блюдо можна спеціальними діабетичними сахарозаменителями.
  3. Крупу слід ретельно перебирати, промивати кілька разів для зменшення кількості крохмалю.
  4. Найбільш щадний спосіб приготування при діабеті запарювання, він допомагає зберегти поживні речовини , рослинні ферменти, підсилює корисні властивості клітковини.

Для заправки готового продукту дієтологи рекомендують використовувати тільки рослинні масла: соняшникове, кунжутне, кукурудзяна та ін. Це додає аромат і не допускає високу калорійність в страві.

Рецепти діабетичних каш

Пацієнти з діагнозом діабет 2 типу часто розцінюють свою дієту як перелік заборон. Але харчування при цьому захворюванні може бути і корисним, і смачним. Існує багато рецептів діабетичних каш, що дозволяють приготувати смачну їжу і зберегти нормальний рівень цукру в крові.

Які каші можна їсти при цукровому діабеті
Для заправки готового продукту дієтологи рекомендують використовувати соняшникову олію.

Гречана

За харчовою цінністю займає наступне після вівсянки місце. При покупці краще вибирати зелену крупу, вона відрізняється від коричневої смаковими якостями і великим вмістом корисних речовин. Можна приготувати самостійне блюдо або використовувати кашу як гарнір до риби або м’яса.

1 порцію страви готують з 130 г крупи і 1 склянки води. Крупу перебирають, промивають під проточною водою, дають їй стекти. У киплячу воду додають трохи солі і опускають заготовку. Накривають кришкою, варять після закипання 20 хвилин. Після цього дають блюду постояти, щоб вбралася вся рідина. Щоб каша вийшла розсипчастою, її під час варіння не перемішують.

Приготувати гречаний сніданок можна з вечора. Для цього промиту крупу укладають в посуд і заливають теплою водою або нежирним кефіром. На 3 ст.л. гречки беруть 1 склянку рідини. Ємність накривають кришкою і залишають в теплому місці до ранку. Для зручності можна попередньо промиту і висушену крупу змолоти в блендері до стану порошку. Дрібна структура допомагає злаку добре розбухати.

Корисно їсти кашу з пророслих зерен гречки. Блюдо також можна приготувати без теплової обробки. Вимиту крупу укладають в банку, заливають остившім окропом і залишають в теплі на 1 добу. Пророслі зерна зливають і змішують з нежирним кефіром або йогуртом.

Манна

Манну крупу отримують після переробки спеціальних сортів пшениці. Вона володіє високим глікемічним індексом. Помічено, що після вживання манки хворого мучить печія, відчувається важкість у шлунку. Тому при діабеті слід обмежити використання цієї крупи.

1 стакан води доводять до кипіння, крупу (6 ст.л.) малими порціями всипають в каструлю, постійно перемішуючи, щоб уникнути появи грудок. Варять манку 7-10 хвилин на повільному вогні. У готову страву можна додати підсолоджувач, жменя волоських горіхів або цедру 1 апельсина. Можна приготувати кашу, додавши в кінці варіння знежирене молоко, для цього зменшують кількість води.

Які каші можна їсти при цукровому діабеті
Манну крупу отримують після переробки спеціальних сортів пшениці.

Перлова

Крупа виготовляється з ячменю і містить чималу кількість глютену. З неї можна приготувати розсипчасту або в’язку кашу. Зерна при варінні збільшуються в 5-6 разів, тому її рекомендують попередньо замочувати на кілька годин, а при приготуванні доливати води з розрахунку 1: 1.

ДОБРI НОВИНИ

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Судоми і здригання при засипанні - чому ми смикається уві сні і що можна зробити?

Страву можна приготувати на водяній бані, тоді всі корисні властивості крупи збережуться в повному обсязі.

Для приготування каші беруть 3-4 ст. л. перловки, промивають в проточній воді і замочують. При варінні використовують неміцні м’ясні або грибні бульйони, це покращує смакові якості готового продукту. Підготовленої рідиною заливають крупу, додають сіль і варять 20 хвилин, після чого знімають з вогню і загортають. При подачі до столу в блюдо додають дрібно нарізаний, пасеровану в 1 ст.л. рослинного масла, ріпчаста цибуля (1 головка).

Вівсяна

Вважається кращою кашею, тому що зручна в приготуванні і при низькій калорійності володіє великим спектром корисних властивостей. Однак вівсяні пластівці швидкого приготування не так корисні, як цільнозерновий крупа.

Які каші можна їсти при цукровому діабеті
Вівсянка вважається кращою кашею, тому що зручна в приготуванні і при низькій калорійності володіє великим спектром корисних властивостей.

на 1 порцію знадобиться 3-4 ст.л. крупи з цільного або дробленого зерна, їх заливають 1 склянкою води, варять 10-15 хвилин, після чого накривають і наполягають ще 10 хвилин. Пластівці варити не слід, їх заливають окропом з розрахунку 1: 4 і наполягають в закритому посуді 15 хвилин. Після закінчення цього часу в кашу можна додати будь-які свіжі або заморожені ягоди, шматочки фруктів, жменю подрібнених горіхів.

Пшоняна

Пшоно при довгому зберіганні набуває гіркуватий присмак, тому її НЕ заготовляють про запас. Для корисної та смачної каші вибирають зерна яскраво-жовтого кольору. Потрібно врахувати, що пшоно при варінні збільшується в об’ємі в 4 рази. З пшенкой добре поєднується гарбуз, до готового продукту можна додати.

Для приготування 1 порції класичного варіанту страви беруть 50 г крупи і 1 стакан води. Крупу промивають під струменем холодної води 3-4 рази і обдають окропом. Воду доводять до кипіння, додають 1 ст.л. рослинного масла, трохи солі. Підготовлену крупу всипають в каструлю. Готують кашу на повільному вогні під закритою кришкою протягом 10-12 хвилин. Каструлю знімають з вогню, загортають рушником на 10 хвилин.

Щоб приготувати кашу з гарбузом, в киплячу, злегка підсолену воду, закладають промиту крупу і варять до напівготовності. Гарбуз (200 г) очищають від шкірки, ріжуть на невеликі кубики, з’єднують з вмістом каструлі і варять на слабкому вогні ще 10 хвилин, помішуючи. Знімають з вогню і дають настоятися. Таке блюдо рекомендується їсти не частіше 2 разів на тиждень.

Які каші можна їсти при цукровому діабеті
Пшенична каша містить цинк, який стимулює вироблення гормону інсуліну.

Пшенична

Готовий продукт здатний позитивно впливати на рівень цукру: пшенична крупа містить цинк, який стимулює вироблення гормону інсуліну. Різновид пшеничного полб’яною крупа містить ще більше корисних речовин завдяки щадному способу обробки злаку.

Кашу можна приготувати з дробленого або цілого зерна. 0,5 склянки крупи промивають, заливають киплячою підсоленою водою (200 мл), варять 15 хвилин. Цілі зерна варять не менше 40 хвилин. Корисно їсти кашу з пророслої пшениці, для цього просушені зерна перемелюють в блендері, заливають водою і варять кілька хвилин.

Кукурудзяна

Рекомендується кукурудзяну кашу вживати не більше 2 разів на тиждень. Відзначено, що показник глікемічного індексу можна знизити, якщо приготувати страву негустий консистенції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Чи можна їсти горох при цукровому діабеті?

Крупа з кукурудзи вариться в пропорції 1: 2, на 1 порцію належить не більше 150 г каші. Крупу промивають під струменем проточної води, опускають в підсолену воду, дають закипіти. Варять крупу до готовності не менше 20 хвилин під закритою кришкою. Після закінчення варіння готову страву заправляють рослинним маслом.

Можна в класичний варіант каші внести новий смак, додавши підливу з ріпчастої цибулі з томатами. Для цього в глибокій сковороді розігрівають 2 ст. л. рослинного масла, в якому пасерують 2 невеликі головки ріпчастої цибулі. Додають в заготовку очищені від шкірки і подрібнені томати (2 шт.), Гасять під закритою кришкою 2-3 хвилини. Готову підливу змішують зі звареної до напівготовності кукурудзяною кашею і дають згасити ще 3-4 хвилини.

Які каші можна вживати при цукровому діабеті?

Пшоно і пшоняна каша при цукровому діабеті

Горохова

Правильно приготовлена ​​їжа з гороху здатна тримати в нормі показники глюкози в крові, тому горохову кашу переважно включати в раціон при діабеті.

Білок гороху засвоюється краще, ніж білки тваринного походження, бобові служать заміною м’ясу та рибі.

До варіння 0,5 склянки го Оха слід промити і замочити в теплій воді на 6-8 годин, це скоротить час приготування. Набряклі боби ще раз промивають, заливають водою, варять до повного розм’якшення. З готового блюда зливають залишки води, збивають в блендері до однорідного стану. Заправляють кашу кунжутним маслом і негострими спеціями, за бажанням можна додати для приємного відтінку смаку 1-2 зубчики часнику. Продукт можна вживати як самостійну страву або як гарнір.

Ячна

Ця крупа, як і перлова, виходить з ячменю, володіє такими ж корисними властивостями. Допускається додавання в готову кашу невеликої кількості вершкового масла або розведеного молока. Для приготування 1 порції беруть 0,3 склянки крупи, промивають, варять у підсоленій воді 10 хвилин. Накривши рушником, дають блюду дійти ще 5-7 хвилин.

Які каші можна їсти при цукровому діабеті
Діабетики в своє меню можуть включати ячну кашу, яка має безліч корисних властивостей.

Рисова

Діабетикам підходить тільки бурий рис. Цей вид злаку проходить найменшу обробку, з зерен віддаляється тільки жорстка верхня полова, при цьому зберігається висівковий коричнева оболонка, яка містить клітковину і вітаміни.

Тривалість приготування страви з бурого злаку більше, ніж у страв з білого рису, тому його рекомендується попередньо замочувати. Цей захід до того ж знижує вміст нітратів в крупі. З неї можна приготувати смачну кашу, присмачивши її шматочками фруктів.

Промиту після замочування крупу (0,3 склянки) заливають водою в співвідношенні 1: 3, варять 20-25 хвилин. Зелене яблуко очищають від плодоніжки і насіння, нарізають кубиками. У кашу кладуть замінник цукру, корицю або ванілін на кінчику ложки, 1 ч.л. рослинного масла, підготовлені яблука. Всі інгредієнти ретельно перемішують, каструлю з кашею тримають на слабкому вогні ще 3-4 хвилини, після чого знімають і загортають на 10-15 хвилин.

Льняна

Зерна льону стимулюють вироблення в організмі власного інсуліну, каша з них корисна при діабеті, якщо хворого мучить печія.

Найкраще готувати кашу з перемелених зерен, попередньо промитих і висушених. 2 ст.л. порошку заливають 1 склянкою гарячої води (+ 92 ° C), накривають, дають настоятися 15-20 хвилин. Готову кашу можна вживати з кефіром.

Оцінити статтю
[Усього: Середній: ]

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Схожі статті

Що вибрати: Аугментин або Флемоклав Солютаб?

Megusta

Препарат Альфа — ліпон: інструкція із застосування

Alfonso

Глюкофаж або Глюкофаж Лонг: що краще?

Alfonso

Як правильно використовувати препарат Еспа — ліпону 600?

Andrey

Препарат ліпантіл: інструкція із застосування

Maria

Лікування діабету цукрознижувальними препаратами

Megusta

Чи дійсно Diatrivitin дає такі хороші результати? І де купити не підробку

Coolio

Як правильно використовувати препарат Мікардіс Плюс?

Bobby

Ізомальт користь і шкода при цукровому діабеті

Maria

Залишити коментар