Харчування

Як вибрати низькокалорійний соус або приготувати самому в домашніх умовах

Соус — рідка приправа, що надає стравам соковитість і поживність. Але через надмірну калорійності від ароматних і смачних соусів доводиться відмовлятися всім, хто стежить за своєю вагою.

Однак можна знайти альтернативу. Крім жирного майонезу або заснованого на ароматизаторах і барвниках кетчупу, існує безліч інших низькокалорійних соусів.

Приправи з малим відсотком жирності можна купити в магазині або приготувати самостійно. Головне знати — що шукати або з яких продуктів готувати.

Користь і шкода низькокалорійного соусу

Основна користь всіх соусів обумовлена ​​їх призначенням — вони вносять різноманітність і збагачують смак їжі. Особливо це стає помітним при дотриманні жорстких дієт з вживанням прісних позбавлених смаку страв.

Але саме там, де «рідкі приправи» найбільш потрібні, їх застосування виявляється під забороною через високу калорійність. У таких випадках низькокалорійні соуси стають єдино можливим рішенням.

ХОРОШI НОВИНИ:

Крім того, користь таких продуктів може бути набагато ширше кордонів звичайної смакової добавки, але це безпосередньо залежить від складу.

Практично в усі магазинні соуси з низькою калорійністю виробники додають додаткові консерванти, щоб продовжити термін зберігання. Їх наявністю і обумовлюється шкоду таких продуктів, який ще більше посилюється підвищеним вмістом солі.

Тому потрібно або купувати дорогі магазинні соуси з натуральним складом і коротким терміном придатності, або готувати такі заправки самостійно. Тоді в них не тільки не буде шкідливих добавок, але і збережуться всі цінні речовини вихідної сировини.

З цієї причини корисні властивості домашніх низькокалорійних соусів більш численні. До основних з них відноситься:

  • насичення організму вітамінами, мінералами, амінокислотами, білками і складними вуглеводами.
  • запобігання зриву на дієті за рахунок надання прісним дієтичним блюдам різноманітних смаків.
  • поліпшення емоційно-психічного стану, яке традиційно відбувається при вживанні смачної їжі, але без шкоди для фігури.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Як доглядати за кімнатної трояндою в домашніх умовах? Хвороби квітки і їх лікування

Якщо говорити про низькокалорійних соусах промислового виробництва, то навіть ті з них, які вважаються корисними, в окремих випадках можуть виявитися шкідливими.

Користь і шкода таких продуктів полягає в наступному:

  • соєвий соус (50 ккал / 100 г) — містить не тільки багато протеїнів, амінокислот, вітамінів і мінералів, але ще сіль і канцерогени .
  • терияки (89 ккал / 100 г) — той же соєвий соус, але з коренем імбиру і харчовими добавками, які покращують травлення, але при цьому стимулюють апетит.
  • бальзамічний соус ( 166 ккал / 100 г) — незважаючи на більш високу, хоч і не критичну калорійність, прискорює метаболізм і процеси жиросжигания, але при цьому містить багато цукру, солі і консервантів.

Необхідно враховувати, що всі зазначені соуси нескладно приготувати в домашніх умовах, відрегулювати калорійність по набору і кількості компонентів. При самостійному виготовленні такі приправи можуть бути виключно корисними для здоров’я і фігури.

Як вибрати соус в магазині

Купуючи магазинний низькокалорійний соус, в першу чергу треба вивчати склад продукту.

Потрібно відмовитися від придбання, якщо в переліку інгредієнтів присутня велика кількість консервантів, ароматизаторів, барвників та інших Е-добавок.

ДОБРI НОВИНИ

Крім складу, важливими параметрами вибору «правильного» продукту є:

  • прозора скляна пляшка — головна ознака якост твенного соусу, оскільки пластикова тара не дозволяє зберегти смак і аромат вмісту.
  • кришка — пластмасова підходить тільки для соєвих приправ, які за рахунок високого вмісту солі не бояться доступу повітря, а всі інші повинні бути герметично закупорені металевою кришкою .
  • зовнішній вигляд — природний колір повинен бути не тільки в основної маси, а й у присутніх в ній шматочків овочів.

Ціна — не основний показник якості, але на неї слід звертати увагу. Натуральний продукт не може мати вартість нижче ринкової, тому не слід спокушатися дешевизною продукту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Методи видалення бородавок в клініці і домашніх умовах

Як приготувати низькокалорійну приправу

Приготувати смачний, корисний і при цьому низькокалорійний соус в домашніх умовах можна з самих різноманітних інгредієнтів.

При цьому потрібно керуватися як власними смаковими уподобаннями, так і загальними рекомендаціями щодо сполучуваності «рідкої приправи» зі стравами певних категорій.

Для салату підійдуть такі види соусів:

  • з травами і зеленню — на основі кисломолочних продуктів з пряними травами, сухою гірчицею, часником, зеленою цибулею і яблучним оцтом.
  • гострий — з суміші йогурту і томатної пасти з додаванням соусу чілі за смаком.
  • овочевий — в кисломолочний продукт вводять терте яблуко, дрібні шматочки маринованого огірка, гірчицю.
  • середземноморський — з томатного соку з оливками, часником, зеленою цибулею.
  • часниковий — з суміші йогурту і соєвого соусу з гірчицею і часником .

Для риби:

  • лимонний — зі сметани, соку і цедри лимона з зеленню та спеціями.
  • цибульний — зогурта з рубаною зеленню і дрібно нарізаного або пропущеного через м’ясорубку червоної цибулі.
  • зелений — зі свіжого огірка, зеленої цибулі і горошку з додаванням йогурту і прянощів.

До гарніру:

  • фруктовий — натерті на тертці фрукти (на вибір) змішують з йогуртом і порошком карі.
  • грибний — з перетертих в кавомолці сушених грибів, попередньо залитих окропом, а потім змішаних з кисломолочним напоєм.
  • рибний — на основі подрібненої в блендері солоної або маринованої риби з подрібненим кропом йогуртом.

До м’яса:

  • з хріном — на основі нежирної сметани з додаванням готового хрону.
  • томатно-цибулевий — з густого томатного соку, йогурту, подрібненого лука і базиліка.
  • томатний — з суміші перетертих в блендері томатів, авокадо, кореня імбиру з часником і яблучним оцтом.

для приготування будь-якого соусу основа змішується з усіма компонентами за допомогою міксера або блендера. Готову приправу залишають в холодильнику на 2-3 години для охолодження і просочення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Найкраще постільна білизна: як вибрати матеріал, якість і виробника для гарного сну?

Від слів до справи — дивимося відео і записуємо рецепти: 5 низькокалорійних соусів в блендері:

Правила вживання

Щоб при вживанні низькокалорійного соусу виключити найменший шкоду здоров’ю й фігурі, не слід забувати, що мова йде не про самостійну закуску, а про добавку до основної страви.

Особливо це стосується магазинних продуктів, насичених сіллю і різними підсилювачами смаку. Такі соуси рекомендується приймати не більше ніж по 1 столовій ложці в день.

Вживання натуральних «рідких приправ» домашнього приготування, в складі яких немає солі і хімічних добавок, обмежується тільки власним бажанням і допустимим числом калорій. Адже навіть низькокалорійний продукт в певній мірі підвищує добову калорійність раціону.

При грамотному виборі магазинних або правильному домашньому приготуванні прості і доступні низькокалорійні соуси стануть відмінним доповненням до будь-якої дієти і допоможуть урізноманітнити щоденний раціон смачним і корисним стравами.

Навіть саме прісне меню з такими добавками буде переноситися легко, не надаючи негативного впливу на настрій і фігуру.

Оцінити статтю
[Усього: Середній: ]

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

САМЫЕ ИНТЕРЕСНЫЕ НОВОСТИ ЗА СЕГОДНЯ!

Схожі статті

Чи можна їсти полуницю при схудненні і в якій кількості

Serega

Кмин: корисні властивості, застосування і протипоказання

Maria

Дієта на кабачкової ікри. Як приготувати дієтичну ікру з кабачків

Elena

Властивості і застосування амарантового борошна

Coolio

Корисний топінамбур: як готувати і застосовувати для схуднення

Sasha

Найкорисніші сухофрукти при дієті

Axel

Люцерна і її корисні властивості для організму людини

Undershmidtther

Список трав для придушення апетиту

Bobby

Кориця при схудненні: у чому ефективність і можливу шкоду

Scooby

Залишити коментар