Діагностика

Чому після їжі паморочиться голова

Чому після їжі паморочиться голова Через неправильне або несвоєчасного харчування людина стикається з відчуттям невеликого запаморочення.

Причиною цього стану є так званий демпінг-синдром, алергічні реакції та інші проблеми.

У статті піде мова про основні симптоми, стадіях і можливі наслідки даної патології.

Зміст

  • Опис проблеми
  • Можливі причини
  • Ранній демпінг -синдром
  • Пізній демпінг-синдром
  • Алергія
  • Непереносимість продуктів і отруєння тирамін
  • Як уникнути г оловокруженія
  • Висновок

Опис проблеми

Як правило, після прийому їжі людина відчуває себе добре. У нього відновлюються сили, підвищується активність і працездатність. Однак нерідко зустрічаються випадки, коли після їжі починаються приступи легкої нудоти або запаморочення. Це може свідчити про розвиток серйозної патології: демпінг-синдромі, харчової алергії або отруєння, надлишок тираміну в організмі, який надходить з харчовими продуктами.

ХОРОШI НОВИНИ:

Можливі причини

Основною причиною є порушення процесу резекції в кишечнику. Під час їжі до органів травної системи відбувається приплив крові по судинах, це відбувається для того, щоб швидше запустилися процеси вироблення ферментів, і почалося перетравлення їжі. Якщо цей процес порушується, то продукти метаболізму тверднуть і затримуються в кишечнику, при пересуванні в товстий кишечник відбувається збільшення катехоламінів в крові через сильний тиску. Саме це і є основним поштовхом до розвитку слабкості і запаморочення у людини.

Якщо у пацієнта спостерігається загальна слабкість, нудота або блювота, сильне запаморочення, блідість шкірних покривів, порушення серцебиття при прийомі їжі, лікарі поставлять діагноз — гіповолесмія . Це патологічний стан, при якому відбувається приплив рідини до стінок кишечника і її відтік з кровоносних судин. Існує кілька стадій цього захворювання, розглянемо кожну більш докладно.

Чому після їжі паморочиться голова

Ранній демпінг-синдром

Симптоматика починає проявлятися протягом півгодини після прийому їжі. Це пов’язано з неправильним процесом переварювання їжі: вона надходить у великих кількостях, ферменти не справляються, утворюється так званий химус. В результаті в кишечнику підвищується тиск, а пацієнт відчуває слабкість і запаморочення. При цьому ще частішає серцебиття, якщо такі симптоми повторюються досить часто, то це є приводом для звернення до фахівця. Нерідко ранній демпінг-синдром спостерігається у жінок, які страждають булемією (блювотний рефлекс через короткий проміжок часу після їжі), виразкою шлунка та іншими патологіями.
Нерідко демпінг-сіндорм пов’язаний з проблемами в нервовій системі (наприклад, анорексія нервового типу). В такому випадку пацієнту потрібна професійна допомога психіатра.
Важливо відзначити, що даний стан викликано не величиною з’їденої порції, а саме продуктами, які не в змозі переробити кишечник. Тому дуже важливо стежити за якістю свого харчування. Для лікування лікар підбирає дієти, яка виключає всі важкі для перетравлення продукти (вони містять багато клітковини).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Чому сечовипускання у жінок може бути болючим?

Чому після їжі паморочиться голова

Пізній демпінг-синдром

Настає через кілька годин після їжі. Крім легкої симптоматики у пацієнта спостерігається:

ДОБРI НОВИНИ

  • постійне відчуття голоду, до того ж, що недавно пацієнт міг щільно поїсти.
  • сонливість і сильна втома.
  • холодний озноб, втрата свідомості.
  • низький рівень цукру до крові.
  • почервоніння шкірних покривів на обличчі.
  • відчуття бурчання в шлунку.
  • порушення зору (темні плями перед очима, зниження концентрації).

Даний стан вважається одним з найнебезпечніших для людини, так як несе за собою важкі наслідки. Іноді пізній демпінг-синдром може виникнути на тлі сильного переїдання, однак якщо симптоми проявляються після кожного прийому їжі, то потрібно обов’язково звернутися до лікаря.

Алергія

Дуже часто вживши певний продукт людина, стикається з висипом, свербінням, почервонінням на шкірі. Це все є симптомів харчової алергії. Залежно від ступеня тяжкості до них можуть додатися нудота, блювота, болі в животі і голові, сильні запаморочення. Якщо своєчасно не почати лікування це призводить до розвитку анафілактичного шоку або летального результату. Дуже часто запаморочення після їжі викликано незбалансованим харчуванням: недостатньою кількістю вуглеводної їжі. Найчастішим алергеном вважається білкова їжа, а також всі види солодощів. До групи ризику входять люди, які зловживають їжею, що містить штучні барвники та консерванти.

Дуже часто з проблемами харчової алергії стикаються маленькі діти. Це пов’язано в першу чергу з незрілістю травної системи. Пацієнт може зіткнутися з алергією на продукти, які вживає вже досить давно. При цьому спостерігаються набряклість на губах, повіках, утруднюється дихання і т.д. У такому випадку терміново потрібно випити антигістамінний препарат і чекати приїзду лікаря.

Непереносимість продуктів і отруєння тирамін

Існує ряд продуктів, які вважаються важкими для перетравлення і при їх надлишкової порції у людини розвиваються патологічні процеси в кишечнику. У цю групу відноситься їжа, багата на тирамін. Це речовина, яка звужує стінки кровоносних судин головного мозку. До продуктів, що містять цей компонент, відносяться:

  • всі види цитрусових (добовою дозою для людини вважається не більше 3 плодів, в іншому випадку можуть спостерігатися побічні симптоми).
  • сири з цвіллю.
  • продукти з вмістом живих дріжджів (пиво, квас і ін.).
  • будь-які види консервації.
  • авокадо (допускається вживання не більше 3 штук в день).
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Великі торговельні центри в Києві треба відкривати після відновлення роботи метро - Кличко

Якщо пацієнт виключив всі ці продукти, але у нього все одно спостерігається запаморочення, то необхідно звернутися до лікаря для ретельного огляду.

Як уникнути запаморочення

Для того щоб уникнути цього неприємного стану необхідно ретельно стежити за раціоном харчування. Потрібно дотримання низкобелковой дієти, при цьому виключаються всі складні вуглеводи і рослинні жири. Скласти правильну схему харчування допоможе лікар-дієтолог виходячи з того, з якої причини виникає запаморочення після прийому їжі.
Обов’язково після їжі рекомендується трохи відпочинуть, щоб кишечник можу переварити все що надійшли продукти.
Для прискорення метаболізму можна приймати ферментні препарати (Фестал, Мезим і т.д.). Для придушення блювотного рефлексу або запаморочення лікарі можуть призначити примі таких препаратів, як Мотилиум або Иммодиум. При важких формах захворювання перед кожним прийомом їжі приймають новокаїн.

Дуже рідко пацієнтам проводять переливання крові або хірургічне втручання. Операція призначається пацієнтові тільки, якщо під час ультразвукового обстеження були виявлені патологічні порушення в кишечнику, які приводячи до порушень внутрішнього тиску.

Висновок

Отже, можна зробити висновок, що запаморочення після їжі викликані в першу чергу неправильним харчуванням. Це може бути пов’язано з сильним переїданням або короткими часовими проміжками, відведеними на прийом їжі. Однак, якщо такі симптоми повторюються досить часто, то лікарі говорять про серйозні патологіях, які вимагають негайного лікування. Для запобігання розвитку запаморочення рекомендується після їжі трохи відпочити, щоб їжа могла спокійно перетравитися.

Оцінити статтю
[Усього: Середній: ]

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

САМЫЕ ИНТЕРЕСНЫЕ НОВОСТИ ЗА СЕГОДНЯ!

Схожі статті

Мушки і пелена перед очима, як симптом неврологічних хвороб

Bobby

Магнітоенцефалографія — детекция патологій головного мозку за допомогою магнітних полів

Pasha

Диссоциативное розлад особистості — психічний і неврологічний аспект проблеми

Megusta

Дізестезія і інші типи розлади чутливості

Murcia

Що таке симптоми натягу: види, перевірка і сучасна оцінка

Pasha

Синдром паркінсонізму, як симптом захворювань нервової системи

Elena

Астено — депресивний синдром: сучасне бачення

Alfonso

Сенситивная атаксія або коли в ногах правди немає

Elena

Чому коли куриш — паморочиться голова

Coolio

Залишити коментар