Діабет

Рецепти страв при цукровому діабеті 2 типу

Рецепти страв при цукровому діабеті 2 типу Правильне харчування це найважливіша складова терапії цукрового діабету 2 типу. Часто ця хвороба супроводжується важким ожирінням і полиурией, сприяє виведенню великої кількості рідини з організму. Використовуючи розроблені фахівцями рецепти при цукровому діабеті 2 типу, можна знизити вагу, контролювати рівень глюкози та інсуліну в крові, а також уникнути розвитку ускладнень.

Зміст

  • 1 Як правильно харчуватися при діабеті 2 типу?
    • 1.1 що можна і що не можна їсти при цукровому діабеті?
    • 1.2 Вуглеводи і білки
    • 1.3 Глікемічний індекс продуктів
  • 2 Технологічні тонкощі приготування страв при діабеті 2 типу
    • 2.1 Використання мультиварки для приготування їжі
  • 3 Складання діетіческог меню на тиждень
  • 4 Дозволені закуски
    • 4.1 Бутерброд з оселедцем
    • 4.2 Фаршировані яйця
    • 4.3 Ікра кабачкова
    • 4.4 Піца
  • 5 Салати при цукровому діабеті
    • 5.1 Огірковий мікс
    • 5.2 Салат з морепродуктами
    • 5.3 святковий салат
  • 6 Перші страви, допустимі при діабеті
    • 6.1 Ленінградський розсольник
    • 6.2 Томатний суп з гарбузом
    • 6.3 Солянка з цвітної капусти
    • 6.4 Іспанська холодний суп гаспачо
  • 7 Варіанти других страв
    • 7.1 Рибна запіканка з рисом
    • 7.2 Червона риба, запечена в фользі
    • 7.3 Бобове рагу
    • 7.4 Овочі в сметанному соусі
    • 7.5 Баклажани в горщиках з м’ясом під горіховим соусом
    • 7.6 Кабачок, фарширований грибами
  • 8 Соуси при цукровому діабеті
  • 9 Несолодкий десерт для діабетика
    • 9.1 Оладки
    • 9.2 Сирники

Як правильно харчуватися при діабеті 2 типу?

Цукровий діабет 2 типу в більшості випадків розвивається на тлі вікового старіння організму або ожиріння. Це захворювання характеризується підвищенням глюкози, через зниження здатності клітин взаємодіяти з інсуліном. Лікувальне харчування при даному ендокринній захворюванні має бути спрямоване на усунення зайвих жирових відкладень, т. К. Вони є найбільшим споживачем інсуліну в організмі.

Рецепти страв при цукровому діабеті 2 типу Дотримання правил низкоуглеводной дієти при діабеті 2 типу вимагає включення в раціон продуктів , багатих повільними вуглеводами та білками.

Зниження маси тіла у деяких пацієнтів дозволяє вилікувати діабет. Дотримання правил низкоуглеводной дієти при цьому ендокринній захворюванні вимагає включення в раціон продуктів, багатих повільними вуглеводами та білками. При цьому споживання жирів необхідно звести до мінімуму. При включенні в меню тільки дозволених продуктів можна уникнути різких стрибків цукру і підвищення вироблення інсуліну.

Що можна і що не можна їсти при цукровому діабеті?

До дозволеним відносяться продукти, багаті на білок, вуглеводами, вітамінів, мінералами і рослинною клітковиною. Важлива і калорійність їжі. Чим вона менша, тим краще. У раціон можна включати:

  • індичку.
  • курятину.
  • кролятину.
  • нежирні сорти риби.
  • пісну телятину.
  • крупи.
  • брокколі.
  • капусту.
  • вівсяні пластівці.
  • неочищений рис.
  • випічку і хліб з борошна грубого помелу.
  • салат.
  • морепродукти.
  • кукурудзу.
  • кисломолочні продукти з низьким рівнем жирності.
  • яблука.
  • толокно.
  • мюслі з твердих злакових культур.
  • гарбуз.
  • гранати.
  • хурму.
  • лимон.
  • імбир.
  • болгарський перець.
  • гриби.
  • по Мідорі.
  • зелений горошок.
  • білки яєць:
  • часник.
  • морква.
  • рослинне масло.
  • кабачки і т.д.

Рецепти страв при цукровому діабеті 2 типу При цукровому діабеті можна їсти курятину.

Рецепти страв при цукровому діабеті 2 типу Можна вводити в меню крупи.

Рецепти страв при цукровому діабеті 2 типу Чи принесе користь хворому на діабет вживання салатів.

Рецепти страв при цукровому діабеті 2 типу Також в раціоні діабетика повинні бути присутніми яблука.

Рецепти страв при цукровому діабеті 2 типу Рецепти страв при цукровому діабеті 2 типу Рецепти страв при цукровому діабеті 2 типу Рецепти страв при цукровому діабеті 2 типу Насправді це далеко не повний список дозволених продуктів. При цьому бажано обмежити вживання солодких плодів, т. К. В них є підвищений рівень фруктози і сахарози. До заборонених продуктів належать:

  • цукор.
  • здоба.
  • листкове тісто.
  • суниця.
  • банани.
  • інжир.
  • фініки.
  • родзинки.
  • сало.
  • вершкове масло.
  • жирні сорти м’яса і риби.
  • жирні м’ясні бульйони.
  • соління
  • маринади.
  • копченості.
  • алкоголь.
  • газовані напої.
  • кондитерські вироби.

Рецепти страв при цукровому діабеті 2 типу Вживати банани при діабеті заборонено.

Навіть в обмежених кількостях прийом даних продуктів призводить до сильного підвищення рівня глюкози в крові.

Вуглеводи і білки

білки і вуглеводи, присутні в їжі, розрізняються молекулярною структурою, тому їх засвоєння і перетворення в енергію в організмі неоднорідний. Білки важливі, тому що вони є будівельним матеріалом для клітин. Цей компонент бере участь і в метаболічному процесі. Навіть інсулін за своєю структурою є білком.

ХОРОШI НОВИНИ:

Діабетикам потрібно вживати білки в тій же кількості, що і здоровим людям.

Існує маса структурних форм вуглеводів. Будова цієї речовини впливає на можливість його засвоєння. Таким чином, всі види вуглеводів можна умовно розділити на: заборонені, обмежена дозволені і рекомендовані.

До першої категорії відносяться мед, родзинки, цукор і багато інших солодощі. Вуглеводи, що містяться в цих продуктах, відрізняються простою структурою і можуть швидко засвоїтися, підвищуючи глюкозу в крові.

Рецепти страв при цукровому діабеті 2 типу В мед входять заборонені вуглеводи, які можуть швидко засвоїтися, підвищуючи глюкозу в крові.

До продуктів, що включає умовно дозволені вуглеводи, відносяться житній хліб, гречана крупа, відварений рис, бобові і т.д. В цьому випадку глікозильований гемоглобін і глюкоза залишатимуться в нормі, якщо продукти будуть вживатися в обмежених кількостях.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Її величність гарбуз: рецепти і вплив на зниження ваги

До продуктів, що включає дозволені вуглеводи, відносяться баклажани, кабачки, огірки, зелень, цвітна капуста і т.д. Речовини, присутні в цих продуктах, повільно засвоюються. Присутня в них рослинна клітковина сприяє виведенню з організму токсинів і розщепленню жирів.

Глікемічний індекс продуктів

Діабетикам 2 типу при виборі продуктів варто звертати увагу на їх глікемічний індекс. Цей показник вказує на швидкість виділення і абсорбції вуглеводів. Чим менше цей показник, тим повільніше відбувається засвоювання продукту. Згідно з цим принципом, всі вуглеводи діляться на прості, середні і складні.

В простих з’єднаннях індекс більше 70%. До продуктів, що містять такі вуглеводи, відносяться: здоба, смажену картоплю, пиво, цукор і т.д. Їх вживання неприпустимо. Показник глікемічного індексу в середніх вуглеводах коливається в межах від 40 до 69%. Такі сполуки засвоюються повільніше, але продукти, що містять їх, слід вживати в обмежених кількостях. Глікемічний індекс складних вуглеводів становить менше 40%. Діабетикам рекомендується вживати продукти, що включають такі сполуки.

Рецепти страв при цукровому діабеті 2 типу Вживання здоби при діабеті неприпустимо.

Технологічні тонкощі приготування страв при діабеті 2 типу

Харчування при цьому захворюванні має бути дробовим, тобто їжу потрібно приймати невеликими порціями 5-6 разів на день. Бажано їсти в один і той же час. Важливо правильно приготувати страву. Їду бажано готувати на пару, запікати або тушкувати.

При цукровому діабеті не слід вживати занадто гарячі страви, т. К. Це підвищить швидкість всмоктування речовин. Їжа повинна бути теплою. При приготуванні їжі не слід сильно подрібнювати овочі і фрукти. Крім того, діабетикам рекомендується вживати другі страви злегка недовареними. Сирі овочі набагато безпечніше і корисніше для діабетиків, ніж термічно оброблені.

Їжу, багату вуглеводами, слід готувати і вживати тільки в першій половині дня. Страву можна обмежено сдабривать прянощами і спеціями. Перед приготуванням з м’яса слід видалити жир, а з птиці шкірку. Для поліпшення смакових якостей напоїв можна використовувати замінники цукру і стевію.

Використання мультиварки для приготування їжі

Приготування їжі в мультиварці дозволяє уникнути використання рослинних і тваринних жирів. Рибу, м’ясо і овочі в цьому апараті можна гасити у власному соку. Мультиварка дозволяє скоротити час приготування смачних і корисних страв.

Рецепти страв при цукровому діабеті 2 типу Приготування їжі в мультиварці дозволяє уникнути використання рослинних і тваринних жирів.

Складання дієтичного меню на тиждень

Енергетична цінність добового раціону повинна складати не більше 1500-1700 ккал. Добова норма становить:

  • жири не більше 80 г.
  • білки 100 г.
  • сіль не більше 12 г.
  • вуглеводи 300 г.
  • рідина 2 л.

Дані параметри обов’язково потрібно враховувати при складанні тижневого раціону. Протягом тижня можна з’їсти не більше 1-2 порцій солодощів, рослинних і тваринних жирів. За цей період слід вживати до 7-8 порцій круп. Ці продукти багаті клітковиною і сприяють швидкому насиченню. За тиждень можна з’їсти близько 4-5 порцій овочів і 2-3 фруктів. Кількість бобових потрібно обмежити 2-3 порціями. Упродовж тижня допустимо вживання до 2-3 порцій молочних продуктів.

Дозволені закуски

Багато холодні і гарячі закуски при правильному приготуванні можна включати в раціон діабетикам. Такі страви при їх виготовленні з дозволених продуктів є низькокалорійними. Закуски можна вживати на другий сніданок і полуденок.

Бутерброд з оселедцем

Калорійність даної закуски становить всього 125 ккал. Приготувати її можна швидко. Спочатку тонкий шматок житнього хліба слід намазати сирною сумішшю. Зверху на бутерброд насипати трохи соломки моркви і укласти тонкі слайси філе оселедця. Можна прикрасити закуску подрібненою зеленню. Запити бутерброд можна несолодким чаєм.

Рецепти страв при цукровому діабеті 2 типу Бутерброд з оселедцем можна запити несолодким чаєм.

Фаршировані яйця

Фаршировані яйця це не тільки смачна закуска, але і важливе джерело білка. Для приготування страви спочатку потрібно зварити круто яйце, остудити його, розрізати на 2 половинки і вийняти жовток. Після цього жовток слід дрібно нарізати і змішати з нежирної сметаною і подрібненим кропом. Отриманою сумішшю необхідно нафарширувати половинки яєць.

Ікра кабачкова

Калорійність 1 порції цієї закуски становить всього 93 ккал. Для приготування цієї страви молодий кабачок слід очистити від шкірки і нарізати дрібними кубиками. Овоч потрібно перемістити в каструлю і залити водою. Варити суміш слід до тих пір, поки кабачок не стане м’яким. Після цього морква з цибулею очистити, а потім додати їх в каструлю. Крім того, можна додати часник, кілька нарізаних помідорів і зелень. Варити суміш слід не менше 30 хвилин, а потім збити блендером до отримання однорідної консистенції.

ДОБРI НОВИНИ

Піца

Якщо правильно підібрати інгредієнти, піца не викличе підвищення стрибка глюкози. Для тіста потрібно змішати 150 г житнього і 50 г гречаного борошна, ½ ч.л. сухих дріжджів, дрібку солі і склянку теплої води. Всі компоненти слід ретельно перемішати і залишити на 2-3 години в ємності ретельно змащеній рослинною масло.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Що можна на питної дієті на 7, 14, 30 днів? Рецепти для питної дієти

Рецепти страв при цукровому діабеті 2 типу Для тесту змішують 150 г житнього і 50 г гречаного борошна, ½ ч.л. сухих дріжджів, дрібку солі і склянку теплої води.

Готове тісто слід розкачати за формою, а потім поставити в духовку на 5 хвилин на випікання при температурі 220 ° C. Після цього на поверхню тесту потрібно викласти начинку, що складається з суміші подрібненої відвареної курятини, свіжих грибів, помідорів, болгарського перцю і оливок. Зверху слід притрусити начинку тертим сиром. Готувати страву необхідно ще 15 хвилин.

Салати при цукровому діабеті

Існує чимало варіантів салатів з овочів, фруктів і морепродуктів, які можуть включатися в раціон діабетиків. Такі страви відрізняються низькою калорійністю, але дозволяють швидко усунути голод.

Огірковий мікс

Огірковий салат вкрай простий в приготуванні і при цьому містить мінімум калорій. Для приготування страви потрібно кілька свіжих огірків нарізати тонкими півкільцями. До овочів додається подрібнена зелень, ½ ч.л. лимонного соку, продавлений через прес часник і трохи зеленого горошку.

Салат з морепродуктами

Для приготування салату з морепродуктів знадобиться близько 50 г очищених кальмарів і така ж кількість креветок. Крім того, будуть потрібні 1 ст.л. солоної ікри тріски, яблуко і 2 яйця. Для заправки можна використовувати ¼ ч.л. яблучного оцту і рослинне масло. Для оздоблення буде потрібно кілька гілочок кропу. Всі інгредієнти слід ретельно подрібнити, змішати і заправити олією і оцтом.

Рецепти страв при цукровому діабеті 2 типу Для салату з морепродуктів потрібно 50 г кальмарів, 50 г креветок, 1 ст.л. ікри тріски, яблуко, 2 яйця, ¼ ч.л. яблучного оцту і рослинне масло.

Святковий салат

Доброю заміною олів’є на святковому столі стане салат з грибами і топінамбуром. Для приготування страви потрібно близько 200 г білих грибів, близько 200 г цвітної капусти і до 100 г топінамбура. У блюдо потрібно буде додати 1 ч.л. зернистої гірчиці і ½ ч.л. солі. Для заправки слід використовувати нежирну сметану. Всі інгредієнти слід промити, очистити, відварити, нарізати кубиками і змішати. Після цього в салат потрібно додати гірчицю і сіль, а потім заправити суміш сметаною.

Перші страви, допустимі при діабеті

При діабеті 2 типу в раціон обов’язково потрібно включати низькокалорійні супи, щі , розсольники і солянки. При правильному підході приготування перших страв не займає багато часу.

Ленінградський розсольник

Для приготування цієї страви в розбавлений м’ясний бульйон слід додати нарізану кубиками картоплину і жменю пшеничної крупи. Після цього бульйон слід закип’ятити. Коли картопля буде майже готовий, додаються натерті пастернак і морква. В останню чергу в суп слід додати ½ склянки томатного соку, нарізаний кубиками солоний огірок, перець чорний мелений і лавровий лист. Зверху блюдо потрібно прикрасити зеленню.

Рецепти страв при цукровому діабеті 2 типу При діабеті 2 типу можна урізноманітнити меню ленінградським розсольником.

Томатний суп з гарбузом

Щоб приготувати цей дієтичний суп, потрібно розігріти приблизно 500 мл курячого бульйону. Після цього слід нарізати дрібними кубиками близько 500 г гарбуза. Необхідно подрібнити 3 зубчики часнику і 2-3 листків розмарину. Близько 500 г помідорів потрібно пропустити через м’ясорубку. Коли гарбуз стане м’якою, потрібно додати в каструлю томатне пюре, часник, розмарин, а також трохи меленого перцю і 1 ст.л. рослинного масла. До готовності суп потрібно варити ще близько 25 хвилин.

Солянка з цвітної капусти

Для приготування цієї першої страви спочатку потрібно промити, розібрати на суцвіття і запекти в духовці кольорову капусту. Необхідно подрібнити болгарський перець, цибулину і невелику моркву. На пюре слід перетерти 3 стиглих томата. При приготуванні страви також знадобляться 2 ст.л. рослинного масла і спеції.

В каструлю слід налити 500 мл води, а потім додати в неї томатне пюре і подрібнені овочі. Через 20 хвилин в каструлю пересипається кольорова капуста запечена. Після цього можна додати спеції і рослинне масло. Готову страву прикрашається зеленню і нарізаними оливками.

Іспанська холодний суп гаспачо

Холодний суп гаспачо стане гарною заміною окрошки в спекотні дні.

Рецепти страв при цукровому діабеті 2 типу Холодний іспанська суп гаспачо стане гарною заміною окрошки в спекотні дні.

Для приготування страви потрібно:

  • перець солодкий 2 шт ..
  • огірки 2 шт ..
  • помідори 4 шт ..
  • часник 2 зубчики.
  • винний оцет 1 ст.л ..
  • оливкова олія 3 ст. л ..
  • спеції і зелень за смаком.

Всі овочі потрібно подрібнити і пропустити через блендер. Після цього додати спеції і зелень. Суп слід настояти в холодильнику протягом трьох годин. Перед подачею до столу в блюдо додаються нарізані кубиками сухарики.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Рецепти з черемхи на зиму

Варіанти других страв

Другі страви дозволяють урізноманітнити раціон людей, які страждають на діабет 2 типу. Є чимало хороших рецептів рагу, запіканок, тушкованих овочів і т.д.

Рибна запіканка з рисом

низькокалорійний запіканку можна вживати і на обід, і на вечерю. Спочатку філе риби потрібно нарізати соломкою і з’єднати з подрібненою морквою і цибулею. Отриману суміш слід протушкувати на сковороді близько 10 хвилин. Рис відварити і присмачити декількома ложками сметани. Після цього в форму вигладивается половина рису. Наступний шар риба з овочами. Останній шар залишився рис. Зверху потрібно присипати блюдо натертим сиром. Готувати страву слід в духовці 20 хвилин.

Рецепти страв при цукровому діабеті 2 типу Для зниження калорійності червоної риби можна смачно і швидко запекти її у фользі.

Червона риба, запечена в фользі

Для зниження калорійності червоної риби можна смачно і швидко запекти її у фользі. Приблизно 500 г філе потрібно промити і відокремити від шкірки. По всій її поверхні слід зробити надрізи. Риба викладається на фольгу, солиться і перчить. Зверху необхідно викласти кілька слайсів лимона і кілець цибулі. Рибу слід ретельно загорнути фольгою і випікати в духовці до готовності протягом 25 хвилин.

Бобове рагу

Боби вимочити протягом 12 годин, а потім відварити. Їх необхідно пересипати на розігріту сковороду і тушкувати з горошком 15 хвилин. Після цього додаються кільця цибулі і трохи вершкового масла, подрібнений часник і нарізану тонкими слайсами помідор. Гасити суміш потрібно близько 10 хвилин.

Овочі в сметанному соусі

Для приготування страви потрібно взяти по 400 г кабачків і цвітної капусти, промити їх, нарізати кубиками і відварити до готовності. Після цього на розігріту сковороду насипається борошно, в яку слід додати трохи масла. Потрібно щоб вийшла рум’яна кашка. До борошна додається кетчуп, нежирна сметана і спеції. Суміш обсмажують ще 5 хвилин, а потім додають в неї відварені овочі. Гасити блюдо слід ще 10 хвилин.

Дієта при цукровому діабеті 2 типу. Харчування при цукровому діабеті

Гаспачо (холодний томатний суп). Готовим дома

Баклажани в горщиках з м’ясом під горіховим соусом

Спочатку потрібно розрізати уздовж баклажани і присипати їх сіллю. Плоди залишити на 30 хвилин, щоб прибрати з них гіркоту. Після цього їх слід промити, нарізати кубиками і тушкувати на сковороді 10 хвилин. Приблизно 300 г нежирного м’ясного фаршу потрібно злегка обсмажити на сковороді. Горіхи розтерти в ступці і змішати зі спеціями і роздавлений часник. Після цього їх потрібно завести кип’яченою водою до консистенції густої сметани. Баклажани і м’ясо викладаються в горщик шарами і заливаються соусом. Блюдо необхідно готувати в духовці 40 хвилин.

Кабачок, фарширований грибами

Для приготування цієї страви потрібно помити 2 молодих кабачка, розрізати їх навпіл, посолити і поперчити. Після цього слід відварити ½ склянки гречки з подрібненими 2-3 сухими білими грибами, цибулею і морквою. Поки гречка вариться, потрібно порізати кубиками 100 г печериць і обсмажити їх з часником. Готову гречку вмішати з печерицями та нафарширувати цією сумішшю кабачки. Блюдо слід викласти на деко і запікати 30 хвилин.

Соуси при цукровому діабеті

Соуси сильно підвищують калорійність страв, тому краще відмовитися від них. Якщо відмовитися від майонезу та інших соусів немає можливості, можна включити в раціон сметану з зеленню.

Несолодкий десерт для діабетика

Мало кому вдається повністю перебороти тягу до солодкого. Однак заміною йому можуть стати деякі несолодкі десерти.

Оладки

Смачні оладки можна приготувати з кабачків. Овоч потрібно очистити і натерти на тертці. У кашку додається 1 стакан житнього борошна і 1 яйце. За смаком можна додати подрібнену зелень і спеції. Сформовані оладки поміщають на змащений олією лист і випікають в духовці протягом 20 хвилин до готовності.

Рецепти страв при цукровому діабеті 2 типу Для приготування сирників потрібно змішати приблизно 500 г протертого нежирного сиру з 120 г борошном і 2 яєць.

Сирники

Для приготування сирників потрібно змішати приблизно 500 г протертого нежирного сиру з 120 г борошном і 2 яєць. За смаком в суміш можна додати корицю або ваніль. Після цього потрібно надати сирників форму і обсмажити їх з двох сторін на рослинній олії. Готові сирники слід перекласти на паперові серветки, щоб усунути зайвий жир. Готову страву можна подати до столу зі сметаною.

Оцінити статтю
[Усього: Середній: ]

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

САМЫЕ ИНТЕРЕСНЫЕ НОВОСТИ ЗА СЕГОДНЯ!

Схожі статті

Препарат Доппельгерц Коензим Q10: інструкція із застосування

Lamaxima

Суп — пюре з лаймом і перцем

Undershmidtther

Препарат Глемаз: інструкція із застосування

Bobby

Як правильно використовувати препарат Фітомуціл Норм?

Scooby

Як правильно використовувати препарат Саротен Ретард?

Maxim

Як правильно використовувати препарат Ангіофлюкс 600?

Marina

Дібікор 500 — засіб для боротьби з діабетом

Marina

Ускладнення: гангрена при цукровому діабеті. Причини, симптоми, лікування і профілактика

Pasha

Препарат Амікацин 500: інструкція із застосування

Serega

Залишити коментар